Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nevena Baštovanović i Mladen Petreš u pokrajinskoj Vladi

Nevena Baštovanović postavljena je 10. listopada za vršiteljicu dužnosti pomoćnice pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, objavio je DSHV na svojoj Facebook stranici. U Tajništvu gdje je postavljena za pomoćnicu njezino područje djelovanja bit će suvremeno stvaralaštvo.
Nevena Baštovanović je iz Subotice. Master studije završila je na katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i na katedri za teoriju i povijest Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Tijekom studija stručno se usavršavala na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Dr. sc. Mladen Petreš postavljen je za vršitelja dužnosti pomoćnika pokrajinskog tajnika za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, što je dužnost na kojoj je i do sada bio. Mladen Petreš doktor je poljoprivrednih znanosti.
»Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastavlja, u partnerstvu s vladajućom većinom u Pokrajinskoj Vladi, i u tekućem mandatu graditi vertikalu djelovanja u procesima donošenja odluka. Dvoje mladih i kompetentnih stručnjaka u svojem će djelovanju prezentirati politička usmjerenja i ciljeve naše stranke, zauzimajući se za interese hrvatskoga naroda na području Autonomne Pokrajine Vojvodine«, navodi se u objavi DSHV-a.
Davor Francuz, vijećnik DSHV-a u Skupštini grada Sombora, postavljen je za pomoćnika gradonačelnika Grada Sombora Antonia Ratkovića. Na tu dužnost Francuz je stupio 16. listopada, a dan prije podnio je ostavku na mjesto vijećnika.
Davor Francuz živi u Monoštoru. Završio je Poljoprivredni fakultet, smjer stočarstvo, u Novom Sadu i nekoliko godina radio je u svojoj struci.
DSHV u Skupštini grada Sombora ima dva vijećnika, pa će nakon ostavke Davora Francuza na narednoj sjednici biti verificiran mandat novog vijećnika iz DSHV-a. Ova stranka u Somboru ima i po jednog člana u Odboru za poljoprivredu i Odboru za budžet i financije. 
Za predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova ova postavljenja nastavak su operacionalizacije dogovora sa Srpskom naprednom strankom i njezinim predsjednikom Milošem Vučevićem o uključivanju političkih predstavnika hrvatske zajednice u procese donošenja odluka u institucijama izvršne vlasti na svim razinama. 
»Sve skupa smatramo velikim postignućem hrvatske zajednice, možda i najvećim kada je riječ o političkoj participaciji. Naravno, naše sudjelovanje u spomenutim institucijama vlasti podrazumijeva i realizaciju cijelog niza za Hrvate u tim lokalnim zajednicama važnih projekata, kao što je npr. vodovod u Tavankutu, te nastavak institucionalnog razvoja zajednice, kao što je osnutak Drame na hrvatskom pri subotičkom Narodnom kazalištu«, kaže Žigmanov. 
H.R.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika