Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potrebno osnivanje posebnog rektorata

NOVI SAD – Najveće nadležnosti AP Vojvodine su prenete na obrazovanje i kulturu, gdje se posebno vodilo računa o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina, istaknuto je na sastanku koji je organiziralo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu. Sastanku, održanom 11. siječnja, su pokraj pokrajinskog tajnika za obrazovanje i kulturu Zoltana Bunjika prisustvovali i rektor novosadskog Univerziteta Radmila Marinković – Nedučin, brojni dekani fakulteta u Novom Sadu, gdje se nastava odvija i na jezicima nacionalnih manjina, ravnatelji viših škola, čiji je osnivač AP Vojvodina i predstavnici Vijeća nacionalnih manjina.
    Nazočni su razgovarali o problemima normativnog uređivanja prava pripadnika nacionalnih manjina, gdje je naglašena potreba za osnivanjem posebnog rektorata, koji bi regulirao ova pitanja. Naglašena je potreba i za priznavanjem normativnih nastavnih grupa za nacionalne manjine, a naročito je važno da se nacrtom novog zakona o visokom i višem obrazovanju predvidi liberaliziranje nostrifikacije univerzitetskih diploma.
    Rektor prof. dr Radmila Marinković-Nedučin je posebno istakla kako je potrebna hitna promjena zakona o visokom i višem obrazovanju, koji je zastario i ne uklapa se u europske tokove, a velika iskustva u izradi novog prenijele bi kolege iz Evropske unije putem  međunarodne suradnje. S obzirom na to da će novi zakon donijeti značajne promjene u sustavu funkcioniranja fakulteta, zadatak svih visokoškolskih ustanova je da već sada krenu sa studijom izvodljivosti, koja bi pri tom bila primijenjena i na Uredbu o visokom i višem obrazovanju.
    Na sastanku je iznijeto da su prošle godine osnovana tri nova fakulteta: Učiteljski fakultet u Subotici, Učiteljski fakultet u Vršcu i Pedagoški fakultet u Sremskoj Mitrovici, gdje se posebno uočava problem ne samo školovanja studenata pripadnika nacionalnih manjina, već i financiranje profesora.

 

U apatinskom Domu zdravlja
Dva rav­na­te­lja u jed­noj usta­no­vi

APATIN – Prvi radni dan ove godine u apatinskom Domu zdravlja počeo je mučno. Umjesto čestitanja, napeto ozračje. U uredu ravnatelja, dr. Milana Glumca, novoizabrani Upravni odbor trebao je održati prvu sjednicu, što on nije dozvolio, usput pokušavajući dobiti službena tumačenja nadležnog Ministarstva zdravlja. Bez obzira na protivljenje dr. Glumca, sjednica je ipak održana. Donijete su odluke o usklađivanju Statuta sa Zakonom o lokalnoj upravi, te o raspisivanju natječaja za izbor ravnatelja Doma zdravlja na mandatno razdoblje od četiri godine. Ovlašten je i vršilac dužnosti ravnatelja dr. Živorad Smiljanić za deponiranje potpisa, te za imenovanje pročelnika Banje »Junaković«. Istodobno, ravnatelj Doma zdravlja, dr. Milan Glumac, imenovan od strane ministra zdravlja u vladi Srbije, ni do danas nije razriješen dužnosti, tako da sad postoje dva ravnatelja u ovoj ustanovi. Politička prepucavanja su i dalje aktualna, na štetu struke. Nakon ove mučne sjednice, niti jedna strana nije bila voljna dati izjave za sredstva informiranja.
I. Andrašić

Na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru
Oštećena dva spomenika

SOMBOR – Nakon rušenja 17 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru prošle jeseni, čiji vinovnici nisu ni do danas poznati javnosti, Somborom je prostrujala vijest da je prošlog vikenda oštećenja bilo i na Velikom pravoslavnom groblju u ovom gradu. Prema oskudnim podacima istražnih organa s mjesta uviđaja, zasad je poznato da su oštećena dva spomenika, a ako vandali budu otkriveni najvjerojatnije će odgovarati zbog krivičnog djela oskrvnuća grobova.
A. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika