Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavnici Radio Marije otputovali u Milano
Kršćanski glas u svakom domu
OVI SAD - Direktor Radio Marije u osnivanju, koji djeluje u sastavu Udruženja građana Marija, franjevac dr. th. Tadej Vojnović i predsjednik Udruženja Marija mr. sc. Josip Ivanović otputovali su 12. siječnja u Milano, gdje će s nadležnima razgovarati o pomoći koja je neophodna za osnivanje i razvoj ovoga radija. Uoči puta dr. Tadej Vojnović je za »Hrvatsku riječ« izjavio:
    »Idemo u Milano, u sjedište Radio Marije, razgovarati o tome, kako nam se može pomoći u ovome poslu. Najvažnije nam je pronaći prostorije za rad u Novom Sadu. Za tu namjenu želimo iznajmiti jednu kuću na Telepu. Pokusni rad Radio Marije je u tijeku, program se može slušati na frekvenciji od 102,9 mh FM, ali se za sada čujemo samo od Novog Sada do sredine Bačke. Želja nam je proširiti slušanost i do Subotice. Svi koji radimo ovaj radijski program smo volonteri. Naš je cilj – kršćanski glas u svaku kuću – dakle, napraviti široku bazu i zahvatiti što više ljudi evanđeljem i molitvom.«
    Radio Marija emitira svoj program u 35 zemalja u svijetu.                                    
Skupština Udruženja »Marija«
Josip Ivanović izabran za predsjednika
NOVI SAD – U Franjevačkom samostanu u Novom Sadu 17. prosinca 2003. godine održana je prva sjednica članova utemeljitelja Udruženja Marija. Na sjednici je izabran novi predsjednik u osobi mr. sc. Josipa Ivanovića. Donesena je odluka o osnivanju Radio Marije koja je već počela s pokusnim radom. Za direktora Radio Marije izabran je franjevac dr. th. Tadej Vojnović. Skupština je izabrala i Upravni odbor od pet članova koji će na narednoj skupštini predložiti prijem novih članova.
Za jubilarno 125. Veliko prelo
Otvo­ren na­tječaj za »pi­smu i naj­lipču pre­lju«

SUBOTICA – Tradicionalna manifestacija Veliko prelo, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, održat će se u subotu 31. siječnja u Subotici, u velikoj dvorani HKC-a. Ove godine navršava se 125 godina od održavanja prvog Velikog prela.
    Organizatori su priopćenjem pozvali sve zainteresirane da sudjeluju na natječaju za »Preljsku pismu«, te da svoju pjesmu dostave u prostorije »Bunjevačkog kola« do srijede 28. siječnja. Također se pozivaju djevojke koje sudjeluju u izboru za »Najlipču prelju« da se prijave do srijede 28. siječnja. Za one koji u ovim natječajima budu imali najviše uspjeha pripremljene su nagrade.
    Svi oni koji su zainteresirani za prisustvo na Velikom prelu mogu se od ponedjeljka 19. siječnja javiti u prostorije »Bunjevačkog kola« u Preradovićevoj broj 4, u vremenu od 10 do 12 i od 17 do 19 sati svakog radnog dana.                                     
Po­kušaj rješava­nja grad­ske de­po­ni­je

SUBOTICA – Rješavanje pitanja subotičke deponije i gradskog smeća obilježilo je početak ovogodišnjeg rada lokalne samouprave. Izaslanstvo Subotice boravilo je u Kapošvaru, u Mađarskoj da bi se bolje upoznalo s načinom kako je jedno poduzeće u ovom gradu riješilo pitanje odlaganja smeća. Subotička gradska deponija je na površini od 20 hektara i blizu je grada, a nije uređena te je namjera vodstva grada zaštititi je, a ukoliko se osiguraju sredstva iz općinskog proračuna pristupilo bi se raspisivanju tendera za izvršitelja ovog neophodnog posla. U Mađarskoj je, kako je na brifingu priopćio gradonačelnik Geza Kucsera, bilo riječi i o otvaranju regionalne deponije na teritoriju sjeverne Bačke na kojoj bi se sirovine razvrstavale. Danas će u Čoki predstavnici općina sjeverne Bačke razmotriti ovu mogućnost i ukoliko se pokaže prihvatljivom uzeo bi se kredit i pristupilo izgradnji jedne takve uređene deponije.          
      Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Lovasu
Svje­dočio Sta­ni­mi­ro­vić
  VUKOVAR – Vojislav Stanimirović, saborski zastupnik i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke svjedočio je pred Županijskim sudom u Vukovaru u sudskom postupku o ratnom zločinu u Lovasu. U Lovasu je, prema kazivanju brojnih svjedoka 1991. godine ubijeno 69 osoba, od kojih 24 u minskom polju, a tjelesno su ozlijeđene najmanje 33 osobe.
Stanimirović je izjavio kako je bio u Lovasu u okviru sanitetske službe, u koju ga je mobilizirala JNA kao rezervnog sanitetskog oficira puno prije navedenih događaja: »Bio sam zadužen za organizaciju zdravstvene službe u krajevima gdje je vojska ušla. Dva dana nakon ulaska vojske i paravojnih postrojbi u Lovas, upućeni smo iz Šida u Lovas da vidimo ima li liječnika i medicinske sestre, te imaju li lijekova i sanitetskog materijala.«
Stanimirović otklanja bilo kakvu povezanost s ubojstvima i mučenjima Lovašana u to vrijeme, te tvrdi da je sve to čista izmišljotina. On je potvrdio da je pri tim posjetima upoznao i vidio Ljubana Devetaka, optuženog zajedno s još sedamnaest osoba za zločine u Lovasu, u ulozi zapovjednika.
    Za zločin u Lovasu je optuženo 18 osoba, a suđenju je nazočna samo jedna osoba dok se ostalima sudi u odsutnosti.
  Gradska uprava uskoro u novim prostorijama
    VUKOVAR - Gradsko će Poglavarstvo grada Vukovara uskoro preseliti u novu zgradu, koja će postati trajno sjedište. Radi se o prijeratnoj zgradi Vukovarske banke. Radovi su u završnoj fazi. Trenutačno se montira namještaj za gradsku vijećnicu koja će biti u potpuno novom izdanju. Za kupovinu namještaja Poglavarstvo je odobrilo 250 tisuća kuna. Uredski namještaj se neće kupovati novi, nego će biti prenesen iz sadašnjeg sjedišta. Radove izvodi vinkovački »Suhomont« s kooperantima, a kako najavljuju, gradska bi uprava u novim prostorima mogla početi raditi već krajem siječnja ili najkasnije sredinom veljače.
          

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika