Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ju­bi­lar­no, 125. »Ve­li­ko pre­lo«

Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju »Veliko prelo«, koje će bit održano 31. siječnja u Subotici u velikoj dvorani Centra. Ove godine navršava se 125 godina od održavanja prvog Velikog prela. Na ovogodišnjem »Velikom prelu« na programu će do ponoći bit povijesno-običajni dio: izbor »Najlipče prelje« i izbor »Preljske pisme«. Svi zainteresirani mogu sudjelovati na natječaju za »Preljsku pismu«, a svoju pjesmu trebaju dostaviti u prostorije »Bunjevačkog kola« do srijede, 28. siječnja. Organizatori su također priopćenjem pozvali djevojke da sudjeluju u izboru za »Najlipču prelju« i da se prijave do srijede, 28. siječnja. Za one koji u ovim natječajima budu imali najviše uspjeha pripremljene su nagrade.
    U programu »Velikog prela« nastupit će Ženski pjevački zbor i folklorni odjel HKC-a »Bunjevačko kolo«, a goste će tijekom večeri zabavljati subotički orkestar »Ravnica« uz solo nastup pjevača Josipa Franciškovića i tamburaški ansambl »Patria« iz Požege. Gosti će moći čuti i pjesmu Nikole Kujundžića »Na veliko prelo«, danas poznatu pod nazivom »Kolo igra, tamburica svira«, a koju je 1879. godine na prvom »Prelu« uglazbio Stipan Mukić. Pjesmu će pjevati Antonia Piuković, a u tijeku večeri predviđena je i bogata tombola.
    Svi oni koji su zainteresirani za prisustvo na »Velikom prelu« mogu se javiti u prostorije »Bunjevačkog kola« u Preradovićevoj broj 4, u vremenu od 10 do 12 i od 17 do 19 sati svakog radnog dana. Karte staju 1.500 dinara.                

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika