Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonćani opet pi­ju do­bru vo­du

SONTA – Posljednji dani 2003. godine donijeli su veliku radost žiteljima Sonte. Izuzetno kvalitetna pitka voda, nekad najbolja u Vojvodini, ponovno protječe sonćanskim vodovodom. Prethodnih nekoliko mjeseci bili smo svjedoci svakodnevnog mijenjanja boje i okusa vode.         Sad je to opet ona divna, osvježavajuća tekućina bez boje, okusa i mirisa. Objašnjenje nam je dao Mićo Vidaković, tajnik Mjesne zajednice Sonta:
    »Vodovod u Sonti izgrađen je davne 1983. godine. Puno dijelova je dotrajalo, a filtarska ispuna više nije bila u funkciji. Jednostavno, vrijeme je uradilo svoje. Bili smo prinuđeni poduzeti sve, kako bismo sanirali ovako loše stanje. Sredstva su osigurana i to 4,5 milijuna dinara iz općinskog proračuna za komunalne djelatnosti, te 877.000 dinara iz sredstava mjesnog samodoprinosa.
    Pripreme za radove počele su u rujnu prošle godine, a sami radovi u drugoj polovici listopada. Prije toga izvađena je stara filtarska ispuna i stavljeno je 25 tona nove. Izvođač radova »Lad group« iz Beograda dao je 15 godina garancije za ovu ispunu. Zamijenjena je kompletna elektronika i instaliran je mjerač za klor. Za vrijeme radova sirova voda je išla izravno u vodotoranj, zbog nemogućnosti filtriranja. Tu leži uzrok česte promjene mirisa i okusa. Znam da su se selom širile svakojake glasine, no meni je savjest mirna, pošto smo ovakvu vodu redovito kontrolirali. Po rješenjima Zavoda za zaštitu zdravlja, voda je bila podobna za piće.
    U ovoj godini moramo riješiti još jedan veliki problem. Potrebna je i sanacija vodotornja. Stanje je snimio ing. Nemanja Vidić iz »Patent investa« iz Beograda, te dostavio popis potrebnih radova. To će iziskivati nove troškove u iznosu od oko milijun i pol dinara. Inače, voda će brzo postati veliki problem Sonte, jer sa sadašnjom cijenom i naplatom jedva pokrivamo plaće radnika. Naplata je oko 80 posto, a s malo dobre volje mogla bi biti i veća. Što se tiče cijene vode, sad je to više socijalna nego ekonomska kategorija. Stvarna cijena vode trebala bi biti bar petostruko veća od sadašnje.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika