Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stoljeće opstojnosti

Župna crkva Uzvišenja sv. Križa u Somboru 14. rujna, uz prisustvo velikog broja vjernika, proslavila je 100. obljetnicu i župno proštenje. Blagdansku svetu misu predvodio je biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas koji je među ostalim rekao: 
»Križ je znak ljubavi i simbol Isusove patnje i smrti što je podnio za sve nas. Uvijek kada pogledamo na križ nađemo utjehu i snagu u svim našim bolima i teškoćama«.
»Crkva je izgrađena prije sto godina za potrebe pobožnosti u korizmi, a tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća postojala je ideja da se oduzme Katoličkoj crkvi. Tada ju je Biskupija proglasila samostalnom župom. Zajednica je relativno mala i 20 posto Grada Sombora i salaša pripada ovoj župi. Iako smo mala zajednica, možemo reći da je zajednica živa«, kazao je župnik vlč. Josip Štefković.
Prvobitni stil i izgled u kom je sagrađena nekadašnja kalvarijska kapela nije sačuvan. Povijesni podaci govore da je u Somboru 1764. godine na Bezdanskom putu izgrađena barokna kalvarijska kapela, a ujedno i kalvarijske štacije, koja je bila među prvima na ovom području i to zahvaljujući franjevcima. Budući da su se vremenom oko nje gradile kuće ona je srušena 1924. godine i pored groblja sv. Roka započeta je gradnja nove kalvarijske kapele.
»Ova kapela građena je u stilu modernizma, karakterističnom za početak XX. stoljeća. Imamo sačuvana dva takva sakralna zdanja. To je kapela u Somboru i Lemešu. Dijelovi stare barokne kalvarijske kapele prenijeti su u ovu kapelu. Problem je bio s izgradnjom jer je to bio jedan novi stil, s novima materijalima, građevinskim pothvatima koji baš nisu bili uspješni i godinama se kapela obnavljala. Kapela je imala tri nivoa. Nivo ukopan u zemlju, gdje su izgrađene kripte, nivo nad zemljom gdje je formiran prostor za kapelu i nivo iznad kapele koji je bio dostupan stubištem, otvoren, nenatkriven, s postajom križnog puta i s tri križa. Stalno je prokišnjavalo, propadalo i zbog toga se izgradnja produljila, gornji dio je skinut i postavljen je krov. Zbog toga je izgubljen lijepi autentičan izgleda kapele koji se može vidjeti na starim fotografijama«, kazao je vlč. Gabor Drobina.
Z. V. 

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika