Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iskra koja topi svjetla velegrada

Sandra Matešić je 26-godišnja kuglašica rodom iz Rume, konfekcijski je tehničar i studira na Višoj školi u Beogradu. Članica je KK »Duge« i jamačno spada, iako veoma mlada djevojka, u red onih koji su proslavili ime našeg grada. Onih koji su Rumu snagom intelekta, umjetnosti ili sporta iznijeli u visine o kojima se samo sanja. Ona je trenutačno na studijama u Beogradu, kuglu i dalje ne ispušta iz ruku, a i Rumu nije zaboravila. Tu je skoro svakog vikenda.
    Sandra Matešić predstavlja iskru koja s vremena na vrijeme osvijetli život malih gradova poput Rume i pred kojom se tope svjetla velikih svjetskih velegrada Beča, Münchena, Rima, Budimpešte…
    U listopadu 2002. godine u austrijskom Klagenfurtu na Svjetskom kuglaškom prvenstvu Sandra je osvojila zlatnu kolajnu. Sama kaže kako nije plakala od sreće, jer se u tim trenucima treba radovati i veseliti, ali osjećaj stajanja na pobjedničkom postolju s odličjem oko vrata ostat će joj jamačno urezan do kraja života.
    Kuglanjem se počela baviti posve slučajno, kada je jednom tamo negdje 90’-tih otišla u kuglanu s prijateljicom, onako društva radi. O kuglanju, kao sportu, nije znala ništa. Prvo bacanje kugle bilo je poput čarolije. Njezini dani i noći su se preselili u kuglanu. Sudbina?!
    Godine 1992. postaje članicom Ženskog kuglaškog kluba »Ruma«, a 2002. godine postaje juniorskom prvakinjom države na natjecanju u Kanjiži. Tim rezultatom ispunjava uvjet za odlazak na Svjetski kup u Francusku, ali, nažalost, ne odlazi na to veliko natjecanje jer grad Ruma nije imala tadašnjih 5.000 DM da financira njezin put. Na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Sloveniji osvaja dvije brončane medalje. Zbog nerazumijevanja stručnog stožera i mnogih drugih stvari, iste godine prelazi u KK »Duga« iz Beograda.
    Poslije izlučnih borbi u kojima su učestvovale kuglašice iz 14 zemalja Europe, među kojima najbolje iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Italije…, Sandra je prvoga dana uspjela oboriti 495 čunjeva iz 100 hitaca, te se kao druga plasirala u konačnicu. Prva je bila Njemica, dok joj je za petama bila Rumunjka na trećem mjestu. Prema svom priznanju, Sandra se u finalu najviše pribojavala Rumunjke koja je djelovala najspremnije. Također se bojala i same sebe, pogotovo da ne zabrlja u tzv. »čišćenju«. Prvih 50 hitaca bacila je u standardnom prosjeku, ali je zato drugih 50 bacanja bilo mnogo bolje, te su se Rumunjka i ona »dr-žale« potpuno izjednačene. No, sve je bilo riješeno prije posljednjih 5 hitaca, kada je u posljednjih 15 minuta svoje odlične igre dostigla Njemicu, te je posljednjom »osmicom« (osam oborenih čunjeva) potvrdila titulu svjetske prvakinje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika