Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Edukacija nastavnog kadra

Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, jedanput godišnje organizira međunarodni stručni skup za odgojitelje, učitelje i nastavnike pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. Ovu aktivnost Agencija za odgoj i obrazovanje provodi od 2006. godine. Teme stručnog usavršavanja su vezane uz hrvatski jezik i književnost, povijest, umjetnost, kulturnu i prirodnu baštinu te tradicijsko naslijeđe.
Ove godine međunarodni stručni skup održan je od 17. do 20. srpnja na Filozofskom fakultetu u Splitu. Sudjelovalo je 33 odgojitelja, učitelja i nastavnika koji rade s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u okviru redovne osnovnoškolske i srednjoškolske nastave u sustavima odgoja i obrazovanja država u kojima Hrvati imaju status nacionalne manjine. Sudionici su bili iz Kanade, Mađarske, Srbije (15 sudionika) i Švedske. 
Članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Nataša Francuz  ističe kontinuiranu potporu koju ovdašnji nastavni kadar dobiva od Agencije za odgoj i obrazovanje. »Napomenula bih kako je Agencija za odgoj i obrazovanje jedina koja nama kao manjini u Srbiji pruža ovakav vid stručnog usavršavanja. Dogovor od prije nekoliko godina je da mi idemo na ljetnje stručne skupove, jednom godišnje posjetimo neku od podružnica Agencije, što je uglavnom u Osijeku jer nam je najbliži i da oni svake druge godine dođu k nama sa svojim savjetnicima kako bi održali jedan veliki stručni skup. Mi smo ograničeni, svake godine dobijemo kvotu od petnaest mjesta, gledamo da uvijek pošaljemo na skup one koji prošle godine nisu išli. Ove godine smo poslali odgojitelje, učitelje koji predaju izborni predmet hrvatski s elementima nacionalne kulture, nastavnike u osnovnim školama i profesore iz srednjih škola. Posebnu pozornost obratili smo na teritorijalnu zastupljenost, bilo je polaznika od Subotice, Sombora, Monoštora, Berega i Lemeša do Šida. Ujedno, naši prosvjetni djelatnici tamo imaju priliku upoznati i Hrvate iz drugih zemalja, razmijeniti iskustva, ideje i primjere dobre prakse. Želim ovim putem zahvaliti Agenciji na prilikama koje nam pružaju, mi s tim možemo nagrađivati naše prosvjetne djelatnike pored samog usavršavanja koje dobijaju. Svakako nas raduje to što je stručni skup za sljedeću godinu već dogovoren, što govori o kontinuitetu potpore koju dobivamo od Agencije«, rekla je Nataša Francuz.
Skup je svečano otvorila Daria Kurtić, v. d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje. Nositelji programa stručnoga skupa bili su viši savjetnici Agencije, znanstvenici te vrsni učitelji praktičari promovirani u zvanje savjetnika. Osim predavanja i radionica, program je obuhvaćao posjete lokalitetima kulturno-povijesne baštine u Splitu i okolici. 
I. U.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika