Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolo sreće

Prije samo mjesec dana Dinamo je slovio za apsolutnog favorita za obranu naslova prvaka 1. HNL. Do 4. prvenstvenog kola imao je stopostotni učinak od isto toliko pobjeda uz gol razliku 14:2. Približavao se prvi susret u novom formatu Lige prvaka i na Maksimiru je vladalo pozitivno, optimistično ozračje. S druge strane, najveći rival Hajduk je u tom razdoblju upao u ozbiljne probleme na relaciji Uprava – trener Gattuso – Perišić. Sve je rezultiralo ispadanjem iz kvalifikacija Konferencijske lige protiv nejakog Ružemberoka (domaći poraz 0:1), legenda hrvatskog nogometa Perišić je doslovno sa stupa srama otišao iz Splita, a bili su izgubli četiri boda gostujućim remijima protiv Lokomotive (1:1) i Istre (1:1). Uz sve to sportski direktor Kalinić je naprasno dobio otkaz, a ni Gattusova stolica nije bila najčvršća u tim trenucima. A onda je stigao najveći derbi hrvatskog nogometa. Uzgred, kolo prije Dinamo je napravio prvi »kiks« (ako je to propust!?) odigravši samo neodlučeno 1:1 protiv Rijeke na Rujevici. Na Maksimiru je zabljesnuo Hajduk, u svom najljepšem poletnom izdanju i fantastičnim golom svoga kapetana i alfa omege Livaje odnio sva tri boda za Split. Dinamo je izgubio susret, ali i prvo mjesto na tablici, a onda je stigao duel protiv bavarskog giganta u Münchenu. Aktualni hrvatski prvak doživio je najneugodniji međunarodni poraz u svojoj povijesti (2:9), a ta nesretna »devetka« sada je rekord Lige prvaka u broju primljenih zgoditaka na jednom susretu ovoga elitnoga natjecanja. Uza sve to Zagrepčani su ekspresno smijenili trenera Jakirovića, a njegov pomoćnik Perković je nemoćno vodio momčad u Koprivnici gdje ih je Slaven potukao s nevjerojatnih 4:1. Na drugoj, južnijoj strani države, Hajduk je nošen pobjedom u derbiju zabilježio sigurnu domaću pobjedu protiv Gorice (4:1), te uz Rijeku (bolja gol razlika) drži vrh ljestvice 1. HNL s četiri boda viška u odnosu na Dinamo. Trener Gattuso je heroj Splita i cijele Dalmacije, a 20-godišnji san o naslovu ponovno živi svoju stvarnost. Takav je nogomet i njegovo kolo sreće, koje se u posljednjih mjesec dana »dobrim« okrenulo.
D. P. 

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika