Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ko­rekt­na« su­rad­nja

Dobio sam informaciju da je sadašnje rukovodstvo u svojoj tužbi protiv urednice i producenta emisije »Tragom hrvatskim« navelo da je od samog početka realizacije Ugovora između TV NS i naše produkcije »Klub 21« suradnja bila korektna. Ako sadašnje rukovodstvo pod tim podrazumijeva omalovažavanje i vrijeđanje moje malenkosti, zahtjeve za izmjenu sadržaja emisije, optužbe za govor mržnje i neprofesionalnost – onda to jest ta, korektna suradnja. Ako se pod tim podrazumijeva zahtjev za moju smjenu s mjesta urednika »TV divana«, kao uvjeta za nastavak emitiranja emisije koju TV NS ne plaća, onda to doista jest korektna suradnja. Štoviše, možda bi je trebalo ocijeniti čak odličnom.
    Podsjetit ću, emisije na hrvatskom jeziku »TV divani« počele su se pripremati i emitirati 2001. godine na temelju spominjanog Ugovora, koji sam u ime nevladine udruge i produkcije »Klub 21« potpisao s tadašnjim direktorom TV NS Aleksandrom Kravićem. Ističem, prijedlog za utemeljenje emisije koja bi pratila život i rad hrvatske zajednice potekla je na njegovu inicijativu.
    Tada započeta suradnja s TV NS postala je »korektna« tek nakon smjene Kravića s čelne funkcije i imenovanja novog (sadašnjeg) rukovodstva. Naš prvi susret upriličen je nedugo nakon njihovog preuzimanja dužnosti. S kurtoazne brzo smo prešli na konkretnu komunikaciju, koja se uglavnom svela na direktorove sugestije što može, a čega bi bilo dobro da više nema u »Divanima«. Sve u svemu, ne pretjerano dugi razgovor ostavio je na mene mučan dojam, koji me nije napuštao sve vrijeme trajanja naše »korektne suradnje«.
    Osjećaj se doduše pojačavao na trenutke kada je rukovodstvo TV NS u idućim godinama procjenjivalo da se u prilozima ponekad služimo govorom mržnje, da smo manjkavi u profesionalnom smislu, itd. Sve je to išlo u paketu s tri zabrane emitiranja, što je rezultat dakako »određenih propusta Kluba 21«, koji je kao nevladina udruga proizvodio »TV divane«.
    Poslije trećeg veta na emitiranje emisije konačno sam digao ruke od projekta zbog čega smo s »Hrvatskom riječi«, a nakon konzultacija s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, i dogovorili prijenos produkcijskih i svih drugih prava na tu medijsku kuću.
    U ovom kontekstu bih spomenuo točku Ugovora koja se često spominje u međusobnim optužbama na relaciji TV NS – »Hrvatska riječ«. U dokumentu zaista stoji da za emitiranje emisije nije ugovorena naknada produkciji »Klub 21«. Zašto smo na to pristali? Podsjećam, ugovor je potpisan s Aleksandrom Kravićem, koji ni u jednom trenutku nije osporavao naš rad, a postojalo je i obećanje da će pri TV NS vrlo brzo biti formirana redakcija na hrvatskom i da će realizaciju projekta informiranja na hrvatskom preuzeti to uredništvo. Uz to, bio je to jedini način da se te 2001. počne s televizijskim programom na hrvatskom jeziku.
    Sve u svemu, ne mogu se oteti dojmu da »TV divana« – takvi kakvi su – ne bi uopće bilo da se današnje rukovodstvo TV Novi Sad našlo na početku ove priče. Ne zato što aktualno rukovodstvo ne bi iniciralo utemeljenje programa na hrvatskom jeziku, što mimo službenog predstavničkog tijela hrvatske zajednice ovih dana uostalom čini, već zato što ja s njima nikakav ugovor, a kamoli »o suradnji« – ne bih potpisao.                                                 
T. Š.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika