Arhiv tekstova Arhiv tekstova

DSHV podržao izbor dužnosnika lokalne samouprave

Konstitutivna sjednica Skupštine grada Sombora održana je u prošli petak, 12. srpnja. Od 61 vijećnika 42 dolazi s liste »Aleksandar Vučić – Sombor sutra«, »Biram Sombor bez nasilja« ima 11 vijećnika, Savez vojvođanskih Mađara četiri i po dva »Građanski front – Stop ludilu« i »Za pravedni Sombor-DSHV-Tomislav Žigmanov«. Skupštinu Grada ubuduće će voditi SNS jer su i predsjednik Skupštine Vladislav Živanović i njegov zamjenik Saša Milić iz te stranke. Za njihov izbor osim vijećnika iz SNS-a i SVM-a glasala su i dva vijećnika DSHV-a. 

Antoniu Ratkoviću još jedan mandat

Vijećnici su na konstituirajućoj sjednici izabrali i gradonačelnika, zamjenika i osmero vijećnika Gradskog vijeća. Novi mandat dobio je Antonio Ratković, njegov zamjenik je Milan Stakić, obojica iz Srpske napredne stranke. Gradsko vijeće osim nekoliko resora vodit će nova imena u lokalnoj politici. Dužnost u Gradskom vijeću zadržali su vijećnik za financije Savo Dojić, Slobodan Stanić koji će se brinuti o zaštiti okoliša i Đorđe Zorić zadužen za komunalnu oblast. Nova imena su: Ognjen Andrinčin zadužen za sport, djecu i omladinu, resor poljoprivrede vodit će Igor Ćupurdija, kulturu i obrazovanje Jasmina Ilić, Sanja Pajić ruralni razvoj i Tamaš Kanižai iz SVM-a resor međunarodne suradnje. Za gradonačelnika, zamjenika i vijećnike GV-a glasalo se skupno, a ne za pojedinačna imena.
Oporba, koju u Skupštini Grada Sombora čine vijećnici s listi »Biram Sombor bez nasilja« i »Građanski front – stop ludilu« kazali su da im nisu bile dostupne informacije o tome tko će biti biran u Gradsko vijeće, iako je to obveza po Poslovniku materijal im nije bio dostavljen ranije, te kako nekoliko predloženih imena ne zaslužuje preuzimanje ovih dužnosti.
»Za predložene članove Gradskog vijeća za koje smatramo da nisu kompetentni voditi resore koji su im dodijeljeni nismo glasovali, ali smo glasovali za one za koje mislimo da će povjereni posao dobro raditi. Žao mi je što se zajedno glasovalo za gradonačelnika, zamjenika i Gradsko vijeće, jer da je bilo pojedinačno glasovanje vjerujem da neki vijećnici ne bi prošli na glasanju. Kao grupa građana nismo politički ograničeni, nemamo centralu u Beogradu koja će nam reći što da radimo tako da ćemo se ponašati isključivo u interesu naših sugrađana. Kao oporba u Skupštini Grada Sombora borit ćemo se protiv depopularizacije, za ono što je nekada bila somborska tradicija, a to je suživot svih nacija koje žive u njemu«, kazao je nositelj liste »Građanski front – stop ludilu« Miroslav Stojisavljević.
Nakon što je izabran za gradonačelnika Antonio Ratković je iznio opširni program rada u naredne četiri godine. 
»Prioritet će nam biti ravnomjeran razvoj kako samog grada tako i naseljenih mjesta. Plan za naredni period imamo velike infrastrukturne projekte u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu. Ključna aktivnost je realizacija projekta brze ceste ‘Osmijeh Vojvodine’ od Berega do Srpske Crnje. Ova cesta ubrzat će ekonomski razvoj, skratiti i samim tim pojeftini prijevoz robe i putnika. U planu je i  proširenje Graničnog prijelaza Bački Breg za teretni promet. Grad Sombor je prvi na ulasku Dunava u Srbiju i stoga je naša dužnost da ta prva slika bude vrijedna pamćenja. Kod Bezdana je početak Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav i Velikog bačkog kanala. To nas je preporučilo za veliki projekt Vlade Republike Srbije ‘Zaplovi Srbijom’, kao i za radove na revitalizaciji kanalske mreže«, kazao je Ratković
On je najavio i početak rekonstrukcije ceste Sombor – Kula, kao i izradu projekata za modernizaciju pruge Sombor – Vrbas što za Sombor znači priključak na brzu prugu Beograd – Subotica. Najavljena je i izgradnja šest kilometara biciklističkih staza u gradu, nastavak izgradnje kanalizacije u selima.

Suradnja na osnovama predizbornog programa

Izbor dužnosnika nove lokalne vlasti u Somboru podržali su vijećnici DSHV-a. 
»Nismo u koaliciji, ali ćemo podržati odluke Skupštine Grada Sombora, naročito one koje se tiču ostvarivanja manjinskih prava, rješavanja problema u salaškim naseljima i selima, u svim salašima. Sombor ima velike površine poljoprivrednog zemljišta i onog u državnom vlasništvu i nadam se da će poljoprivreda biti u fokusu i što se tiče pravednije raspodjele državnog poljoprivrednog zemljišta i atarskih puteva. Mi smo u kampanju ušli s našim programom, odgovorni smo prema našim biračima. Ohrabruje što smo čuli da su u planu rada gradonačelnika Ratkovića i teme i problemi na koje smo mi ukazivali u našoj kampanji. Recimo Lemeška banja, vodoopskrba, kanalizacija, atarski putevi...«, kazao je vijećnik Tomica Vuković.
Vijećnici DSHV-a su nakon sjednice razgovarali s gradonačelnikom Ratkovićem o tome što su problemi i prioriteti hrvatske manjine u Somboru.
S obzirom na to da je DSHV na izbore izašao kao lista nacionalnih manjina imat će i svoju vijećničku grupu čiji će predsjednik biti Tomica Vuković. 
Ovo je prvi puta da će Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u Skupštini Grada Sombora imati vijećničku grupu, a lipanjski izbori prvi su lokalni izbori u Somboru na kojima je DSHV izašao samostalno, a ne u koaliciji. 
Z. V.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika