Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi prosvjedi poljoprivrednika

Poljoprivrednici iz sedam udruga kreću od danas (petak, 19. srpnja) u prosvjede širom Srbije, objavio je ranije Agroklub. Poručuju kako nemaju više namjeru čekati na ispunjenje zahtjeva od države, a prosvjede i blokade puteva trenutno vide kao jedini način da ih nadležni shvate ozbiljno.
Riječ je o sljedećim udruženjima koja djeluju zajedno: Stig – Požarevac, Naše mleko, Složni Pidikanci – Bavanište, Brestovački Ratari, Spas i opstanak Zapadne Srbije, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja i Severni Banat – Kikinda.
»Jučer smo, svatko u svom mjestu, prijavili skupove policiji. U petak počinjemo prosvjede, prvog dana nećemo blokirati promet, ali već drugog dana hoćemo«, izjavio je predsjednik udruge Stig Nedeljko Savić.
Prosvjedi su planirani na sljedećim lokacijama: između Požarevca i autoceste, u okolini Kikinde, Bogatića, Pančeva, kao i u okolini Kraljeva. Poljoprivrednici će izaći traktorima na puteve kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Poljoprivrednici bez očekivanja

Poljoprivrednici su čekali nekoliko mjeseci, bili na nekoliko sastanaka s ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, ali i sjedeli u petak (12. srpnja) na slušanju skupštinskog Odbora za poljoprivredu kojim je predsjedavao Marijan Rističević. Iako je ranije pozvao poljoprivrednike da dođu na ovo slušanje, ministar Martinović se nije pojavio. Pojavila se, ipak, predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić koja se zadržala veoma kratko.
»Nismo imali od tog slušanja velika očekivanja. Išli smo ispoštovati formu, jer nas je ministar Martinović uputio na to. Naravno, on nije uspio pojaviti se. To slušanje je bio cirkus Marijana Rističevića, niti je bilo što razmatarno, niti je bilo što rečeno o našim zahtjevima«, rekao je Nedeljko Savić.
Ova udruženja su početkom prošlog tjedna poslala zvaničan mail Ministarstvu poljoprivrede i predsjedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću, gdje su tražili konačnu realizaciju sedam zahtjeva, dogovorenih još nakon prosvjeda u studenom prošle godine. Tada su dali rok –19. srpanj ili kreću u prosvjede.
»Kada smo bili na slušanju odbora, ponudili su nam termin za sastanak koji je trebao biti danas u 10 sati (16. srpanj), ali su ga ipak pomjerili za četvrtak. To je neozbiljno, odbili smo, jer mislimo kako od toga nema ništa«, dodao je Savić. 

Ispunjenje obećanog ili ostavka

Zahtjevi čije ispunjenje traže poljoprivrednici iz ovih sedam udruženja su sljedeći: isplata svih dosadašnjih javnih poziva i raspisivanje javnog poziva 17.000 za certificirano sjeme; javni poziv za parcele po drugom osnovu; javni poziv za 100.000 po junici; analiza tržišta i kontrola uvoza mlijeka; hitno ukidanje zabrana izvoza rafiniranog i nerafiniranog ulja; analiza tržišta i uređenje burze; suglasnost sedam udruženja u izradi desetogodišnjeg plana poljoprivrednog i ruralnog razvoja.
Kako su rekli prošlog tjedna, u slučaju neispunjenja zahtjeva, traže smjenu cjelokupnog tima Ministarstva poljoprivrede i bit će primorani stupiti u prosvjede.
»Također, tražimo i sastanak s uljarama i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede koji su donijeli tu neformalnu zabranu izvoza suncokretovog ulja zbog koje ćemo mi trpjeti veliku štetu«, rekao je Savić.

Moguća i radikalizacija prosvjeda

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije održala su u petak (12. srpnja) konferenciju na kojoj su od nadležnih zahtijevali ispunjenje dogovorenog prošle godine u Kisaču. To je uređenje tržišta, robna burza (po uzoru na burze u Europi), subvencije (dogovorenih 17.000 dinara po hektaru kroz rebalans proračuna), gorivo bez akcize za poljoprivrednike i ukidanje dnevnog limita, PIO poljoprivrednika. 
Ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavili su radikalizaciju prosvjeda i odlazak traktorima u Beograd.
»Država zatvara oči, trpimo pritiske da odustanemo od borbe, ali nećemo odustati. Borit ćemo se do posljednjeg poljoprivrednika. Apeliram na sve da podrže našu borbu, mi smo proizvođači hrane, nas politika ne interesira. Došli smo u situaciju da pojedini poljoprivrednici prodaju zemlju i mehanizaciju kako bi opstali«, naglasio je Saša Tomas iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.
Izvor: Agroklub.rs 

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika