Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Državni prvak na Paliću

Početkom listopada veslači Iktusa iz Osijeka boravili su nekoliko dana na Paliću i na mirnoj jezerskoj vodi trenirali za predstojeće državno prvenstvo u Zagrebu. Suradnja Veslačkog kluba Iktus i Veslačkog kluba Palić traje dugi niz godina, a ove mini pripreme početkom listopada realizirane su kao svojevrsni kontinuitet ranijih ovogodišnjih priprema koje je osječki veslački klub na Paliću imao prije juniorskog državnog prvenstva. 
»Nakon treniranja na Paliću postali su državni prvaci i uvidjeli kako je Palićko jezero zbilja idealno za odličnu pripremu. Ovoga puta su došli sa seniorskom momčadi, jer im predstoji seniorsko državno prvenstvo na Jarunu u Zagrebu. Povratak VK Iktus na Palić samo potvrđuje naše dobre sportske odnose, ali i ukazuje kako se na ovom jezeru mogu obaviti vrhunske pripreme za bilo koju vrstu veslačkog natjecanja. Vrijeme ih je poslužilo; istina, jutra su bila malo hladnija, no vjerujem kako će nakon nekoliko trening dana na Paliću ponovno ostvariti odlične rezultate«, kaže predsjednik UO i trener VK Palić Edmond Čipak.
Trener VK Iktus Dominik Matijević kaže da su uvjeti na Paliću odlični za treninge. 
»Prvenstveno zbog odličnih odnosa koje imamo s domaćinima iz VK-a Palić. Odlično se osjećamo i imamo ono što nam je najpotrebnije – stazu. Naime, doma u Osijeku veslamo na Dravi i nemamo bove i postavljenu stazu, a za pripremu pred veliko natjecanje to nam je zbilja potrebno. U ovih nekoliko dana radili smo najviše na usavršavanju svega onoga što smo radili u proteklih godinu dana. Nemamo baš previše vremena za pojačani intenzitet, jer je državno prvenstvo 5. listopada, nego je naglasak na što preciznijem zaveslaju. Na Palić smo doveli ukupno 17 veslača koji će činiti osnovicu naše momčadi na natjecanju u Zagrebu«, kaže Matijević.
VK Iktus osnovan je 1971. godine, a osvojio je 36 svjetskih odličja, od toga i tri olimpijska. 
»Nakon razdoblja od nekoliko godina male rezultatske stagnacije, ponovno se pokušavamo vratiti u sami vrh hrvatskog momčadskog veslanja. Nedavno smo uzeli finale hrvatskog kupa, a sada imamo cilj postati momčadski prvaci Hrvatske što nismo uspjeli biti još od 2010. godine. Na Paliću nam je fantastično jer ovdje imamo odlične prijatelje s kojima surađujemo već dugi niz godina. Bili smo tu u srpnju s juniorima pa smo pobijedili i eto idemo tom tradicijom i sa seniorskom momčadi. Ako nas prime domaćini, doći ćemo i nagodinu«, kaže glavni trener VK Iktus Krešimir Žarković.
Među osječkim veslačima koji su trenirali na Paliću bio je David Šain, veslač VK Iktus i olimpijski vicešampion. 
»Na Paliću sam se pripremao za nastup u disciplinama samac i osmerac. U ‘prošlosti’ sam bio olimpijski viceprvak u četvercu (braća Sinković i Damir Martin) i dvostruki svjetski prvak, a sada se pokušavam izboriti u pojedinčanoj konkurenciji. Iako imam 36 godina, još uvijek se osjećam sposobnim za dobar rezultat, a vjerujem kako će mi ovi odlični uvjeti na Palićkom jezeru uvelike pomoći da budem uspješan na budućim natjecanjima. Glavni plan je osigurati nastup na sljedećoj Olimpijadi u Los Angelesu i boriti se za ono što mi nedostaje – zlatnu olimpijsku medalju«, kaže Šain.  
D. P. 

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika