Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kardinal Parolin: Poziv na još veću suradnju

Svečanim misnim slavljem koje je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin Beogradska nadbiskupija proslavila je 100. obljetnicu uspostavljanja. Kardinal Pietro Parolin prenio je pozdrav i blagoslov pape Franje, objavila je IKA.
»Kršćanska nada otvara nam oči da vidimo dobro čak i kad nam se čini da zlo prevladava«, kazao je kardinal Parolin i dodao da nas kršćanska nada hrabri »da sudjelujemo u izgradnji svijeta u bratstvu i miru, čak i kada se čini da se ne isplati raditi na tome«.
Istaknuo je da je Beogradska nadbiskupija preko Caritasa u teškim trenucima rata, poplava, migrantske krize svjedočila da ima srce i milosrđe. 
»Činjenica da se broj vjernika značajno smanjio ne treba biti opravdanje za zanemarivanje naše posvećenosti, već poziv na još veću suradnju koristeći svoje talente i moliti se Gospodinu koji je dobar i nikada ne napušta svoje stado«, poručio je kardinal Parolin.
Beogradski nadbiskup Ladislav Német istaknuo je da je Beogradska nadbiskupija nastala u vremenima nimalo lakim ni za svijet, ni za Europu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca na intenciju katolika u Beogradu da dobiju svoju mjesnu Crkvu. U izjavi za medije nadbiskup Német je istaknuo da je današnji jubilej pogled kroz povijest kako bi se podsjetili što su njegovi prethodnici na čelu Beogradske nadbiskupije radili proteklih 100 godina.
Misnom slavlju prisustvovali su predstavnici drugih vjerskih zajednica, diplomatskoga kora, predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić, te politički vrh Srbije na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Čestitajući 100. obljetnicu uspostave Beogradske nadbiskupije Vučić je putem Instagrama, među ostalim, napisao:
»Nadbiskupija je tijekom svog postojanja odigrala ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta katolika u našoj zemlji. Uz poštovanje i zahvalnost na doprinosu izgradnji dijaloga i suradnji između vjerskih zajednica, značaj ovakvih jubileja prilika je za jačanje zajedništva i solidarnosti među svim građanima Srbije.«
Sutradan Kardinal Pietro Parolin sastao se s predsjednikom Vučićem, a na sastanku je razgovarano o održavanju političkog dijaloga na svim razinama, kao i suradnji Srbije s Rimokatoličkom crkvom koja je, kako je naveo Vučić, »dobrа, uz obostrano uvažavanje i nastojanje da se i dalje unaprijedi«.
»Naveo sam da je Srbija opredijeljena da nastavi njegovati i unaprjeđivati konstruktivne odnose sa Svetom Stolicom, budući da dijelimo poglede na mnoga međunarodna pitanja, prije svega zaštite kršćana i kršćanskog naslijeđa, kao i unaprjeđenje ljudskih prava«, objavio je Vučić na Instagramu gdje među ostalim piše: »Visoko cijenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene neovisnosti Kosova i razumijevanja za poziciju Srbije, koja je utemeljena na poštovanju međunarodnog prava. Razgovarali smo i o ostalim temama od obostranog interesa«, naveo je Vučić.
Foto: IKA

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika