Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oživlja­va­nje bu­nje­vačke op­ci­je

Odluka Skupštine Općine Subotica, da usvoji amandman na proračun Općine Subotica za 2005. godinu vijećničke grupe »Da Subotici svane«, pokazala je da bunjevačka opcija u političkom životu Bačke, osobito Subotice, nije nestala odlaskom Miloševića, dapače izgleda da i demokratska vlast ima simpatija prema podjelama u hrvatskom korpusu te ih je spremna na svaki način podržati.
    Ovaj amandman, protiv čijeg su usvajanja bili jedino vijećnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini uz pojedine vijećnike iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, dok su vijećnici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke glasovali »za«, a vijećnici SVM-a bili uzdržani, izazvao je nezadovoljstvo vijećnika DSHV-a svojim koalicionim partnerima, što su na sjednici iskazali demonstrativnim napuštanjem sjednice.
BUNJEVAČKI AMANDMAN: Ovakav potez doveo je u pitanje usvajanje proračuna za 2005. godinu te je vladajućoj koaliciji koju čine SVM, DSHV, LSV, DS i G17 Plus priskočio u pomoć, »rezervni igrač« vijećnička grupa »Da Subotici svane« na čelu s Blaškom Gabrićem, koji s blokom DS-G17 Plus imaju sklopljen koalicijski ugovor. No, prije nego li se pristupilo glasovanju za proračun, glasovanje za amandman je ponovljeno, budući da prvim predloženim rješenjem nije bilo određeno s kojih pozicija će se prebaciti dva milijuna dinara za Bunjevačku maticu.
    Subotički DS se pokazao vrlo benevolentan prema svom koalicijskom partneru te je predložio da se potrebna sredstva uzmu od Stambenog fonda i Omladinskog kulturnog centra budući da su ove stavke, kako su navodili, ušle u proračun kao dio njihovog programa. Ovakvo obrazloženje kritizirano je od strane oporbenih vijećnika iz vijećničke grupe »Subotica naš grad«, koji su postavili pitanje »znači li to da svaka stranka u proračunu ima svoj dio kolača, te se onda ovdje radi o podjeli plijena a ne o interesima građana«. S druge strane Gojko Radić, iz Srpske radikalne stranke, rekao je da će ova stranka uvijek i na svim razinama podržavati Bunjevačku maticu i Bunjevačku stranku, ali da Blaško Gabrić, ne bi trebao podržavati SVM koji je »oteo Dužijancu Bunjevcima i dao je Hrvatima«.
No, bez obzira na primjedbe oporbe amandman je ponovno dobio potporu većine vijećnika, te je time i usvajanju proračuna bilo dano zeleno svjetlo. Uprkos kritikama da se Blaško Gabrić »prodao za dva milijuna« vijećnici grupe »Da Subotici svane« glasovali su uz SVM, LSV i DS za proračun i time je proračun za 2005. usvojen.
POTRESI U KOALICIJI: Ovaj događaj prouzrokovao je potrese i u odnosima između DSHV-a i SVM-a koji su od uspostavljanja općinske vlasti već bili »načeti« nizom poteza dominantne stranke u ovom bloku. Da podsjetimo, DSHV i SVM sklopili su predizborni koalicijski sporazum, prema kojem DSHV podržava sadašnjeg predsjednika Općine Gézu Kucseru, a DSHV dobiva mjesto dopredsjednika Općine i jedno mjesto u Općinskom vijeću. Ovaj dio sporazuma nije ispunjen, nema niti jednog člana DSHV-a u Općinskom vijeću, a za sada dopredsjednik još nije izabran te tako u dosadašnjem vođenju politike grada i pripremanju odluka, na primjer o proračunu, predstavnici DSHV-a nisu imali mnogo utjecaja. Činjenica da se koalicijski partner pokazao neosjetljivim na strateške interese Hrvata u Vojvodini, izgleda da je bila kap koja je prelila čašu, koja je rezultirala povlačenjem potpore DSHV-a usvajanju proračuna.
    Kako saznajemo, nakon skupštinskog zasjedanja uslijedili su sastanci između koalicijskih partnera – »stvar je izglađena« i za sada nema naznaka da je koalicija ugrožena. No ipak, nakon nekoliko sjednica Skupštine postalo je sasvim evidentno da u sadašnjoj konstelaciji odnosa u Skupštini, napose u kontekstu borbe za ostvarivanje interesa dviju velikih stranaka u vlasti, DSHV-u predstoji odlučnija borba za vlastito pozicioniranje, kako interesi Hrvata ne bi bili žrtvovani u oštroj političkoj borbi u lokalnoj skupštini.    

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika