Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svjetski prvaci na europskom ispitu

Europsko prvenstvo u rukometu, po svojoj jakosti i momčadima koje na njemu nastupaju u borbi za tron starog kontinenta, jedno je od rijetkih sportskih natjecanja koje je »jače« od Svjetskog prvenstva ili Olimpijade. Svatko tko se i malo razumije i prati ovu atraktivnu kolektivnu igru s loptom, zna da se sva koncentracija kvalitete u muškoj konkurenciji nalazi u europskim velesilama poput Hrvatske (prvak svijeta i Olimpijade), SCG, Švedske, Rusije, Francuske, Njemačke, Španjolske, ali i nešto slabijim momčadima poput Danske, Mađarske ili Češke, koje uvijek mogu iznenaditi favorizirane protivnike.
HRVATSKA: Kada budete čitali ovaj tekst bit će vam poznati i rezultati drugog kruga u koji se reprezentacija Hrvatske plasirala nakon tri odigrane utakmice u svojoj B skupini smještenoj u Ljubljani. Na otvorenju šampionata aktualni svjetski prvaci odigrali su, u svom poznatom stilu, dramatični susret protiv uvijek neugodnih Španjolaca i uspjeli pobijediti (30:29) golom u posljednjim sekundama. No, niti susret drugog kola protiv Danske nije bio ništa manje »mirniji« i ponovno je viđena »drama«, koja se okončala (26:25) još jednim pogotkom u zadnjih deset sekundi regularnog vremena. S velika četiri boda i osiguranim mjestom u nastavku natjecanja, selektor Lino Červar odmorio je momčad, dajući priliku pričuvama, i u susretu koji ništa nije odlučivao Hrvatska je odigrala neodlučenih (32:32) s Portugalom, vjerojatno još pod dojmom lijepih uspomena o zemlji domaćinu prošlog Svjetskog prvenstva. U drugom krugu Hrvatska će igrati protiv Švedske, Rusije i Švicarske (skupina A), a iz prvog dijela natjecanja nosi četiri boda uz gol razliku +2.
    Hrvatske boje na EP u Sloveniji brane: Vlado Šola (Chambery), Mario Kelenterić (Zagreb), Valter Matošević (Wilhelmshav) (vratari), Vedran Zrnić (Prule), Mirza Džomba (Fotex), Nikša Kaleb (Metković), Ivano Balić (Metković), Slavko Gouža (Fotex) (kapetan), Davor Dominiković (Kronau), Denis Špoljarić (Zagreb), Tonči Valčić (Torrevijea), Blaženko Lacković (Zagreb), Petar Metličić (Ademar Leon), Ivan Vukas (Metković), Renato Sulić, Igor Vori, Goran Šprem (svi Zagreb)
Izbornik: Lino Červar (Zagreb)
SCG: Reprezentacija SCG nastupajući na EP u Sloveniji, pored borbe za najbolji plasman, ima i dodatnu motivaciju u nastojanju da izbori »vizu« za Olimpijske igre u Ateni. Sedam prvoplasiranih sa Svjetskog prvenstva izborilo je direktan plasman, dok će se SCG boriti za jedno preostalo »grčko« mjesto s momčadima koje bi također željele osjetiti duh stare Olimpije. U skupini D, koja se igrala u Koperu, u prvom susretu SCG je pobijedila Njemačku (28:26), ali je u drugom nastupu poražena od Francuske (20:23). Plasman u drugi krug osigurala je pobjedom protiv Poljske (38:29). U drugom dijelu SCG će za protivnike imati momčadi iz skupine C: Sloveniju, Mađarsku i Češku.         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika