Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naše zastave

Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji proslavila je u srijedu, 16. listopada, Dan rođenja bana Josipa Jelačića, koji je jedan od četiriju praznika Hrvata u Srbiji. Proslava je, kao i svake godine, organizirana u Jelačićevom rodnom Petrovaradinu. Kako je to bilo u vrijeme kada je ovaj broj Hrvatske riječi već bio u tisku, o toj proslavi u narednom broju.
Praznici nacionalnih manjina priznato su pravo svake priznate manjine u Srbiji. Iz tog priznatog prava proizlaze i neke obveze onih koji su to pravo nacionalnih manjina i ozakonili. U slučaju praznika nacionalnih manjina to znači da se na njihov praznik u sredinama gdje je jezik nacionalne manjine u službenoj uporabi trebaju istaći zastave nacionalne manjine. Kako je to izgledalo, vidjeli ste i čitali na stranicama Hrvatske riječi u ožujku i lipnju kada su Hrvati u Srbiji slavili sv. Josipa i Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića. Da vas podsjetim: zastava hrvatske nacionalne manjine vijorila se jedino na subotičkoj Gradskoj kući iako bi toga dana trebala biti na svim ustanovama i poduzećima gdje se inače vijore državne i pokrajinske zastave. Uz njih, naravno. 
I za razliku od prijašnjih proslava praznika, ovoga puta puhali su neki drugačiji politički vjetrovi, pa to što zastava nije bilo nije zato što nisu htjeli već nisu imali, jer problem je, kako doznajemo, nastao kada se pokazalo da oni koji su trebali istaknuti zastave nemaju što staviti.
Poslije više godina zastave hrvatske nacionalne manjine vratile su se i u Sombor, točnije mjesta gdje je hrvatski jezik u službenoj uporabi, a to su Monoštor, Bereg i Lemeš. U Monoštoru i Beregu išlo je glatko jer su iz nekih prijašnjih vremena, ćušnute u nekom kutu, ostale zastave. Lemešani koji su, pet godina nakon što je hrvatski jezik uveden u službenu uporabu, prvi puta istaknuli zastavu hrvatske nacionalne manjine snašli su se, pa se u srijedu zastava zavijorila i na zgradi mjesne zajednice u tom selu.
Naredni praznik je u prosincu. Čekamo. 
Z. V.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika