Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radni vikend

Dolazeći vikend rezerviran je za dva značajna događaja, kad je o organiziranosti hrvatske manjine u SCG riječ. Za subotu je zakazana sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, a za nedjelju Izborna skupština Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
Prvi skup važan je zbog toga što će se vijećnici ove najznačajnije hrvatske institucije u zemlji okupiti nakon više od deset mjeseci, te raspravljati o svemu onome što se događalo u međuvremenu, a odlučivat će se, između ostalog, i o prijedlozima za daljnje institucionalno izgrađivanje HNV-a. 
U proteklih godinu i nešto dana postojanja rad ove institucije opterećivali su nesporazumi između DSHV-a, s jedne, i ostalih hrvatskih institucija i organizacija, s druge strane. Takozvane liste A i B predstavljale su kamen spoticanja na svakom koraku, što je u velikoj mjeri kočilo normalan rad HNV-a. Normalan, u smislu redovitog održavanja sjednica, konzultacija i dogovaranja, što ne znači da sve to vrijeme nije bilo ozbiljnih aktivnosti, o kojima će vijećnici HNV-a i službeno na sjednici biti informirani. 
Ova sjednica HNV-a mogla bi biti i uvertira u drugi značajan događaj, a to je Skupština DSHV-a, koja je najavljivana i kao skupština ujedinjenja s Hrvatskim narodnim savezom. Ukoliko bi sjednica HNV-a uspješno završila (bez demonstrativnih izlazaka kao ranija dva puta), bio bi to jasan znak da je nedjeljno »povijesno« ujedinjenje hrvatskih stranaka gotova stvar. Ipak, valjalo bi pričekati završetak tog subotnjeg dana, pa i nedjeljnog, budući da je određeno nerazumijevanje već sada zamjetljivo. DSHV je, naime, svoju Skupštinu zakazao za 29. veljače još prije više mjeseci, pa je iz ove stranke službeno zatraženo da se sjednica HNV-a odloži za neki drugi termin, kako se ne bi remetile pripreme sa Skupštinu DSHV-a. Takav je zahtjev od strane čelnika HNV-a odbijen s obrazloženjem, da je potrebno konsolidirati HNV, te da su sve pripreme za održavanje sjednice obavljene i da se očekuje da će sjednica biti konstruktivna.
U općem je interesu da obje sjednice proteknu u optimističnom i radnom ozračju, budući da su pred cjelokupnom organiziranom hrvatskom zajednicom ozbiljni zadaci, a vremena se baš i nema previše. Sve što se propusti danas, sutra će se teško nadoknaditi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika