Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HNV: Razgovori o financijskoj potpori poljoprivrednicima

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, predvođena predsjednicom Jasnom Vojnić, razgovarala je prošlog petka s ministrom poljoprivrede Vlade Hrvatske Josipom Dabrom o mogućnostima financijske potpore u području poljoprivrede za hrvatsku manjinu u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Kako je objavljeno na Facebook stranici HNV-a, sastanku su nazočili i zastupnici Hrvatskog sabora iz XI. izborne jedinice Nevenko Barbarić i Dario Pušić.
HNV je objavio da je u petak održan i sastanak u Ministarstvu turizma i sporta, a domaćin je bio ministar Tonči Glavina.
Uz predsjednicu HNV-a Jasnu Vojnić, koja je i zastupnica u Hrvatskom saboru, delegaciju su činile i predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić i v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja.

Jasna Vojnić na 
Skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi

Zastupnica u Hrvatskom saboru Jasna Vojnić sudjelovala je u radu Skupštine Interparlamentarne unije u Ženevi. Vojnić je bila u delegaciji Hrvatskoga sabora s kolegama Ivanom Malenicom i Sašom Đujićem. 
Skupština IPU-a, 149. po redu, održana je od 13. do 17. listopada. Sva statutarna tijela IPU-a, uključujući Upravno vijeće, stalne odbore, odbore za ljudska prava parlamentaraca i za pitanja Bliskog istoka, kao i Forum saborskih zastupnica i Forum mladih saborskih zastupnika, sastali su se ovom prilikom.
Interparlamentarna unija međunarodna je organizacija nacionalnih parlamenata, utemeljena 1889. u Parizu. Gotovo svaka država na svijetu ima neki oblik parlamenta. Od 190 nacionalnih parlamenata u svijetu, 78 je dvodomnih (156 domova) i 112 jednodomnih, što ukupno čini 268 domova parlamenta s oko 44.000 zastupnika. Članstvo IPU-a čini 180 nacionalnih parlamenata.
H. R.

Susret hrvatske nacionalne manjine na Pagu

U Novalji je od 11. do 13. listopada, u organizaciji Instituta za istraživanje migracija, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore te Grada Novalje, održan 2. susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine. Znanstvenim i kulturnim programom predstavljena je hrvatska manjina u Crnoj Gori te brojni izazovi s kojima se ona susreće.
Osim ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske dr. sc. Gordana Grlića Radmana, susretu je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.
Događaju su nazočile i predstavnice hrvatske zajednice iz Srbije: predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Karolina Bašić i v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika