Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bogu hvala

HBKUD Lemeš proslavilo je u Lemešu, 14. srpnja 24. Dužijancu. Bandaš i bandašica ovogodišnje Dužijance su Ervin Šipoš i Maja Ačai, a mali bandaš i bandašica Saša Kovač i Mia Petreš. Misa zahvalnica održana je u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, a misu je predvodio župnik iz Telečke Árpád Pásztor.
»Imam deset godina i drago mi je da sam mali bandaš. Tata je isto nekada bio bandaš«, kaže s ponosom desetogodišnji Saša Kovač.
»Ovo je 24. Dužijanca, što znači da je pred nama izazov za narednu godinu kada slavimo 25 godina od naše prve proslave Dužijance. Želja nam je da naredne godine okupimo sve bandaše i bandašice kako bi zajedno proslavili«, kazala je predsjednica HBKUD-a Lemeš Marija Bagi.
Nakon mise kruh je predan predsjedniku Savjeta MZ Istvánu Sevaldu.
»Lijepo je danas bilo vidjeti mlade u nošnjama, zahvaliti se Bogu za uspješnu žetvu, kruh. Hvala članovim HBKUD-a Lemeš što čuvaju ovaj stari običaj zahvale«, kazao je Sevald.
Prije Dužijance, 11. srpnja, održana je likovna kolonija na kojoj su sudjelovali članovi Likovne udruge CroArt iz Subotice i umjetnici iz Lemeša. 
Z. V.
 

Najava događaja

07.09.2024 - »Sastali se alasi i bećari«

KUDH Bodrog organizira tradicionalnu manifestaciju »Sastali se alasi i bećari« u Monoštoru, u subotu, 7. rujna, u dvorišnom prostoru Kuće časnih sestara, s početkom u 18 sati. Konzumacija ribljeg paprikaša za sve sudionike manifestacije bit će upriličena u Domu kulture.

Manifestacija je posvećena očuvanju tradicijskog načina kuhanja ribljeg paprikaša koji je specifičan za prostor Gornjeg Podunavlja. Sastavni dio manifestacije je i populariziranje bećarca kao originalnog šokačkog glazbenog izričaja.

15.09.2024 - Lira naiva

PETROVARADIN – Susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2024. bit će održan u nedjelju, 15. rujna u Petrovaradinu u organizaciji Hrvatske čitaonice i Bunjevačko-šokačke knjižnice Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice. Kako najavljuju organizatori za susret se priprema nova knjiga izabranih stihova pjesnika koji su poslali svoje pjesme.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika