Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Du­hov­na hra­na pi­sa­nom ri­ječju

Katolički list »Zvonik« osnovali su svećenici Hrvati Subotičke biskupije 19. rujna 1994. godine u Baču, u sjeni zvonika franjevačke crkve iz 13. stoljeća, te je po tom najstarijem zvoniku u biskupiji list i dobio ime. Svećenici su dali i početna sredstva za izdavanje lista. Formalni izdavač »Zvonika« je Župni ured sv. Roka u Subotici, a stvarni izdavač je Izdavački odjel Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Svećenici su na spomenutom sastanku dužnost glavnog i odgovornog urednika povjerili Andriji Anišiću, župniku subotičke župe sv. Roka, a za zamjenika je izabran vlč. Franjo Ivanković.
    List je registriran u Ministarstvu za informacije Republike Srbije 20. listopada 1994. godine, tako da je prvi broj »Zvonika« izašao iz tiska za svetkovinu Svih svetih, početkom mjeseca studenog 1994. godine, na 16 stranica. »Zvonik« izlazi svakoga mjeseca redovito.
BROJNI SURADNICI: Prema riječima glavnog urednika vlč. Andrije Anišića prvi broj »Zvonika« objavljen je na šesnaest stranica, a već sljedeći broj imao je uz šesnaest stranica i četiri stranice božićnog dodatka, dok je broj tri izašao na dvadeset stranica. Od četvrtog do sedamnaestog broja list izlazi na dvadeset i četiri strane, a od pedeset i drugog broja na trideset i šest stranica. Objavljeno je i desetak prigodnih dodataka na četiri stranice.
    »Uredničko vijeće ‘Zvonika’ sačinjava osam svećenika, jedna redovnica i dvanaest vjernika laika, različitih zanimanja. Svi oni na svoj način doprinose uređivanju, marketingu i distribuiranju našeg lista. ‘Zvonik’ ne želi biti klerikalni list nego, kako je to i naznačeno u njegovom podnaslovu, katolički list. ‘Zvonik’ želi podvoriti sve katolike duhovnom hranom, ali i sve dobronamjerne čitatelje drugih vjeroispovijesti i sve ljude dobre volje«, kaže vlč. Anišić ističući kako je vrlo zadovoljan sve većim brojem suradnika:
    »U dosadašnjih sto i jedanaest brojeva u ‘Zvoniku’ je, što pod imenom, što pod pseudonimom, objavljivalo svoje članke, vijesti i razmišljanja više od četiri stotine suradnika, a uredništvo je primilo od čitatelja i preko stotinu pisama koja su uglavnom objavljena. Što se suradnika tiče, ‘Zvonik’ ne kani mijenjati ništa. Želimo i dalje ostati otvoreni za suradnju i sve ono što se uklapa u koncepciju našeg lista i što može poslužiti kao poticaj drugima, rado ćemo objaviti. Materijala imamo na pretek i često smo u ‘gužvi’ s prostorom. Nastojimo objaviti sve vijesti koje dobijemo, a i druge priloge«.
UREĐIVAČKA KONCEPCIJA: Kristovo evanđelje propovijedalo se prvo usmeno, ali se osjetila potreba i za pisanom riječju. Prvi novozavjetni spis datira oko pedesete godine. Također se i crkvena nauka širila pisanom riječju, a kako i suvremeni čovjek ima potrebu za pisanom riječju i kulturom čitanja, list ‘Zvonik’ ima za cilj odgajanje čitatelja u katoličkoj vjeri. O uređivačkoj koncepciji ‘Zvonika’ vlč. Andrija Anišić kaže:
    »Kao što zvona sa zvonika naših crkvi javljaju radosne i tužne vijesti, tako i naš ‘Zvonik’ prati sve događaje u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije, kao i događaje u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca i drugih naroda koji žive u Subotičkoj biskupiji. Pratit će ujedno i dalje i život opće Crkve i izvješćivati o svemu značajnijem. No, zvona s naših zvonika prije svega pozivaju i potiču vjernike na molitvu, na zahvalnost i slavljenje Boga ili pak na kajanje zbog osobnih grijeha i grijeha svijeta. Tu ulogu ima i naš ‘Zvonik’. Sve što budemo pisali želimo da potiče čitatelje da Boga slave i zahvaljuju mu na svemu lijepom i dobrom, da mole za sve potrebe, kako svoje osobne, tako i za potrebe cijele Crkve i našeg naroda u njoj i da se svojim žrtvama i dobrim djelima suobličuju Kristovoj otkupiteljskoj žrtvi za spasenje čovječanstva. Što se tiče uređivačke koncepcije lista ne kanimo ništa značajnije mijenjati, jer mislim da ovakva koncepcija lista odgovara čitateljima hrvatskog govornog područja u našim krajevima. Jedino bi voljeli da vijesti dobijemo iz što više župa, jer u svakoj se župi u tijeku godine puno toga događa, a mi još nemamo niti jednog zaposlenog novinara da ga možemo poslati na lice mjesta«.
ENTUZIJAZAM: Uredništvo ‘Zvonika’ nema ni jednu stalno zaposlenu osobu. Svi oni koji rade i pišu u listu rade to dragovoljno. Kako su najbliži suradnici u radnom odnosu, list se uglavnom radi noću, često i do ranih jutarnjih sati. Skromni honorar se daje jedino za prijelom lista. List se izdržava ili bolje reći ‘održava’ zahvaljujući darovima sponzora i dobročinitelja, te dijelom novcem od prodaje lista.
    »Sigurno da ovakav način rada u ‘Zvoniku’ uveliko otežava posao, ali za sada nam financijske mogućnosti ne dopuštaju da radimo drugačije. Dakle, i nakon stotoga broja nastavljamo po starom i u tom smislu nemam neki optimističniji pogled u budućnost. Dokle ćemo psihički i fizički moći ovako, ne znam. No, želimo dokle god budemo mogli izdržati, osobito financijski, raditi na slavu Božju i za dobrobit naše Crkve i naših čitatelja«, kaže vlč. Andrija Anišić, glavni i odgovorni urednik katoličkog lista »Zvonik«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika