Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomoć Caritasa za pokretanje vlastitog posla

»Your Job 2« druga je faza implementacije istoimenog projekta koji je realiziran u razdoblju od travnja 2019. do srpnja 2022. godine. Rezultati postignuti u prvoj fazi osigurali su nastavak potpore donatora za usluge karijernog vođenja i savjetovanja za mlade u okviru Caritasovih centara, kao i financijske mjere podrške u vidu plaćene stručne prakse, profesionalnih obuka ili bespovratnih sredstava za samozapošljavanje. Projekt »Your Job 2« provodi se regionalno u partnerstvu Caritasovih organizacija: Caritas Austrije (nositelj projekta), Caritas Srbije, Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Albanije, Caritas Kosova. Odnedavno, pristupile su i organizacije Caritasa Makedonije i Caritasa Crne Gore. Osim Caritasa Srbije, implementacijski partneri u Srbiji su Biskupijski Caritas Zrenjanin, Biskupijski Caritas Srijem i Caritas Niš. Projekti se implementiraju u Zrenjaninu, Sečnju, Šidu, Irigu, Nišu, Aleksincu, a dobna skupina koja je obuhvaćena ovim projektima su mladi od 15 do 35 godina starosti. Projekt ima za cilj pridonijeti radnoj integraciji mladih iz jugoistočne Europe. Zahvaljujući ovom projektu pet mladih iz Srijema dobilo je punu mentorsku obuku i trening u cilju kreiranja svog biznis plana dok su dvije osobe bile i financijski podržane.

Pokretanje vlastitog posla i usavršavanje

Zahvaljujući financijskoj podršci u okviru projekta »Your Job«, u iznosu od 4.000 eura, dvadesetsedmogodišnji Davor Logarušić iz Šida pokrenuo je vlastiti posao. Uz pomoć odobrenih sredstava kupio je stroj za rezanje drva.
»Dok nisam kupio vlastiti stroj za rezanje drva, radio sam kod drugih i tako zarađivao za život. Budući da sam imao iskustva u tom poslu, želja mi je bila kupiti vlastiti stroj, otvoriti tvrtku i započeti vlastiti posao. Međutim, nisam imao dovoljno sredstava da to ostvarim. Saznao sam za projekt ‘Your Job’, raspitao sam se i otišao na razgovor u ured u Šidu. Aplicirao sam za sredstva i dobio ih i uz pomoć njih kupio stroj i započeo posao. Sada samostalno radim u šidskoj općini, sezona je i posla ima. Zadovoljan sam i zahvalan, jer da nije bilo tog projekta ne bih uspio ostvariti svoju poslovnu zamisao. Preporučio bih svim mladima da iskoriste pogodnosti koje nudi ovaj projekt«, ističe Logarušić.
Ivan Darabašić iz Šida pohađao je tečaj za digitalni marketing preko projekta »Your Job« zahvaljujući čemu je usavršio vještine digitalnog marketinga, osnaživši se da pokrene i registrira vlastiti posao na internetu.
»Projekt ‘Your Job’ za mene je bio prava prekretnica. Prijavio sam se jer sam vidio priliku da unaprijedim vještine koje su danas ključne za svaki posao, digitalni marketing. Kao netko tko već nekoliko godina vodi svoj biznis prodaje, znao sam da je vrijeme da naučim kako efikasno da iskoristim platformu Tik Tok, koja ima ogroman potencijal za promociju. Tečaj Tik Tok marketinga koji mi je projekt financirao s 300 eura bio je ključan u tome. Naučio sam kreirati video klipove koji ne samo da privlače pažnju, već i stvaraju priču oko mog brenda. To mi je omogućilo da svoje poslovanje podignem na višu razinu, dosegnem novu publiku i povećam prodaju«, ističe Ivan i dodaje da bi mladima preporučio da ne propuste šansu koju nudi ovaj projekt, jer kako kaže, svaki tečaj ili nova vještina mlade čini konkurentnijim na tržištu rada.

Najveća zainteresiranost za poduzetništvo

Zahvaljujući projektu »Your Job« mladi mogu raditi na svom karijernom planu. Kroz individualno karijerno vođenje i savjetovanje kreira se pojedinačni plan za svaku mladu osobu koja zajedno s karijernim savjetnikom osmišljava svoj cilj kao i korake za njegovo ostvarivanje. Osim karijernog savjetovanja, projekt »Your Job« pruža podršku mladima kroz druge programe kao što su plaćena stručna praksa, profesionalni tečajevi, treninzi za meke vještine kao i mentorstvo i financiranje poduzetničkih ideja.
»Ove projektne aktivnosti imaju za cilj osnaživanje mladih na tržištu rada i povećavanje njihovih šansi za stjecanje prvog radnog iskustva i održivog zaposlenja u lokalnoj zajednici. Iako je Šid mala sredina, među mladima se tijekom i nakon školovanja uočava potreba za kontinuiranom karijernom podrškom i usmjerenjem. Jedan od problema na koji nailazimo u Šidu jest veliko osipanje mladih i odlazak u veće gradove i inozemstvo. Usprkos ovom problemu projekt ‘Your Job’ sa svojim aktivnostima, radionicama i inicijativama uspijeva mladima osigurati sigurniju budućnost i ostanak u gradu kroz dugoročnije zaposlenje. Mladi sa sela uglavnom su fokusirani na obiteljske poslove i radove u poljoprivrednim gospodarstvima, te veću zainteresiranost nailazimo u gradu gdje se mladi javljaju kako bi se više informirali o svojim karijernim mogućnostima. Kroz individualno karijerno vođenje i savjetovanje do sada je prošlo oko 160 mladih ljudi; neki od njih bili su uključeni i u programe stručne prakse, profesionalne tečajeve, kao i treninge mekih vještina. Definitivno se najveća zainteresiranost primjećuje kod programa samozapošljavanja, gde se najviše javljaju mladi i ambiciozni pojedinci sa svojim biznis idejama. Ovo ukazuje da mladi imaju povećano interesiranje za poduzetništvo i da se mnogi žele oprobati na tom putu«, navodi karijerna savjetnica za mlade na projektu »Your Job« Sara Žurovski.

Podrška lokalnih samouprava

Projekt je najveću podršku dobio od općina, kako u Šidu tako i u Irigu. Na početku projekta potpisan je Memorandum o uzajamnoj suradnji i razumijevanju. 
»Na konstruktivnim sastancima imali smo priliku dobiti bolji uvid u aktualno stanje mladih u danim općinama i putem kojih kanala možemo dosegnuti što veći broj mladih u potrebi. Također, župnik katoličke crkve u Šidu vlč. Bošnjaković pomogao nam je prilikom implementacije projekta u samim počecima, što nam je pomoglo da stupimo u kontakt i s mladima iz ruralnih sredina. U bliskoj budućnosti u partnerstvu s Općinom Šid planiramo organizirati tribine i okrugli stol s temom ‘Mladi Šida: perspektive za budućnost i zapošljavanje’ na kojem će sudjelovati svi bitni akteri iz javnog i civilnog sektora. Ovaj događaj jest od velikog značaja za otvaranje međusobnog dijaloga i stvaranje bolje mreže partnera koji se bave pitanjima i problemima mladih u Šidu«, navodi Žurovski.
Također dodaje da su u stalnom  kontaktu s mladima. Zahvaljujući aktivnostima i dosadašnjim rezultatima, ured (tzv. centar za mlade) u Šidu prepoznat je među mladima kao mjesto na kome se svakodnevno mogu informirati o projektnim aktualnostima i zakazati svoje karijerno savjetovanje.
»Program za pokretanje vlastitog biznisa na projektu ‘Your Job’ završen je početkom ove godine. Tijekom cijele godine naš centar organizira treninge mekih vještina (trening za komunikacijske vještine, vještine aktivnog traženja posla, vještine upravljanja vremenom, vještine upravljanja stresom). Ove radionice, kao i sve usluge projekta, potpuno su besplatne, a o detaljima i datumima održavanja radionica mladi se mogu informirati pozivom na telefon 063-438-037 i 063-251-220 ili praćenjem naših društvenih mreža. Mladi iz Šida i Iriga imaju priliku dobiti podršku koja je ključna za početak ili unaprjeđenje karijere. Ulaganjem u vlastiti razvoj mladi otvaraju vrata za bolje mogućnosti na tržištu rada. Kroz stručno vođenje, obuke i prakse, mladi mogu steći konkretne vještine, iskustvo, profesionalne certifikate koji ih čine konkurentnijim na tržištu rada. U ovim nesigurnim vremenima ovakav projekt može biti prekretnica koja ih usmjerava k ostvarenju njihovih ciljeva. Najveći benefiti su što projekt nudi plaćene stručne prakse i profesionalne obuke koje omogućuju stjecanje iskustva i certifikata, i to sve besplatno. Ovo je prilika za mlade da unaprijede svoje vještine, steknu radno iskustvo i uđu na tržište rada s većim samopouzdanjem i konkretnim kvalifikacijama«, ističe na koncu Sara Žurovski.
Projekt financira Austrijska agencija, Caritas Francuske, Caritas Austria, a od studenoga projektu se priključio i Reonovabis. Centri za mlade »Your Job« nalaze se u Šidu, Nišu, Zrenjaninu i Aleksincu. Također, mladi mogu posjetiti Facebook stranicu Your Job Srbija.
S. D.

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika