Arhiv tekstova Arhiv tekstova

34 godine borbe za boljitak Hrvata u Srbiji

Sjednicom Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u ponedjeljak, 15. srpnja, u Subotici je obilježeno 34 godine od osnutka te stranke. Kako u stranci ističu, DSHV je danas, nakon skoro tri i pol desetljeća postojanja, ključni i jedini relevantni politički faktor unutar hrvatske zajednice, prepoznat od vladajućih struktura u Srbiji i Hrvatskoj.
»DSHV je u protekle 34 godine omogućio puno dobroga kada je u pitanju društveni život hrvatske zajednice, bez njega bi prava pripadnika zajednice bila daleko manja da nije bilo nastojanja prvaka i članstva stranke«, izjavio je predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

Sudjelovanje u izvršnoj vlasti

Na sjednici Vijeća diskutiralo se o rezultatima i izazovima nakon okončanih izbora na svim razinama u Srbiji, kao i o izborima za Hrvatski sabor i Europski parlament na kojima je na različite načine sudjelovao i DSHV. Rezultate navedenih izbora ocjenjuju pozitivnim jer su, kako ističu, zadržali svoju poziciju ključne političke organizacije vojvođanskih Hrvata koja sudjeluje u izvršnoj vlasti.
»Imamo i dalje ministra u Vladi Srbije s nizom suradnika na višim položajima u nekoliko ministarstava, u pokrajinskoj administraciji potvrđen je veći dio naših pozicija, dogovaramo imati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti u Subotici i Somboru, u Baču i Apatinu također ćemo biti vidljivi u strukturama lokalnih vlasti«, kazao je Žigmanov.
U priopćenju koje je DSHV objavio povodom obljetnice dodaje se i kako će područje javnog sektora, nakon više od 10 godina, biti otvoreno za upošljavanje pripadnika hrvatske zajednice, »a neki od naših zahtjeva, kao što je osnutak Drame na hrvatskom pri subotičkom Narodnom kazalištu ili izgradnja vodovoda u Tavankutu te drugi programi vezani za nastavak izgradnje manjinske infrastrukture i jednaku razvijenost putne infrastrukture i komunalnih usluga u područjima i naseljima u kojima Hrvati žive u značajnijem broju, napokon će se moći sustavno i u okviru primjerenih institucija rješavati«.

Sinergijsko djelovanje

Ističe se i kako je stranka osnažila svoju vidljivost i politička relevantnost u Hrvatskoj povijesnim izborom njihove članice Jasne Vojnić za zastupnicu u Hrvatskom saboru, »postignuću kojem je DSHV dao svoj značajan prinos nikada većem izlasku ovdašnjih Hrvata na izbore«.
»Vjerujemo kako će njezinim izborom i postojeći plodonosni suradnički odnosi s tijelima vlasti naše matične domovine na čelu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem biti dodatno razvijani i unaprijeđeni na dobro i korist Hrvata u Vojvodini«, navodi se.
Kako se u priopćenju zaključuje, DSHV je zadržao poziciju ključne političke institucije vojvođanskih Hrvata, koju nitko neće moći previđati niti zaobilaziti u procesima donošenja odluka koje se neposredno odnose na Hrvate u Srbiji.
»No, naši ciljevi i programski sadržaji – okupljeni oko boljitka Hrvata u Vojvodini, lakše će se ostvariti ukoliko se i nadalje budemo, kao svjesni i odgovorni građani, nesebično zalagali svi – i vodstvo i svekoliko članstvo DSHV-a, u zajedničkom i sinergijskom djelovanju s brojnim drugim različitim čimbenicima. Tu prije svega mislim na stalnu suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem, našim manjinskim samoupravnim tijelom, napose na planu koordiniranoga djelovanja glede ostvarivanja manjinskih prava Hrvata u Srbiji, usustavljivanju komunikacije s tijelima vlasti u Republici Hrvatskoj te usuglašenom vođenju kadrovske politike i utrošku sredstava. Nastavit ćemo suradnju s Katoličkom Crkvom – Subotičkom biskupijom, Srijemskom biskupijom, Beogradskom nadbiskupijom i metropolitijom, Zrenjaninskom biskupijom i njezinim hrvatskim klerom, zatim s onim Hrvatima koji su zbog različitih razloga morali svoj zavičaj zamijeniti s drugim, kao i s Hrvatima koji su organizirani kroz kulturne udruge, te drugim hrvatskim udrugama u Vojvodini. Dosljedni izvornim političkim načelima i integrativnim pristupom u djelovanju, DSHV će i u 35. godini djelovanja i dalje ustrajavati u borbi za ravnopravnost Hrvata u Srbiji i očuvanje dostojanstva Hrvata u Vojvodini! I to ne toliko radi nas, nego više radi onih koji dolaze – naših mladih! Ponosni na učinjeno, radosni zbog onoga što će biti!«, zaključuje se.
H. R.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika