Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Du­go­vi ni­su is­plašeni

SONTA – U ponedjeljak, 10. siječnja, pedesetak sonćanskih poljoprivrednika, kooperanata mjesnog Poljoprivredno-prehrambenog kombinata »Sonta«, okupilo se u glavnoj ulici, formirajući kolonu traktora. Razlog nezadovoljstva ovih ljudi je probijanje svih rokova u isplati predane robe ovom Kombinatu, čiji je većinski vlasnik kontroverzni biznismen Radomir Narandžić. Dug je veliki, iznosi oko 9,5 milijuna dinara. Do sada je isplaćena prva i dio druge rate za pšenicu, iako je kombinat odavno dobio sredstva od proračuna Republike Srbije. Isto tako, sredstva dobivena za isplatu soje, suncokreta, kukuruza i celera, nisu proslijeđena kooperantima, a prodana je i izvjesna količina kukuruza, kojega su poljoprivrednici dali na uslužno sušenje, a bez njihovog znanja.
KONKRETNA RJEŠENJA: Isplata se prolongira od sastanka do sastanka, a plod takvog ponašanja Narandžića je bunt oštećenih. Pozivu nezadovoljnih seljana odazvali su se i čelnici općine Apatin dopredsjednik Općine  Milan Škrbić, predsjednik Skupštine Općine Miodrag Baskić, dopredsjednik SO Mirko Cvjetičanin, i predsjednik Vijeća samostalnih sindikata Općine Apatin Slobodan Lončarević. Na kratkom sastanku, održanom u Velikoj dvorani Doma kulture, općinski čelnici su izjavili da nemaju velike ingerencije glede iznijetih problema, no nazočnim poljoprivrednicima su dali moralnu potporu i obećanje da će alarmirati sve institucije, nadležne za ovakve slučajeve. Kako su se sonćanski poljodjelci dogovorili oko formiranja svoje sindikalne organizacije, Slobodan Lončarević im je objasnio postupak oko organiziranja i registriranja iste. Kooperanti i općinski čelnici su nakon ovog razgovora otišli u Kombinat, gdje su obaviješteni da Narandžić želi prvo razgovarati s općinskim čelnicima, što kooperanti nisu prihvatili, jer, kako su rekli, dosta im je zakulisnog razgovora. Oni žele samo konkretna rješenja. Palo je puno teških riječi, među kojima su dominirale »lopov« i »pljačka«. Narandžić, vidno uznemiren, tom prigodom je izjavio kako bi im račun danas trebao biti deblokiran »tako da će se već od sutra u 12 sati početi s isplatama. Ja nisam došao rasprodati poduzeće, već ga izvući iz dugova i početi stvarati profit«.
TRAŽIMO SVOJE: Sumnjajući u istinitost njegovih obećanja, poljodjelci su tražili ovu izjavu u pisanoj formi, koju bi potpisali i nazočni »općinari« što je i urađeno. Dogovoreno je da se isplata duga realizira do 14. siječnja, a ukoliko se ovaj rok ne ispuni, novi sastanak će se održati 17. siječnja, uz ponovnu nazočnost općinskih čelnika. Kooperanti će, kako su izjavili, ukoliko se ovaj puta ne ispuni obećanje biti prinuđeni i na neke drastičnije mjere i poteze. Stevan Bačić, kojemu PPK duguje najveći iznos kaže »mi smo mirni ljudi, muka nas je natjerala na ovo okupljanje. Ne tražimo ništa drugo, već samo svoje, nisu to mala sredstva. Meni je Kombinat dužan oko milijun i pol dinara, to mi je cjelokupna moja lanjska proizvodnja. Kako da dođem do tih sredstava, kako da započnem novi ciklus proizvodnje«.
    Josip Miloš je prevaren na drugi način. »Moj problem je taj, što sam kukuruz dao u Kombinat na uslužno sušenje. Njima nije bila dovoljna trećina, koju uzimaju za naplatu usluga, nego su jednostavno, bez mojega znanja prodali moj kukuruz. Pare nisam dobio, a kako je u pitanju iznos od skoro pola milijuna dinara, blokirani su mi svi pripremni radovi za nastupajuću sezonu. Narandžić nam sad za kompenzaciju nudi umjetno gnojivo i to po znatno višim cijenama od tržišnih. Hvala mu na velikodušnosti, ja gnojivom ne mogu platiti niti zakup zemlje, niti naftu, struju i porez. Jednostavno ojadili su nas potpuno, od vrijednih i poštenih poljoprivrednika napravili su prosjake i bundžije« ogorčeno govori Miloš.
    Koliko je nazočnih kooperanata, toliko je i osobnih pripovijesti, u biti sviju na temu »opljačkani«. Brzo, već za nekoliko dana, pokazat će se da li je za ove ljude došao kraj hodu po trnju, ili je, kao i do sad, u pitanju samo novo izigravanje poljuljanog povjerenja i nova kupovina vremena. Ceh će su svakom slučaju platiti oštećeni kooperanti, jer vrijeme jesenskih pripremnih radova je već odavno prošlo, tako da je pred ovim ljudima jedna unaprijed izgubljena godina. Nadležne institucije ne reagiraju, iako postoji sumnja da je u pitanju pljačka. Političari, bez obzira na predizborna obećanja, reagiraju samo davanjem mlake moralne potpore, priznajući da nemaju ingerencije za ozbiljnije miješanje u rješavanje ovoga problema.

Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika