Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Devet desetljeća zahvale naroda i Crkve

U Hrvatskom domu u Somboru među fotografijama nekadašnjih dužonica po salašima i Somboru je i fotografija sudionika Dužionice iz 1935. godine. Devedeset godina kasnije ista slika samo s nekim drugim sudionicima, možda praunucima i šukununucima onih s fotografije iz ‘35. Ista slika i isti ponos somborskih Hrvata Bunjevaca. 
»Od 1994. godine oblačim nošnju i sudjelujem na Dužionici. Dok su djeca bila mala bila sam na čelu povorke sudionika, a tako je ostalo do danas«, s ponosom kaže Kristina Pekanović, koja je prije dvadesetak godina bila bandašica. Za godinu-dvije za ulogu bandaša i bandašice stasat će i njenih troje djece.

Dijelimo ono što imamo

Proslava Dužionice počela je okupljanjem sudionika u Hrvatskom domu. Uz članove Nazora u nošnjama, proslavi 90. Dužionice doprinos su dali i članovi KUD-a Cret iz Creta bizovačkog, te gosti iz Lemeša i Berega. Misa zahvalnica je održana u crkvi sv. Trojstva. 
»Gospodin nas uči kako nije važno koliko kruha imamo u rukama nego spremnost da te svoje ruke otvorimo i kruh koji imamo podijelimo s gladnima i potrebitima. Koliko je samo danas onih gladnih ne samo materijalnog kruha, nego kruha praštanja, pomirenja, ljubavi i razumijevanja. Molimo te Gospodine da u našem svakidašnjem životu nesebično dijelimo ono što imamo i što smo od tebe primili vjerujući kako ćeš iznova učiniti čudo i nahraniti mnoge. To bi trebala biti poruka svakoga našeg slavlja. Svake Dužionice zahvaljujemo za dar, ali molimo da taj dar našim posredstvom, našim zauzimanjem stigne do onih kojima je najpotrebnije«, kazao je vlč. Josip Pekanović, župnik župe Presvetoga Trojstva.
»Naši stari skupljali su svako zrno žita. Danas je žetva puno lakša, ali žito i kruh ostali su simbol blagostanja«, kazao je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Tomica Vuković.

Blagoslov Gradu Somboru

Nakon mise i posvete kruha sudionici Dužionice odigrali su bandašičino kolo na trgu sv. Trojstva, a zatim je posvećeni kruh u Županiji predan gradonačelniku Grada Sombora Antoniu Ratkoviću.
»Prije 90 godina vrijedni žeteoci ručno su kosili i ispod ćudljivog neba otimali svaki snop žita. Danas je žetva posao koji suvremeni kombajni završe za nekoliko dana. Ono što je ostalo isto je zahvala somborskih Hrvata Bunjevaca Bogu za uspješno završenu žetvu i novi kruh. Ove godine Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor proslavlja 90. Dužionicu. Zajedno s crkvom, onako kako su to radili naši preci, na misi zahvalnici posvetili smo kruh od novog žita i zahvalili se Bogu za uspješnu žetvu i novi kruh. Vama gradonačelniče Grada Sombora, gospodine Ratkoviću predajem blagoslovljen kruh od novog žita sa željom da svi građani Sombora imaju kruh na stolu i žive u blagostanju i suživotu«, kazala je predajući kruh bandašica Ivana Paštrović.
»Dužionica je jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija koja se njeguje u našem gradu. Ona ima svoju povijest, bogatstvo i religiju, te predstavlja svu ljepotu zajedništva izniklog na tlu vojvođanskih polja. Veoma sam ponosan na sve nas Somborce što danas ovom svetkovinom slavimo međusobno poštovanje, razumijevanje i posebnost. Slavimo završetak žetve, slavimo plodnost i njeno obnavljanje, kao simbol ciklične prirode života. Znao je žetelac da mora podosta kisnuti i vrućina podnositi kako bi svoju obitelj hlebom, kruhom ili kruvom nahranio. Kako god ga nazivali, on ne predstavlja samo od novog žita ispečen kruh koji ste nam danas donijeli, već izvor nade, pogled u bolje sutra i blagoslov Gradu Somboru do nove žetve. Čestitam vam uspješno završenu ovogodišnju žetvu. Čestitam vam Dužionicu«, rekao je gradonačelnik  Ratković u svom obraćanju.
Proslava Dužionice nastavljena je na tradicionalnom risarskom ručku u Hrvatskom domu.
»Nadam se da ćemo iduće godine Dužionicu slaviti u obnovljenom prostoru Hrvatskog doma. Vlada  Republike Hrvatske izdvojila je sredstva i Nazor je ušao u projekt ‘sedam matica’. Mislim da Sombor to zaista i zaslužuje. Malo kvasca je dosta da ukvasa tijesto, a vas ovdje ima za deset kruhova«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Za proslavu Dužionice tiskan je novi broj Miroljuba, lista koji od 1998. godine tiska HKUD Vladimir Nazor.
Kao dio proslave Dužionice u petak, 19. srpnja, održana je književna večer koja se organizira u suradnji s KD-om Ivan Antunović iz Subotice. Ove godine gost je bila UBH Dužijanca iz Subotice. Predsjednik UBH Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić predstavio je u kratkim crtama desetogodišnji rad UBH Dužijanca i prikazani su filmovi Zvonimira Sudarevića Postignuća u kojem su okupljeni mogli vidjeti pregled onoga što je Udruga radila i što radi a zatim i kratka reportaža o Dužijanci u Mostaru odnosno o svečanosti otkrivanja obnovljene spomen-ploče u Blagaju. Mons. Anišić je najavio objavljivanje knjige Spomenica 2 pod naslovom Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu koja će izići iz tiska početkom idućeg mjeseca a predstavio je i novi broj revije Dužijanca. 
Z. V.

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika