Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Đorđe Subotić, povodom 50. broja »Hrvatske riječi«
Uspješno realizirani manjinski projekt
ovodom izlaska iz tiska 50. broja tjednika »Hrvatska riječ«, uredništvu se pismom obratio Đorđe Subotić, predsjednik Odbora za informiranje Skupštine AP Vojvodine.
    »Poštovani prijatelji, najsrdačnije vam čestitam u svoje osobno ime i u ime Odbora za informiranje Skupštine APV izlaženje pedesetog broja tjednika »Hrvatska riječ«. Pojava ovog tjednika, čiji je osnivač Skupština AP Vojvodine, na novinskom tržištu obogatila je lepezu novina koje u svojoj uređivačkoj politici njeguju multikulturalnost i bogatstvo razlika. Ovo je prvi tjednik na hrvatskom jeziku, koji na ovim prostorima izlazi nakon dužeg vremena. ‘Hrvatska riječ’ nije samo novina na hrvatskom jeziku, to je institucija koja njeguje kulturu, običaje i jezik jednog naroda. Prvih 50 brojeva su dokazali kako se s građanskim konceptom mogu njegovati kultura, običaji i jezik i hrvatskog naroda. Tjednik je samo jedan od projekata ove novinsko-izdavačke ustanove, najosnovniji i najvažniji zadatak, a to je informiranje na hrvatskom jeziku, vi uspješno realizirate. Raduje me i izlazak lista za djecu »Hrcko«, a nadam se i skorom izlaženju časopisa za kulturu i umjetnost, kao i početku izdavanja knjiga na hrvatskom jeziku. Time će ustanova zaokružiti svoju funkciju.
    Uredništvu, članovima redakcije, Upravnom odboru i svim uposlenima želim mnogo uspjeha povodom ovog malog, ali izuzetno vrijednog jubilarnog pedesetog broja ‘Hrvatske riječi’.«           
Pro­va­la u sje­dištu
re­dak­ci­je tjed­ni­ka »Them«

NOVI SAD – Minuli su tjedan za sad nepoznati počinitelji provalili u prostorije novosadske redakcije jedinog lista na romskom jeziku u Vojvodini »Them«, koje su ujedno i sjedište Saveza Udruženja Roma Vojvodine. Tom je prigodom, po riječima prvog čovjeka Romskog kulturnog centra u Subotici, Stevana Nikolića, iz spomenutih prostorija pokradena kompletna oprema: sva računala, faks-telefoni, stroj za foto-kopiranje, te laserski štampač. Naredni broj časopisa, planiran za petak, odložen je do daljnjeg, o svemu je obaviješten Pokrajinski sekretarijat za informiranje, dok policija, kako kažu nadležni, intenzivno traga za počiniteljima ovog kriminalnog i vandalskog čina.
Priopćenje subotičkog Otpora
Re­zul­ta­ti iz­bo­ra ohra­bru­ju iz­o­pačene umo­ve

»Općinski odbor Otpora u Subotici najoštrije osuđuje incidente koji ovih dana permanentno preplavljuju redakciju subotičkog tjednika ‘Hrvatska riječ’, gdje se ljudima u ovoj redakciji najozbiljnije prijeti smrću, ukoliko ne prestanu objavljivati ovaj tjednik.
    Policija mora naći počinitelje i kada oni budu odgovarali pred zakonom, onda će ova država postati demokratska. Dokle god ovakvi primjeri ne budu adekvatno kažnjeni, pravna država ne postoji, a Europa će se krupnim koracima udaljavati od nas.
    Ovakvi primjeri, kao što su zadesili redakciju »Hrvatske riječi«, nisu usamljeni, a rezultati proteklih parlamentarnih izbora samo mogu ohrabriti ovakve izopačene umove.
    Država i društvo konačno moraju shvatiti da je kod ovakvih pojava neophodno liječiti uzroke, a ne posljedice.«
Partnerstvo za demokratske promjene:
Iden­ti­fi­ci­ra­ti počini­te­lje

Rušilo se i uništavalo ovih dana, a rušit će se možda i sutra ukoliko se hrabro, odgovorno i nepristrano ne suočimo s proizvođačima mržnje, nasilja i netolerancije, napisali su u svom priopćenju povodom nacionalističkih incidenata u Subotici predstavnici udruge Partnerstvo za demokratske promjene i sindikata Nezavisnost. A suočavanje osim osude postupaka izvršitelja podrazumijeva i neposredno identificiranje onih koji stvaraju društveni ambijent u kojem je dozvoljeno nekažnjeno kako u pravnom tako i u moralnom smislu činiti djela koja nisu primjerena civiliziranom i uljuđenom društvu. Za suočavanje je bilo dovoljno vremena, ali su političke nagodbe i interesi odlagali taj neminovni proces. A sve ovo što se događa samo je cijena toga odlaganja, stoji u priopćenju.
Subotički odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine
Osu­da di­vlja­nja po­je­di­na­ca

Liga socijaldemokrata Vojvodine konstantno upozorava na eskalaciju nacionalizma i klerofašizma, pa nas ne iznenađuje najnoviji val vandalizma i nacionalne netrpeljivosti, koji je kulminirao prijetnjama redakciji tjednika »Hrvatska riječ«. Građani Subotice, koji su i na posljednjim izborima izrazili spremnost za suživot i toleranciju, nisu ni ovoga puta nasjeli na prazne priče i time su po ko zna koji put postali meta zagovornika politike krvi i tla.
    Gradski odbor LSV Subotica najoštrije osuđuje divljanje pojedinaca i zahtijeva od MUP-a da hitno pronađe počinitelje ovakvih krivičnih djela.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika