Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajednički apel za mir

U Srijemskim Karlovcima 16. rujna obilježeno je 325 godina od potpisivanja Karlovačkog mira, uz nazočnost tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, visokih dužnosnika Srbije i predstavnika država potpisnica ovog mirovnog ugovora.
U kapeli Gospe od Mira, uz prigodne govore uzvanika, održana je međureligijska molitva za mir te je objavljen zajednički apel mira predstavnika crkava i vjerskih zajednica te različitih država. 

»Nikada više rata!« 

»Izražavamo svoju duboku opredijeljenost za promicanje mira na ovim prostorima, u Europi i cijelome svijetu. Mi, koji ispovijedamo vjeru u jednoga Boga, koji je otac svih naroda i koji ljubi svakog čovjeka, kao njegovi sinovi jasno i nedvosmisleno izražavamo međusobno uvažavanje u duhu sveopćeg bratstva. I mi, koji predstavljamo svoje zemlje na ovim prostorima i koji smo po svom pozivu promicatelji mira i dijaloga, međusobnog uvažavanja i tolerancije, izražavamo svoju podršku svim nastojanjima koja pridonose miru i stabilnosti u Europi i svijetu. Svjesni svih posljedica ratnih razaranja, osobito nebrojenih ljudskih patnji koje su ostavile duboke rane u srcima ljudi, ali i ostavili tragove u nacionalnoj svijesti, jasno i nedvosmisleno poručujemo: Nikada više rata!«, navodi se u poruci.
Kako se u poruci dodaje, obilježavanje 325. godišnjice potpisivanja mirovnog ugovora u Srijemskim Karlovcima »jasno svjedoči da nema situacije koja se ne može riješiti u duhu dijaloga i međusobnog uvažavanja«. 
»Ovaj povijesni događaj istovremeno svjedoči da samo promicanjem mira te oprosta i pomirenja možemo pridonijeti boljitku naših naroda. Svjesni da taj put nije lagan i zahtijeva, prije svega, suočavanje s istinom i uspostavu pravednosti, a potom i istinsku snagu oprosta i otvorenosti procesu pomirenja, molimo zajedničkog Oca da nas to ne obeshrabri. Prožeti istinskim duhom bratstva i osnaženi riječima: ‘Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati’ (Mt 5,9), pozivamo sve vjernike, ali i ljude dobre volje te građane i vlade zemalja koje predstavljamo, da kao hodočasnici na zemaljskom putu budemo u duhu zajedništva nositelji oprosta i pomirenja te navjestitelji istinske nade u bolje sutra«, zaključuje se u poruci. 

Mir – jedini put

Tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin kazao je u svom govoru kako imamo zajednički poziv i zadaću hrabro širiti i promicati poruku koja danas izvire iz kapele Gospe od Mira: rat nije rješenje i nikad ne vodi dobru; mir je, s druge strane, pravi i jedini put koji treba slijediti. 
»Iz kršćanske perspektive, rad za mir u duhu Evanđelja nije opcija, nego dužnost i obveza. Nadahnuta našom vjerom u Boga koji je ‘izvor mira’, upravo nas ova kapelica potiče da svojim molitvama tražimo mir. Iz tog smo razloga ovdje: moliti se da duh mira i uzajamnog razumijevanja među ljudima različitih nacija, kultura i vjera ponovno procvjeta, danas više nego ikada, kada u mnogim dijelovima svijeta plamte sukobi a stradaju nevini ljudi«, naveo je kardinal Parolin. 
Srijemski biskup Fabijan Svalina u svojem pozdravnom govoru upitao se može li nas ova godišnjica kao i mjesto okupljanja potaknuti na zaključak da je za mir potreban odgoj, edukacija naših mladih naraštaja. 
»Da po primjeru suvremenika potpisnika Karlovačkoga mira, te povijesne činjenice prvoga korištenja okrugloga stola ovo mjesto postane školom – primjerom važnosti ravnopravnosti, te centrom učenja i njegovanja kulture dijaloga i međusobnog uvažavanja. Da naše različitosti postanu poveznica za toliko željeni mir. Naši preci su to prepoznali i učinili. Ovime u ime Srijemske biskupije najavljujem pokretanje osnivanja Centra za kulturu mira«, kazao je biskup Svalina. 

Pouke iz 1699. godine

Na svečanosti su se obratili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i izaslanik premijera Srbije Nemanja Starović, šef delegacije i veleposlanik EU u Srbiji Emanuele Giaufret, veleposlanik Turske u Srbiji Hami Aksoy, kao i predstavnici Pravoslavne crkve, Slovačke evangeličke crkve i Islamske zajednice.
Ministar Nemanja Starović kazao je kako nas karlovački sporazum iz 1699. može naučiti da nijedan sukob nije nepremostiv i da se do mira uvijek može stići. Dodao je i da suradnja i međusobno uvažavanje moraju biti postulati na kojima će se graditi budućnost Europe.
»Dok razmišljamo o poukama iz 1699. godine, pogledajmo našu sadašnjost i razmislimo o budućnosti. Današnji svijet, slično kao i svijet kraja 17. stoljeća, suočava se s brojnim i složenim izazovima. Bilo da se radi o ekonomskim ili političkim borbama, moramo se sjetiti da je svijet bio mnogo podjeljeniji onda nego danas. Ipak, diplomate su u Srijemskim Karlovcima uspjeli zauzdati vojne stratege i oružje pruživši šansu miru i dogovoru. Ovaj mirovni sporazum nas podsjeća na ogromnu cijenu rata, ali i na bezgraničnu cijenu mira. Poziva nas da odamo počast onima koji su nevino stradali i patili u vrtlogu ratnog kaosa. Suradnja, diplomacija i međusobno uvažavanje moraju biti osnovni postulati na kojima će se graditi budućnost Europe«, zaključio je Starović.
Meditaciju na svetopisamski ulomak o dijeljenju Abrahama i Lota (Post 13) imao je prof. dr. sc. Ivica Čatić, profesor Svetog Pisma na KBF-u u Đakovu. Nakon obraćanja predstavnika vjerskih zajednica uslijedila je zajednička molitva za mir. Predstavnici različitih zemalja molili su svatko na svom jeziku – srpskom, njemačkom, hrvatskom, mađarskom, talijanskom, poljskom i engleskom. Na koncu programa dužnosnici su u dvorištu ispred kapele posadili mladicu masline kao drevnog simbola mira. 
Dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, održao je kratko izlaganje o miru kao trajnoj poruci mirovne konferencije u Srijemskim Karlovcima 1699. a u programu su sudjelovali i Katedralni zbor Albe Vidaković iz Subotice i Komorni orkestar Subotičke filharmonije pod ravnanjem Miroslava Stantića. 
Obilježavanju jubileja, između ostalih, nazočili su i zamjenik veleposlanika Hrvatske u Srbiji Ivan Zeko-Pivač, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić, predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Karolina Bašić, izaslanik i posebni savjetnik ministra za ljudska i manjinska prava Marin Piuković i ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković. 
Podsjetimo, mir u Srijemskim Karlovcima sklopljen je između Turske i Svete lige 26. siječnja 1699. godine. Označio je kraj Velikog bečkog rata, ali i novo poglavlje u europskoj povijesti. Karlovački mir donio je i novinu u diplomatskim pregovorima jer se prvi put pregovaralo za okruglim stolom što je osiguralo da svi pregovarači budu ravnopravni. Od tada ta praksa ulazi u diplomaciju. Na mjestu na kojem je potpisan Karlovački mir napravljena je najprije manja drvena kapela u spomen na ovaj važan događaj. Sadašnja kapela Gospe od mira sazidana je 1817. godine.
H. R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika