Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skupa i oko oltara i oko nogometa

Proteklog vikenda, 21. rujna, održan je susret ministranata i ministrantica Subotičke biskupije, hrvatskog govornog područja. Susret je održan u Monoštoru u župi sv. Petra i Pavla, a domaćin i organizator je bio vlč. Dražen Dulić.
Na ovom susretu sudjelovalo je oko 130 ministranata i ministrantica iz raznih mjesta: Monoštora, Bača, Plavne, Sonte, Selenče, Đurđina, Žednika, Tavankuta, Bikova, Male Bosne i iz subotičkih župa sv. Terezije Avilske (katedrala), sv. Roka, sv. Jurja, Uskrsnuća Isusova i Marije Majke Crkve.
Nakon okupljanja slijedila je kateheza u kojoj je gvardijan subotičkog franjevačkog samostana fra Ivan Miklenić predstavio franjevački red i karizmu sv. Franje. Misno slavlje u zajedništvu s brojnim svećenicima – župnicima koji su došli podržati svoje ministrante predvodio je fra Ivan, uz sudjelovanje nekolicine ministranata.
Nakon misnog slavlja, koje je slavljeno na improviziranom oltaru, budući da su u crkvi radovi na sanaciji vlage, uslijedio je zajednički ručak, a potom sportske igre u kojima su ministranti, pa i ministrantice pokazali svoju spretnost. Natjecali su se u malom i velikom nogometu, u igranju šaha, stolnom tenisu i navlačenju konopca. Neki su nakon ovih igara otišli s medaljama oko vrata i pokalima u ruci, a neki samo s ponosom što su sudjelovali na ovogodišnjem susretu.
Rezultati su sljedeći: u šahu prvo mjesto osvojila je župa Uskrsnuća Isusova, drugo mjesto sv. Marko Evanđelist iz Žednika a treće je pripalo župi sv. Roka. Kada je u pitanju disciplina navlačenje konopca, prvo mjesto ponijela je sv. Terezija Avilska (katedrala), drugo župa Uskrsnuća Isusova, a treće župa Presvetog Trojstva iz Male Bosne. U stolnom tenisu prva tri mjesta ponijele su subotičke župe: prvo mjesto je pripalo katedrali, drugo župi sv. Rok i treće mjesto župi sv. Jurja. Natjecanje u nogometu bilo je podijeljeno po uzrastu na mlađu i stariju ekipu, odnosno na male i velike. Kada je u pitanju nogomet za »male«, prvo mjesto ponijela je katedrala, drugo Uskrsnuće, a treće župa sv. Josipa Radnika iz Đurđina. Veliki nogomet donio je drugačiju situaciju, te je prvo mjesto ponijela župa iz Male Bosne, drugo udružene župe iz Plavne i Selenče, dok je katedrala osvojila treće mjesto.
Tako su se ministranti i ministrantice pokazali spretnima i u sportu, dok njihovu spretnost i sposobnost oko oltara već svi znaju. Domaćin susreta ministranata već treću godinu zaredom je župa u Monoštoru i njihov župnik vlč. Dulić koji kaže: 
»Želja nam je da se naši ministranti okupe na jednom mjestu, druže, da se međusobno upoznaju i razmijene iskustva. Ono što je njima dodatno važno jest natjecanje u sportskim igrama. To se čeka, navija...«, priča vlč. Dulić i dodaje: »Osim toga u župi imamo spremnu ekipu ljudi kojima ne treba puno pričati, nego je samo dovoljno reći im da će nešto biti i svatko zna svoj posao. Dok to imamo i dobru volju, i susret ministranata možemo imati u Monoštoru«.
Ž. V.
Foto: Vedran Jegić

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika