Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Balint Vujkov Dida okupio gotovo 400 djece

U prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo« 10. listopada održan je program za djecu »Narodna književnost u školi, u spomen na Balinta Vujkova Didu« u sklopu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova. 
Na javni sat hrvatskoga jezika okupilo se gotovo 400 djece iz vrtića i osnovnih škola gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta i Đurđina, te iz Berega, Lemeša i Žednika gdje se izučava izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a sve ih je prozvala, baš kao na satu, predsjednica Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković. 
Mališani iz vrtića Marija Petković – Sunčica iz Subotice izveli su igrokaz na temelju dvije narodne priče koje je zapisao Balint Vujkov Ni tica ne piva bolje i Dida se pomadžario, baba pobunjevčila dok su učenici OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina odigrati predstavu Vilovsko kolo. Ne samo da su odlično odglumili i ozbiljno se pripremili nego su imali i sjajne kostime, pa i scenografiju, tako da su svi mogli samo uživati u onome što je dida Balint zapisao, a što je sačuvano i objavljeno. Tako je ovaj sat hrvatskog jezika bio i prilika za predstavljanje osme, posljednje, knjige iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova. Tekstove za novu knjigu, pod nazivom Didin rukopis izabrao je Zlatko Romić, a knjigu je okupljenima predstavila urednica knjige Katarina Čeliković. Knjiga je darovana svim vrtićkim i školskim knjižnicama, pa ju možete posuditi i zaviriti u Didin rukopis. 
Kako bi se malo zabavili, ali i nešto naučili, organizatori su pripremili i kratki kviz koji je zahtijevao znanje i vještinu (brzo podizanje ruku) tijekom kojeg su se svi okupljeni, ne samo djeca, podsjetili na pomalo zaboravljene riječi i običaje, a oni najbrži (koji su točno odgovorili) na dar su dobili novu knjigu i slatku nagradu. 
Ž. V. 

Najava događaja

09.11.2024 - KPZH Šokadija: Pjesnički natječaj 'Za lipu rič'

U povodu manifestacije Šokačko veče 2024. koje će ove godine biti objedinjeno s manifestacijom Šokci i baština, KPZH Šokadija iz Sonte objavljuje književni natječaj Za lipu rič 2024.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s neobjavljenim pjesmama, pisanim neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, šokačkom ikavicom. Natječaj je otvoren do 31. listopada.

Pjesme u pisanoj formi dostaviti na adresu: KPZH Šokadija, Vuka Karadžića 22, Sonta, s naznakom – Za natječaj ili na e-mail: biljaribic65@gmail.com.

Autori na natječaj mogu prijaviti jednu neobjavljenu pjesmu. Pjesme prispjele na natječaj ne vraćaju se autorima. Autor prvoplasirane pjesme bit će nagrađen, a pjesma pročitana na Šokačkoj večeri 2024. u okviru manifestacije Šokci i baština, koja će biti održana 9. studenoga u Sonti.

26.10.2024 - »Bunjevci bez granica« u Somboru

VII. festival kulturne baštine Bunjevci bez granica bit će održan u subotu, 26. listopada, u Hrvatskom domu u Somboru. Domaćin ovogodišnjeg susreta koji okuplja udruge bunjevačkih Hrvata iz Srbije i Mađarske je mjesni HKUD Vladimir Nazor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika