Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Si­mu­li­ra­nje rav­no­prav­no­sti

Ako je suditi po službenom priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća objavljenom prošloga tjedna na sajtu HNV-a i u medijima, na nekim razinama državnog odlučivanja u ovoj zemlji još uvijek nije prihvaćeno postojanje manjinskih nacionalnih vijeća, niti se legalnim i legitimnim predstavnicima manjina omogućuje da upravljaju zakonom utvrđenim oblastima društvenoga života. Kada HNV u priopće-nju precizira da se neuključivanjem predstavnika ovoga tijela u neke radnje, koje se tiču ostvarivanja prava i sloboda hrvatske nacionalne zajednice, »dovodi u pitanje sama svrha postojanja ovoga tijela manjinske samouprave i njegove zakonom određene uloge«, onda to ukazuje na ozbiljan problem čije je rješavanje nedopustivo odlagati.
    Ukoliko neka državna institucija, koja postoji da bi provodila, a ne kreirala, određena prava koja proizlaze iz zakona, u ovom slučaju manjinska prava, to čini samostalno, ne uključujući predstavnike manjinskih vijeća, dapače zaobilazeći ih, onda se to mora sankcionirati prije svega u političkoj sferi, za što također postoje zakonom utvrđene instance. Pravni problem u tom je slučaju u drugome planu, iako bi država morala paralelno i pravno ustrojavati rad svih svojih institucija, pogotovo onih koje se na krilima »povratka u prošlost« bahato odnose prema onima koji ne traže ništa drugo do – ravnopravnosti.
    Fingiranje ravnopravnosti i dalje je, izgleda, moguće, ali je sasvim sigurno da takvo simuliranje više ne može izazvati ono što se tom radnjom želi izazvati – šutnju.
    Hrvati su, u ovom momentu, ma kako to nestvarno zvučalo, u pristojnoj prednosti. Naime, iza sebe imaju, pokraj Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina, i Sporazum između Hrvatske i SiCG o zaštiti hrvatske manjine u SiCG i srpske manjine u Hrvatskoj, napisan i potpisan na osnovi reciprociteta. Drugim riječima, zalaganje za prava Hrvata u SiCG automatski znači i zalaganje za prava Srba u Hrvatskoj. I suprotno, opstrukcija prava Hrvata u SiCG može provocirati opstrukciju prava Srba u Hrvatskoj. Što prije ovo u svijesti prelome oni koji o pojedinim segmentima manjinskoga života ovdje odlučuju, to će olakšati i Hrvatima u ovoj zemlji, i Srbima u Hrvatskoj. Ukoliko je, dakako, njima do toga uopće stalo.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika