Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Dobar dan za srpsko-hrvatske odnose«

Kako se i vidi i na našoj naslovnici, glavna tema u proteklih sedam dana bio je posjet ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana Hrvatima u Srbiji i njegov susret sa srpskim kolegom Markom Đurićem. Poruke s ovih sastanaka su sljedeće: iskazana je daljnja potpora Hrvatske projektima koji unaprjeđuju položaj Hrvata u Srbiji a s druge strane istaknuta je potreba rada na rješavanju otvorenih pitanja između dviju država.
A otvorenih pitanja koja opterećuju srpsko-hrvatske odnose nije malo i njima se bave međudržavna povjerenstva/komisije. Pitanja se tiču različitih područja: nestalih osoba, položaja manjina, granice, pravosudne suradnje, povrata kulturnih dobara, sukcesije (pokretne i nepokretne imovine bivše države, mirovina...)… Ta su pitanja otvorena već dugo, praktički od raspada bivše države.
Prije prošlotjednog, posljednji sastanak šefova diplomacije dviju država, tada Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana, dogodio se u siječnju 2023. u Subotici. Tada su dvojica ministara »dogovorili korake koji će prethoditi njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba«. Susreli su i od tada dva puta premijeri Srbije i Hrvatske Ana Brnabić i Andrej Plenković (travnja 2023. u Zagrebu i lipnja 2023. u Subotici). Vrlo je važno napomenti kako su svi ovi susreti bili neslužbeni, na marginama nekih drugih događaja.
A kada je u pitanju rad povjerenstava zaduženih za otvorena pitanja, u proteklih godinu i pol (od prošlog susreta ministara vanjskih poslova) nije se desilo mnogo toga: konkretno, održan je jedan sastanak povjerenstava Srbije i Hrvatske za nestale osobe. Kada su u pitanju manjine, posljednja (inače 7. po redu) sjednica Međuvladina mješovita odbora za pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj održana je još u siječnju 2018. godine. 
Nakon ovogodišnjih izbora, i u Srbiji i u Hrvatskoj formirane su nove vlasti (doduše predvode ih stranke – Srpska napredna stranka i Hrvatska demokratska zajednica – koje su to činile i ranije), i ovo je od tada prvi susret visokih dužnosnika dviju država. Svaki susret važan je za bilateralne odnose te je za pozdraviti »dobar dan za srpsko-hrvatske odnose«, kako ga je nakon susreta s kolegom Grlićem Radmanom ocijenio srpski ministar vanjskih poslova Marko Đurić. No ipak, važnije je sačekati i vidjeti što će biti urađeno na rješavanju otvorenih pitanja. 
D. B. P.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika