Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ru­ral­ni tu­ri­stički raj

IVANIĆ GRAD – Ako s auto-ceste skrenete kod Ivanić Grada i vozite na sjever cestom za Kloštar Ivanić i Vrbovečku Dubravu, morate naići na pitoreskno selo Stara Marča a tada ćete nezaobilazno morati svratiti na obiteljsko gospodarstvo Janković, koje vode Ivan, Ankica i Marko Janković, rođeni Slavonci, koji su nedaleko Ivanić Grada pronašli svoj »raj na zemlji«. Na kraju sela Stara Marča uz sam rub istoimene šume, njihovo je obiteljsko imanje od desetak hektara kompletno uređeno za pružanje usluga u seoskom turizmu, koje posljednjih godina osvaja Hrvatsku. Neograđeni je to, ali lijepo uređeni kompleks, koje se naslanja na stoljetnu šumu s pregršt sadržaja. Tu je poribljeno jezero na 6 tisuća četvornih metara s otočićem i sjenicom, obiteljska kuća uređena u eko i etno stilu, drvena brvnara u šumi na desetak minuta hoda, starinski voćnjak i sjenica za 70-tak osoba, tereni za sport i rekreaciju, izvor pitke vode i nadasve, netaknuta priroda. Okolo su kulturni i povijesni spomenici, i što je najvažnije, zdrava hrana i domaća pijača.
ISKORISTILI KREDITE ZA POTICAJ: »Iskoristili smo kredite koji se nude kao poticaj za razvoj seoskoga turizma, stvorili smo naš mali raj i već nam dolaze prve grupe, a nadam se da ćemo vrlo skoro moći ponuditi i mnogo više« kaže Ivan Janković, glava obitelji. »Bavimo se inače, proizvodnjom domaćega slavonskoga kulina i to već 20 – 30 godina, a posljednjih par godina dostigli smo proizvodnju od 2 tone kulina i kulinove seke, i sve to radimo na naš starinski, hrvatski autohtoni način, po vlastitoj recepturi, bez dodataka i aditiva, bez nitrata i emulgatora. Kulin i druge proizvode, domaću slaninu, šunku i rolovanu plećku, radimo od domaćih svinja koje nabavljamo u Slavoniji, oko Broda i oko Đakova, a koljemo u za to registriranim klaonicama, tako da odmah imamo i veterinarsku kontrolu mesa. Polovice donosimo kući i tu se vrši selekcija, za finu domaću slaninu, za prvoklasne šunke, plećke idu za kulin i sušenje a druga klasa mesa za kulinovu seku. Sol i češnjak dodajemo prema vlastitoj recepturi a ljutu papriku također nabavljamo u Slavoniji. Ono što je za salamuru ide u salamuru a ono za sušenje ide na tihi dim u vrlo prozračnu pušnicu, a poslije toga na zrak pa na odležavanje zriobe radi, jer bez toga nema ni dobre šunke ni ukusnoga kulina. Osim seoskoga turizma bavimo se i izdavanjem apartmana na Visu, i gotovo sve naše proizvode plasiramo tijekom turističke sezone, i kulin i šunku i slaninu, naravno i svježe meso, živinu, ribu i divljač, a imamo i specijalitet kuće na bazi zapečenog mesa, kako su to nekada radile naše bake dok nije bilo ledenica, čvaraka i dimljene slanine, sve se to melje i miješa sa svinjskom masti. E to služimo kao specijalitet za zajutrak«.
ZDRAVA HRANA I DOMAĆA PIJAČA: Jankovići upravo završavaju objekt za proizvodnju i sušenje kulina i šunki i već od ove jeseni idu na 5 tona kulina i kulinove seke, 2 tone kvalitetnih šunki i još toliko domaće slanine, rolanih plećki, čvaraka, krvavice, švargla. Onaj tko se time bavi zna kako je zahtjevna ova proizvodnja, jer klanje je samo u jesen i u zimu, dva do tri mjeseca, a ne tijekom čitave godine, kako to čine industrijski kapaciteti.
    »Ako da Bog i sve ovo završimo, imat ćemo kvalitetne šunke, kuline i kulinove seke i za nas i za izvoz, za sve zahtjevnije europsko tržište, koje je već prepoznalo kulin, šunku i domaću slaninu kao autohtoni hrvatski proizvod. To je naš brand i ako se budemo dobro znali organizirati i očuvati visoku kvalitetu, gdje će nam biti kraj« pita se Janković.
    »Imamo i krdo jelena lopatara i namjeru da idemo na proširenje te proizvodnje, uvrstit ćemo u ponudu i specijalitete od divljači, imamo našu ribu i čuveni smo po fišu i prženoj ribi, gosti nam često traže teletinu ispod sača, a moguće je da proizvodnju zaokružimo i vinogradom u slavonsko-brodskom gorju. Moj je otac imao vinograd pa zašto ne nastaviti i tu tradiciju, pa ćemo nuditi i domaću kapljicu« kaže Ivan Janković.

Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika