Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ne s Ne smi­je­mo se igra­ti međuna­ci­o­nal­nim od­no­si­ma«

»Sve učestaliji napadi na hrvatsku zajednicu jesu napadi na sve nas koji živimo na ovim prostorima. Takvim postupcima u stvari netko želi narušiti dobre odnose i među ostalim zajednicama u Subotici, što najbolje pokazuje i natpis na pravoslavnoj crkvi i razbijanje prozora na njoj, rekao je je József Kasza, predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara u povodu incidenata koji posljednjih dana potresaju Suboticu. Prijetnja ubojstvom koja je upućena novinarima »Hrvatske riječi« jeste ostatak iz devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je to bilo tako reći »u modi«.
    Kasza je saopćio da je nakon razgovora sa načelnikom subotičkog SUP-a Svetislavom Rajšićem, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Géza Kuczera, kao i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk, dobivena uvjeravanja od načelnika da se najozbiljnije radi na rasvjetljavanju ovih događaja.
– Sačekat ćemo rezultate policije. Ja želim zamoliti sve građane da pomognu u rasvjetljavanju ovih (ne)djela, bez obzira iz koje sredine dolazi počinitelj. Moramo znati da je to atak na sve nas koji zajedno živimo na ovim prostorima… Osobno smatram da se ničim ne mogu opravdati ovakvi postupci. Nemojmo se igrati s ovim stvarima, jer smo imali prilike da u neposrednom susjedstvu vidimo kako samo jedna iskra može zapaliti međunacionalne odnose. Toliko moramo biti odgovorni, i prema sebi i prema budućim generacijama, rekao je Kasza na jučerašnjoj konferenciji za tisak.
    On je također istaknuo kako se to može ocijeniti kao »metoda bivše DB«.
    Ta je služba je devedesetih godina istim metodama trovala i ovu i mnoge druge sredine, vješto je organizirala i paravojne formacije. I nije točno da ta služba nema načina otkriti počinitelje – osim kad su oni sami organizatori, rekao je Kasza, osudivši također i vandalizam na pravoslavnoj crkvi u Subotici.
    Nekome se očito nije dopalo što je József Kasza otišao u pravoslavnu crkvu i što održavam i dobre odnose s njima. A svejedno je tko je taj kome to smeta – je li Mađar, ili Srbin, sasvim svejedno.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika