Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skuplje nego prošle godine

Prosječna cijena stanova novogradnje u Srbiji u prvom polugodištu ove godine iznosila je 215.481 dinara po metru četvornom, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 0,8 %, objavio je Republički zavod za statistiku.
Najskuplji kvadrat u prvoj polovici ove godine koštao je 520.616 dinara u beogradskoj općini Savski venac, a najjeftiniji 61.013 u Bujanovcu. Promatrano prema općinama, najviše cijene novoizgrađenih stanova zabilježene su u beogradskim općinama te u Novom Sadu, Užicu, Čajetini, Vrnjačkoj Banji i niškim općinama Medijana i Crveni krst. 

U Somboru skuplje za 28 posto

U Gradu Beogradu prosječna cijena kvadratnog metra novoizgrađenog stana u prvoj polovici ove godine iznosila je 307.297 dinara, Zemunu 269.891, Surčinu 173.200, u Gradu Novi Sad 230.338, u Srijemskoj Mitrovici 169.076, u Subotici 146.513, u Somboru 131.410 te Rumi 121.029.
Na državnoj razini cijena po kvadratu za isto razdoblje u odnosu na prošlu godinu povećala se za 0,8 %. Najveće povećanje cijena zabilježeno je u Užicu za čak 73,3 % i beogradskoj općini Čukarica – 54,5 %, a smanjenje u regiji južne i istočne Srbije u Općini Negotin – 18,1 %.
U Vojvodini se cijena stanova povećala u svim gradovima i općinama. Najveće povećanje imaju Bačka Palanka za 30,7 %, Sombor za 21,8 %, Srijemska Mitrovica za 23,1 %, Grad Novi Sad za 15,6 %, Ruma za 15,4 % te Subotica 12,9 %.
Površina prodanih novoizgrađenih stanova u prosjeku je iznosila 54 metra kvadratna, priopćio je RZS.
Stanovi najveće površine gradili su se ove godine u Tutinu, s prosjekom od 89 metara kvadratnih. Nakon Tutina, općine s najvećim novoizgrađenim stanovima su beogradske – Savski venac (78) i Vračar (78) koje imaju i iznadprosječnu cijenu po kvadratu. Prosječna površina novoizgrađenog stana u Gradu Beogradu u prvoj polovici ove godine je 58 metara kvadratnih, u Gradu Novi Sad 51, Subotici 53, Somboru 57, Srijemskoj Mitrovici 52. 
Najmanji stanovi građeni su u općinama južne i istočne Srbije.

Mali stanovi najtraženiji

Vlasnica agencije za nekretnine iz Sombora Inata Lalić kaže kako je prosječna cijena kvadrata u tom gradu u novogradnji oko 1.200 eura, a najlakše se prodaju jednosobni stanovi, površine od 20 do 45 kvadratnih metara. U proteklih godinu dana stanovi su se više kupovali za gotovinu nego na kredit. 
»U posljednjih šest mjeseci povećao se broj onih koji stan kupuju putem stambenih kredita, budući da su kamatne stope u bankama dosta niže nego prije godinu dana. Namjena za kupljene stanove je šarena, ravnomjerno su zastupljeni oni kojima je to prva nekretnina i oni koji kupuju drugu nekretninu radi daljnjeg izdavanja. Događa se također da ljudi prodaju kuće i presele se u manji stan jer više nemaju potrebu za većom stambenom jedinicom. Sudeći po tome kakve su trenutačno cijene nekretnina i s obzirom na to da je prodaja novogradnje u Somboru u opadanju u odnosu na prije godinu dana, moje viđenje je da će od zime doći do nekog blagog pada cijene kvadratnog metra. Mnoge kolege u okruženju nisu toga mišljenja, ali kada se uzme u obzir svjetska politika i tendencija kretanja cijena na globalnom tržištu, morat će doći do korekcije cijena u nekom iznosu od desetak procenata«, rekla je Inata Lalić.
Agent za prodaju nekretnina M. V. iz Subotice smatra kako cijene kvadrata stanova u novogradnji neće opadati, barem što se tiče ovoga grada. Rekao je kako se prosječna cijena stanova u novogradnji s kojom njihova agencija ima dodira kreće od 1.300 do 1.800 eura s PDV-om, ovisno od lokacije gdje se zgrade nalaze. 
»Najpopularniji stanovi u Subotici su oni koji se kreću između 30 i 40 kvadratnih metara, oni su ujedno i najskuplji. Klijenti s kojima mi radimo uglavnom uzimaju stambene kredite jer su kamatne stope banaka niže nego u ranijem periodu. Što se tiče namjene stanova, 50 % su oni koji uzimaju primarnu, a 50 % kupaca uzima sekundarnu nekretninu. Cijena kvadratnog metra po mom mišljenju neće ići niže, prodaja stanova se povećava u Subotici, ništa drastično, ali svakako nema pada u tražnji«, rekao je on.
Trend rasta cijena nekretnina vidljiv je i u Šidu. Do prije nekoliko mjeseci cijena kvadratnog metra stana u Šidu bila je od 600 do 800 eura. Sada je cijena znatno viša, a i više je novoizgrađenih stanova. 
»Cijena ovisi o lokaciji. U novogradnji, u centru grada cijena je 1.350 eura plus PDV. Na nešto udaljenijoj lokaciji od centra grada, cijena kvadratnog metra stana u novogradnji je 950 eura bez PDV-a, dok se u starijoj gradnji cijena kreće od 700 do 800 eura. Poskupljenje nekretnina uvjetovano je općim trendom poskupljenja nekretnina u Srbiji i povećane potražnje za stanovima u općini Šid. Razlog tome je i najava dolaska stranih investitora kao i razvoj turizma u našoj općini«, kažu u jednoj šidskoj agenciji za promet nekretnina i ističu da je primjetan pad interesa za iznajmljivanje i prodaju poslovnog prostora.
J. D. B. / I. U. / S. D.

 

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika