Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

Subota, 1.1.

Voj­nik
Vojnik SiCG Dušan Petrović iz Zaplanjske Toponice kod Niša izgubio je život u prvom satu nove, 2005. godine. Kako se neslužbeno saznaje vojnik Petrović je pronađen na stražarskom mjestu broj pet, pokraj skloništa za zrakoplove. Ubrzo se neslužbeno saznalo kako je vojnik izvršio samoubojstvo, a kasnije je to potvrdio i vršitelj dužnosti predsjednika Okružnog suda u Nišu Novica Stefanović.

Nedjelja, 2.1.

Iz­bo­ri
U Hrvatskoj je održan prvi krug predsjedničkih izbora. U drugi krug ušli su aktualni predsjednik Stjepan Mesić s 48.92 posto i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor s 20,30 posto glasova. Drugi krug održat će se u nedjelju 16. siječnja.

SMS
Tijekom novogodišnje noći i prvog dana 2005. u Srbiji je poslano oko 20 milijuna SMS poruka. To znači da je svaki stanovnik Srbije poslao ili primio u prosjeku po tri poruke.
Istovremeno, u Hrvatskoj je poslano 23,7 milijuna SMS poruka, što znači da je svaki stanovnik Hrvatske poslao ili primio pet novogodišnjih SMS poruka.

Ponedjeljak, 3. 1.

Po­sjet
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je kako Papa želi posjetiti Srbiju i da mu je jasno zašto se taj posjet priprema sporije. »Budući da neki dogovori nisu još sasvim jasni i da postoji potreba društva i crkava da se jače konsolidiraju u tranziciji, Papa razumije usporeno pripremanje njegovoga posjeta«, rekao je nadbiskup Hočevar. On je naveo kako bi Papa, prije svega, svojim posjetom htio odati priznanje početnom procesu suradnje Katoličke i Pravoslavne crkve.

Utorak, 4. 1.

Rat
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak optužio je vlast i radikale da Srbiju pripremaju za rat na Kosovu. On je dodao i da je cilj prošlogodišnjih međunacionalnih incidenata u Vojvodini što jača polarizacija po nacionalnoj osnovi, kao u Bosni i Hercegovini prije početka rata 1992.

Ostav­ka
Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul podnio je neopozivu ostavku. Premijer Ivo Sanader je prihvatio Žužulovu ostavku, ali je zatražio od njega da do početka pregovora s Europskom unijom završi sve unaprijed dogovorene poslove na vanjskopolitičkom planu. U pismu premijeru Ivi Sanaderu Žužul je objasnio, kako je neopozivu odluku da se povuče donio budući da je došao do zaključka da bi njegovo ostajanje na položaju ministra postalo preveliko opterećenje za Vladu i Ministarstvo kojem je na čelu.
Žužul navodi, kako njegova odluka ne znači da i u najmanjoj mjeri popušta pod pritiskom optužbi za zlouporabu položaja kojima je bio izložen: »Dapače! Sve su ovlaštene institucije i tijela pravne države potvrdile moju nedužnost i to u medijskom okružju u kojem je bilo teško zadržati njihovu nepristranost«, piše Žužul.

Srijeda, 5. 1.

Na­rod
Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza kaže kako se u Srbiji uskoro može desiti novi 5. listopada. »Ako političke stranke ne shvate ozbiljno svoju društvenu ulogu i ne počnu proces redefiniranja političke scene, koji će omogućiti nastavak ekonomskih reformi i otvaranje zemlje k europskim integracijama, narod će sam prekomponirati političku scenu Srbije, kao što je to učinio 5. listopada 2000., rekao je Kasza.

Četvrtak, 6. 1.

Cilj
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo što su se ove godine na pravoslavni Badnjak ljudi okupili s više hrabrosti, s mnogo više očekivanja i mnogo više rezultata nego proteklih godina. »Na putu, koji je zajednički za Hrvatsku i za njezine građane srpske nacionalnosti, prema Europskoj uniji u prošloj godini postigli smo mnogo. Ali, od onoga što je za nas posebno bitno, od prošlogodišnjeg okupljanja i značajne poruke, koju je predsjednik Vlade uputio, i međuetnički odnosi u Hrvatskoj nezaustavljivo su dobili onu dimenziju koju možemo nazvati normalnom i civilizacijskom«, rekao je Pupovac.

Bad­nji dan
Hrvatski premijer Ivo Sanader bio je nazočan svečanom prijamu povodom pravoslavnog Božića koje tradicionalno na Badnji dan priređuje Srpsko narodno vijeće. Čestitajući svim pravoslavnim vjernicima tradicionalnim pozdravom »Mir Božji, Hristos se rodi«, Sanader je rekao kako je svjestan, da taj njegov potez neće svi razumjeti, ali je istaknuo da u tome vidi »civilizacijski potez«. Osim premijera Sanadera na svečanom prijamu nazočni su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i izaslanik predsjednika Stjepana Mesića Igor Dekanić, koji je podsjetio da se predsjednik Mesić uvijek zalagao za sva prava nacionalnih manjina.

Pro­vo­ka­ci­je
Hrvatska policija priopćila je kako je pokrenula istragu povodom dviju provokacija tijekom proslave Božića po julijanskom kalendaru u Borovu, kod Vukovara, kao i da je protiv četiri osobe iz Trpinje pokrenut prekršajni postupak. U Borovu je nekoliko mlađih osoba razvilo zastavu s dvoglavim orlom i četiri ćirilična slova »S«, a prije toga uočena je kolona od više desetina automobila, a iz nekoliko vozila vijorile su se zastave s dvoglavim orlom.
U istom priopćenju se navodi kako su policajci vukovarske policijske postaje u Trpinji, nedaleko od Vukovara, ispred tamošnje pravoslavne crkve zatekli tri osobe naoružane sabljama, noževima i jednom drvenom automatskom puškom ručne izrade.

Oj­kače
Stanovnici rubnih novosadskih naselja Klisa i Vidovdansko pekli su vola na ražnju na Badnji dan, u pjesmama slaveći haške optuženici Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

In­ci­dent
Nepoznate osobe napale su u noći između 6. i 7. siječnja sjedište Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru. Tom prilikom oskrnavljene su zastave Europske unije, Republike Srbije i bošnjačke nacije, koje su bile istaknute na ulazu, priopćilo je Bošnjačko nacionalno vijeće.

Petak, 7. 1.

Pre­mi­jer
Premijer Vojislav Koštunica nenajavljeno je prisustvovao božićnoj liturgiji u Pećkoj patrijaršiji i razgovarao sa Srbima. Koštunica je drugi predsjednik Vlade Srbije koji je boravio na Kosovu od 1999. godine. Božićnu službu iz Pećke patrijaršije direktno je prenosila nacionalna televizija, što nije učinila od 1992. godine.

Al­ba­nac
Jedan šesnaestogodišnji dječak, Albanac iz sela Oraovice kod Preševa, ubijen je u pograničnoj zoni između Srbije i Makedonije, sa srpske strane. Policija je priopćila kako je on ubijen na dva kilometra udaljenosti od sela Miratovac, u pograničnoj zoni s Makedonijom, te da je očevid u tijeku. Na mladog Albanca Gašima Hajrulaha pucano je sa stražarskog mjesta, potvrdio je istražni sudac niškog Okružnog suda Ivan Bulatović.

Nedjelja, 9. 1.

Gra­fi­ti
U noći između subote i nedjelje u vukovarskoj četvrti Borovo naselje osvanuli su nacionalistički grafiti. Grafite »Ubij Srbina«, »Ante Gotovina«, NDH i veliko slovo U, i to na mjestu gdje će uskoro početi izgradnja pravoslavne crkve, otkrio je tamošnji paroh Slobodan Blažić, a hrvatska policija se još nije oglasila. Kako kaže paroh Blažić, posljednje veliko okupljanje pravoslavaca bilo je za vrijeme paljenja badnjaka, kada se okupilo oko 2.000 od 4.000 pravoslavaca u tom naselju i grafiti su vjerojatno reakcija na to.

Ponedjeljak, 10. 1.

Uboj­stvo
Vojska SiCG je priopćila je kako je stariji vodnik Jadranko Kandić umro od povreda kada je na njega u Podgorici pucao stražar Sadudin Adrović. U priopćenju Komande Podgoričkog korpusa kaže se kako je Adrović u noći s nedjelje na ponedjeljak, oko 2 sata, iz još neutvrđenih razloga pucao u podgoričkoj kasarni »Masline« na Kandića, koji je poslije toga prebačen u podgorički Klinički centar, gdje je preminuo oko 13.30. Stražar Sadudin Adrović ispalio je metak iz automatske puške u pravcu osobe koja je vršila kontrolu, navodi se u priopćenju. Istraga o tom slučaju je u tijeku.

Utorak,11. 1.

Au­to­no­mi­ja
András Ágoston zauzeo se da Mađari dobiju istu autonomiju u Vojvodini kakva se zagovara za Srbe na Kosovu.

Srijeda, 12. 1.

Prijedlog
General Ante Gotovina spreman je trenutačno pojaviti se pred sudom i odgovoriti na optužbe o ratnim zločinima, ali samo ako Haški sud njegov slučaj prepusti hrvatskom pravosuđu, predložio je Gotovinin od-vjetnik Luka Mišetić u pismu Vijeću EU.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika