Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Relja Bašić (1930.)

Dramski glumac, komičar, tumač karakternih uloga i vrsni redatelj, Relja Bašić, osim što je jedan od najvećih hrvtaskih glumaca uopće, jedini je koji je u svojoj branši, uz, nedavno, Radeta Šerbedžiju, napravio prestižnu međunarodnu karijeru igrajući u brojnim inozemnim filmovima, TV-serijalima i koprodukcijama, zahvaljujući, prije svega vrsnom poznavanju njemačkog i engleskog jezika (među inima).
    Relja je Bašić rođen u Zagrebu, 14. veljače 1930. godine. Polazio je klasičnu gimnaziju u Zagrebu (1941.–1948.), a školovanje je prekinuo u sedmom razredu da bi se upisao u Pomorski tehnikum u Rijeci, gdje je 1950. maturirao. Upisao je studij ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1950. godine, ali je istodobno radio i kao angažirani novinar.     Godine 1954. započeo je studij glume na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost na kojoj je diplomirao 1957. godine, u klasi pokojnoga Branka Gavelle. Od 1957. godine, čitavo desetljeće djeluje u Drami HNK u Zagrebu, a od 1967. je samostalan umjetnik, da bi sedam godina kasnije, 1974. godine utemeljio i stao na čelo već legendarnoga Teatra u gostima, čiji je i do danas glasoviti i cijenjeni umjetnički ravnatelj. Radi se o kazališnoj skupini koja je prvi poratni putujući teatar uopće, na ovim prostorima. Na drugoj mu je godini studija pokojni Bojan Stupica povjerio zahtjevnu ulogu Gillesa Rainsa u Shawovoj »Svetoj Ivani« (1955.), dok je potom u Drami HNK ostvario niz zapaženih uloga: Šalva (B. Brecht, »Kavkaski krug kredom«), Zmeknirep (T. Brezovački, Diogeneš), Puba (M. Krleža, Gospoda Gle-mbajevi), Valentin (B. Shaw, Nikad se ne zna), Aurel (Krleža, Leda), Pompej (W. Shakespeare, Mjera za mjeru), George (E. Albee, Tko se boji Virginije Woolf), Biberović (A. Šenoa, Ljubica), Arlecchino (C. Goldoni, Veliki smiješni rat) i druge.
    U Teatru ITD režirao je i glumio u komadima: »Ljubaf«, »Jedan dan u smrti male Joe«, »Stara vremena« (M. Schisgal, P. Nichols, Harold Pinter), i inima, a u Gradskom kazalištu Komedija režira »Crnu komediju« P. Schaeffera, musical »Obećanja, obećanja« Neila Simona i Burta Bacharacha, te »Hotel Plaza« također Neila Simona. Za Teatar u gostima odigrao je među inima sjajne role Predsjednika (M. Kundera »Ševa«), Billa (R. Nash, »Trgovac kišom«), Čaruge (I. Kušan »Čaruga«) Ferdinanda (G. Faydeau, »Gospon lovac«), Astrova (A. P. Čehov, »Ujak Vanja«), te Jerrya (H. Pinter »Prijevara«), i mnoge druge zapažene komade.
    Dobio je gotovo sva priznanja i nagrade koje jedan tako raskošni glumački dar poput onoga što ga on ima može dobiti. Doista, Relja Bašić bio je i ostao istinski bard hrvatskog glumišta, i, kako je sjajno auto-karikiran u liku Fulira (Krešo Golik, »Tko to tamo pjeva«) - »jedan istinski zagrebački građanski gospon, a ne tamo nekakovi purger iz predgrađa«….

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika