Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dugo očekivani susret vijećnika

Treću sjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća, dugo očekivanu, predsjednik mr. sc. Josip Ivanović sazvao je za subotu 28. veljače, s početkom u 11 sati, a održat će se u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« u Subotici. 
S obzirom da je prošlo skoro godinu dana od održavanja prethodne sjednice na dnevnom redu našao se veliki broj točaka, čak 47, a vijećnici su dobili pripremljen obiman materijal za sjednicu od 140 stranica, koji je pripremio predsjednik Izvršnog odbora HNV Lazo Vojnić Hajduk. 
NA DNEVNOM REDU: Prijedlog dnevnog reda, između ostalog, obuhvaća odlučivanje o usvajanju izvješća o radu Vijeća i Izvršnog odbora HNV-a u 2003. godini, te donošenje Plana rada Vijeća i Izvršnog odbora za 2004. godinu, kao i odlučivanje o usvajanju financijskog izvješća za 2003. godinu i o prijedlogu financijskog plana za 2004. godinu.
Vijećnici će odlučivati i o prijedlozima za imenovanja predsjednika i članova stalnih odjela i odbora Vijeća, kao i o brojnim drugim pitanjima od značaja za kulturu, informiranje, obrazovanje i službenu uporabu jezika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori.
Izvješćem o radu predsjednika Vijeća Josipa Ivanovića obuhvaćeno je – sâmo konstituiranje Vijeća, predstavljanje Vijeća u zemlji i inozemstvu, stvaranje pretpostavki za rad Vijeća, uspostavljanje kontakata i suradnje s drugim nacionalnim vijećima, hrvatskim institucijama i organizacijama, s ostalim Hrvatima izvan granica Republike Hrvatske i s Katoličkom crkvom. Predstavljene su zatim djelatnosti Vijeća na polju informiranja, obrazovanja i kulture, a prema riječima Ivanovića moglo se i više i bolje raditi, ali pri ocjeni rada Vijeća ne treba smetnuti s uma dvije činjenice: »Prvo, ovo je prva godina prvog Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, gdje ništa nije dano, ništa nije uhodano, i nitko u ovome još nema dovoljno iskustva. I drugo, zakonom je dat samo okvir djelovanja, a materijalna potpora osnivača je potpuno izostala.«
INTEGRACIJA U PLANU: Planom rada za 2004. godinu predlaže se provođenje do kraja procesa institucionalizacije Vijeća što obuhvaća formiranje svih radnih tijela HNV-a predviđenih Statutom, integraciju unutar samog Vijeća kroz konstruktivan doprinos svakog vijećnika i osiguranje poslovnog prostora HNV-a (predlaže se prostor u zgradi gdje je smještena i Galerija Vinka Perčića u Bledskoj ulici 2, u Subotici). 
Pred Vijećem predstoji i integracija u društvenu strukturu Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, odnosno institucionalizacija suradnje Vijeća s tijelima republika članica, tijelima AP Vojvodine, drugim nacionalnim vijećima i s općinskim samoupravama. I, što je možda najvažnije, Vijeće bi trebalo dati svoj doprinos integraciji hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Na tom polju istaknut je rad na povezivanju i suradnji hrvatskih udruga, rad na informiranosti hrvatske zajednice, izrada adresara svih hrvatskih institucija i udruga te daljnji rad Komisije za predlaganje dodjele financijske potpore hrvatskim institucijama i organizacijama koja je na temelju jednogodišnjeg iskustva izradila mjerila i kriterije za raspodjelu sredstava. 
Na području informiranja predlaže se Vijeću donošenje odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Novinsko-izdavačkom ustanovom »Hrvatska riječ«, o čemu nadležna radna tijela Vijeća trebaju izraditi elaborat, kao i elaborat o izdavaštvu na hrvatskom jeziku, o informiranosti hrvatske zajednice te o radijskom i televizijskom programu na hrvatskom jeziku. 
Prema Statutu HNV-a temeljni oblik u organiziranju rada Vijeća su odjeli, odbori i konzultativna tijela. Stalni odjeli su Odjel za obrazovanje, Odjel za informiranje, Odjel za službenu uporabu jezika, Odjel za kulturu, Odjel za financije i Odjel za gospodarstvo. Na osnovu prijedloga koji su evidentirani na sjednicama Vijeća područja Srijema, Sombora, Podunavlja i Subotice predložena su kadrovska rješenja ravnatelja i članova odjela i pododjela, te predsjednika i članova odbora Vijeća, o čemu će također vijećnici odlučivati na svojoj sjednici. 
PRIJEDLOZI ZA 2004.: Izvršni odbor je predočio što je urađeno u 2003. godini i elemente plana za 2004. godinu svakog pojedinog odjela. Odjel za kulturu predlaže kao jednu opću orijentaciju u idućem razdoblju – suradnju s profesionalnim umjetnicima iz matične zemlje kao i suradnju s profesionalnim institucijama kulture u Republici Hrvatskoj. Tu su apostrofirani dobri kontakti i uspostavljena suradnja s Osijekom i Zagrebom. 
U oblasti obrazovanja, navodi se, učinjeno je najviše, no rezultati nisu adekvatni poduzetim aktivnostima. Trenutno u Općini Subotica 213 učenika izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a 73 učenika pohađa nastavu na hrvatskom jeziku. Također oko 50 učenika u Bačkom Monoštoru i Sonti izučava hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Predlaže se animiranje Hrvata diljem Vojvodine da šalju svoju djecu na nastavu na hrvatskom jeziku, odnosno izučavanje hrvatskog jezika kroz tribine za zainteresirane. Osim toga i dalje ostaje aktualna edukacija učitelja u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Osijeku, iniciranje izučavanja hrvatskog jezika u višim razredima osnovne škole i u gimnaziji i započinjanje priprema oko stvaranja gimnazije na hrvatskom jeziku u Subotici za sve zainteresirane učenike u Vojvodini. Na planu informiranja predlaže se izrada strategije informiranja na hrvatskom jeziku i sustavna briga o postojećim informativnim projektima. 
FINANCIJE: U završnom dijelu materijala nalazi se dio koji uobičajeno privlači veliku pozornost, a to je financijsko izvješće za 2003. godinu, gdje su prikazani izvorni dokumenti o dobivanju financijskih sredstava i njihovom trošenju. U 2003. godini od osnivača, odnosno domicilne države, nisu dobivena sredstva, ali su dobivena sredstva od Ministarstva kulture Republike Hrvatske na temelju natječaja, i to za obnovu i opremanje prostora HNV-a i za nabavu knjiga i potporu književnoj i nakladničkoj djelatnosti.
Na sjednici Vijeća vijećnici će odlučivati o usvajanju financijskog izvješća na osnovu predočenih specifikacija i knjigovodstvene dokumentacije, kao i predloženom planu prihoda i rashoda u 2004. godini.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika