Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njušiona Ferdinand za bolje zdravlje

Biti uspješan u poslu ne znači samo biti vrijedan i istrajan već uspješan posao zahtijeva praćenje suvremenih trendova kako u područjima u kojima se posluje tako i u aktualnosti u područjima koja su više ili manje bliska s osnovnim poslom. Znaju to i Anica i Ivica Periškić iz Monoštora, uspješni pčelari koji su osnovni posao – proizvodnju meda proširili ne samo na veći broj proizvoda od meda i na bazi meda već su postali dio turističke ponude Monoštora i prepoznatljiv monoštorski brend. Njihov novi poslovni pothtav je otvaranje apikomore i uvođenje apiterapije u zdravstveno-turističku ponudu pčelarskog gospodarstva. Nešto novo, ne samo za njih već i općenito na ovim prostorima. 
»Prva saznanja o apiterapiji i apikomori dobili smo iz medija, a neposredna saznanja 2019. godine prilikom posjeta Sloveniji. Tada smo s pčelarima iz Belog Manastira posjetili slovenske pčelare. Osim razmjene iskustava i stjecanja novih saznanja, prvi puta smo vidjeli apiterapiju i apikomoru, kao novu mogućnost koja direktno proistječe iz pčelarstva, a usko je vezana za medicinu pa i turizam«, kaže Anica.
Sloveniju ističe kao uzor u organiziranju pčelarskih udruženja, prihvaćanju i razvijanju novih tehnologija i povezivanju s drugim djelatnostima. Nadasve ističe volju slovenskih pčelara da prenesu svoja znanja i iskustva. 
»U Sloveniji su pčelari iznimno organizirani i pomognuti od državnih institucija na svim razinama. Postoji stalno i organizirano educiranje pčelara. Ipak može i bolje od toga. Primjer je Austrija, gdje čak postoje i posebne škole za pčelare«, kaže Anica Periškić.

Zrak bogat peludom, propolisom, nektarom...

Iskustva iz zemalja gdje je pčelarstvo bolje organizirano i gdje ima mnogo veću potporu Periškići su spretno iskoristili da u svoju ponudu uvrste nešto što je na ovim prostorima još uvijek rijetkost, a to je apiterapija. Na svom gospodarstvu izgradili su drvenu kuću u kojoj je smješteno 20 košnica. Nazvali su je Njušiona Ferdinand, kako kaže Ivica onako po monoštorski, a suvremenim jezikom rečeno to je apikomora. 
»Apikomora predstavlja prostor u koji su smještene košnice. Košnice su okrenute tako da je otvor na košnicama na vanjskoj strani, pa pčelinje društvo normalno funkcionira. U unutarnjem dijelu apikomore na siguran način udiše se zrak sa svim aerosolima koje pčele u košnici proizvode. Udiše se zrak bogat peludom, propolisom, pergom, nektarom, voskom. Shvaćate o kojem bogatstvu zdravih i ljekovitih tvari se radi, a što nam je sve postalo dostupno apiterapijom. Apiterapija povoljno djeluje na respiratorne organe i nervni sustav«, kaže Anica koja je prije otvaranja apikomore prošla i zahtjevnu zdravstvenu obuku, te sada ima i certifikat da je stručna baviti se apiterapijom. 
Apiterapija jeste nešto novo kod nas, ali kao zdravstveni tretman ona odavno koristi. 
»Apiterapija se koristi u tradicionalnoj medicini već stotinama godina i jedna je od starijih oblika alternativne medicine. Apiterapija se koristi i kao iznimno ljekovita preventivna mjera no isto tako je, što je već i znanstveno dokazano, i iznimno ljekovita habilitacijska mjera. Znači, najbolje je preventivno djelovati da do oboljenja ne dođe, da snažimo organizam, a ako do oboljenja dođe, teško da ima zdravije terapije, to jest prirodnog lijeka, od terapije pčelinjim produktima«, objašnjava Anica. 

Slovenska praksa u monoštorskom pčelinjaku

Od slovenske dobre prakse do apikomore u Monoštoru prošlo je skoro pet godina. To vrijeme Periškići su iskoristili da prošire svoja znanja i osmisle apikomoru, po svojim nacrtima i u vlastitoj izvedbi. 
»Nakon povratka iz Slovenije svi smo se zainteresirali za mogućnosti apiterapije i izgradnju apikomore. Već te 2019. krenula je realizacija. Muški dio obitelji, suprug i dvojica sinova, napravio je projekt i krenuo u izgradnju. Izabrali su najpogodniju lokaciju, a to je kako mi kažemo bostan ili bašća. Smještena u prirodnim, eko uvjetima, među zasadima lavande i s pogledom na njive i šumu. Pri izgradnji apikomore maksimalno se koristilo drvo kao građevinski materijal. Dobili smo prostor površine 30 četvornih metara s kapacitetom od 20 košnica što znači da 20 osoba mogu u istom trenutku udisati sve blagodati koje proizvodi košnica«, kaže Anica. 
Njušiona Ferdinand je druga apikomora otvorena u Zapadnobačkom okrugu. Apiterapija u suvremenom medicinskom tretmanu daje široke mogućnosti, od udisanja isparenja pčelinjih košnica, ali i stajanja ispod košnice i ležanja na košnicama, što je način apsorbiranja vibracija i energije pčelinje košnice za što je također dokazano da ima ljekovit učinak, pa do noćenja u apikomori. 
»U apiterapijama ide se već i dalje pa se negdje primjenjuju i tretmani u apisauni«, kaže Anica. 
I, tko zna, možda se uskoro Njušiona Ferdinand proširi i na dodatne sadržaje. Za sada Periškići, kako kažu, koriste sedam vrsta pčelinjih proizvoda, ali ne staju. Gledaju što drugi rade, uče od njih, probaju i, kako kažu, idu dalje. 
Ž. Š.
 

Najava događaja

27.07.2024 - Natjecanje u pucanju bičeva

UBH Dužijanca organizira natjecanje u pucanju bičevima u subotu, 27. srpnja, na njivi pokraj župne crkve u Đurđinu. Početak manifestacije je u 18 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika