Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tršćan­ski fe­sti­val otva­ra i za­tva­ra
Ra­de Šer­bedžija
Jubilarno, petnaesto izdanje tršćanskoga filmskoga festivala Alpe Adria Cinema, svojim će filmom i svojim stihovima, recitiranim i otpjevanim, zatvoriti glasoviti filmski, kazališni i televizijski glumac holywoodska renomea, podrijetlom i rodom iz Hrvatske, Rade Šerbedžija. Program posvećen Radetu Šerbedžiji tretira se u Trstu kao prvorazredno značajan događaj. Pored retrospektive filmova ovoga glumca, Šerbedžija će se predstaviti i kao pjesnik i pripovjedač: u izdanju nakladnika »Amos Edizioni« iz Venecije, upravo je izašla njegova (nova) zbirka pjesama, naslovljena »L amico dice di non conoscerlo piu«. Ovom prigodom valja istaknuti i to, da će Šerbedžija i zatvoriti jubilarno izdanje spomenutoga festivala u Trstu, i to koncertom koji će održati skupa s poznatim orkestrom Livija Morisonija u kazalištu »Miele«. Naziv koncerta, baš kao i cjelokupnog filmskoga programa posvećenoga Šerbedžiji je »Carte Blanche za Radeta Šerbedžiju«.Se­mi­nar kul­tur­nog stva­ra­la{tva
Voj­vo­di­ne
Zavod za kulturu Vojvodine organizira ove godine seminar kulturnoga stvaralaštva koji će se odvijati u nekoliko vojvođanskih gradova. Prvi je seminar za ravnatelje zborova, koji se već održao, i to od 15. do 18. siječnja u Novom Sadu, na tamošnjoj Umjetničkoj akademiji. U Kuli se 15. i 16. siječnja održao seminar za rukovoditelje dječjih dramskih sekcija, a u Staroj Pazovi sutra, točnije 24. siječnja počinje dvodnevni seminar za redatelja kazališnih predstava za djecu, u okviru kojega se održavaju i umjetničke radionice, a koji će se održati od 31. siječnja i 1. veljače. Treći se dio seminara održava za rukovoditelje sekcija recitatora, u Vrbasu, 16. i 17. siječnja, te u Inđiji, 24. i 25. siječnja, potom u Kovinu, 31. siječnja i 1. veljače, te u Čoki, 6. i 7. veljače. Posljednji je u nizu seminara onaj za ravnatelje folklornih i izvornih duhačkih glazbala koji se ima održati u Novom Sadu, u učeničkome domu »Brankovo kolo«, od 21. do 25. siječnja tekuće godine.

Hr­vat­ski re­da­te­lji o ras­pa­du Ju­go­sla­vi­je
Na međunarodnome festivalu audio-vizualne umjetnosti što se održava od 22. siječnja tekuće godine te traje narednih mjesec dana, jedna je od glavnih ovogodišnjih sekcija »Febiofesta« u Pragu raspad negdašnje nam skupne države, Jugoslavije. Osim autora i kino-djelatnika iz zemalja ex-Jugoslavije, značajno mjesto zauzimaju autori iz matične nam Republike Hrvatske, i to: Lordan Zafranović filmom »Večernja zvona«, Zrinko Ogresta s »Krhotinama« (prikazanim u okviru ciklusa gostovanja najnovijih ostvarenja hrvatske kinematografije na gostovanju i projekcijama u Vojvodini tijekom minule godine), te Lukas Nola  filmom »Svaki put kad se rastajemo«, naslovljenog i koncipiranog na motivu glasovitog američkog jazz-standarda, skladbe – »Every Time We Say Goodbye…« Hammersmitha i Rodgersa s konca tridesetih godina prošlog vijeka.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika