Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečanost prerasla u tradiciju

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 2005. godine s početkom u 16 sati u župnoj Crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, Vikarijat srijemski je organizirao sada već tradicionalni, peti po redu, koncert božićnih pjesama i predstavljanja običaja u Srijemu.
    Pred oko 300 prisutnih gledatelja, svoj su program izvele župe Novi Slankamen, Irig, Petrovaradin 1, 2 i 3, Ruma, Beočin, Srijemski Karlovci, Laćarak, Srijemska Mitrovica i Golubinci, te gosti – Mješoviti zbor KUD-a »Kristal« iz Županje.
SCENSKE IGRE, RECITACIJE I BOŽIĆNE PJESME: Prvi su nastupili mladi iz Novog Slankamena, župe sv. Mihaela, s tradicionalnom božićnom scenskom igrom s pjevanjem »Betlemaši«. Potom su djeca iz Iriga, župe Svih svetih, uputili svima kratku recitaciju »Pozdrav«. Župa sv. Jurja iz Petrovaradina predstavila se vokalno-instrumentalnim sastavom pod ravnanjem Štefike Rangelova, koji su izveli pjesme »Ustajte pastiri« i »U to vrijeme godišta«. Pjevači petrovaradinske župe sv. Roka, pod ravnanjem Petra Pifata, otpjevali su malu crkvenu kantatu »Majka Božja pri jaslica uspavljuje Isukrsta«. Iz filijala župe Irig ženska pjevačka skupina otpjevala je mađarske božićne pjesme »Csendes éj«, Menyből az angyal« i »Pásztorok, pásztorok orvendezve«. Vokalno-instrumentalni sastav Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina pod ravnanjem Joze Pokasa otpjevali su pjesme »Vesel’te se braćo danas« i »Moj Srijem«. Djeca iz petrovaradinske župe Uzvišenja sv. Križa potom su odsvirala najpoznatiju božićnu pjesmu »Tiha noć«, a ravnateljica im je bila Slavica Renić. Ponovo su nastupila djeca iz Iriga sa recitalom »Marija Majka«, a nakon njih je crkveni zbor župe Uzvišenja sv. Križa iz Rume pod ravnanjem s. Hedvige otpjevao skladbe »Sa veseljem putujući«, »Psallite unigenito«, »S anđelima pjevamo« i »Pripremi se Sion«.
RADUJTE SE NARODI: Pjevači iz Srijemskih Karlovaca, župe Presvetog Trojstva pod ravnanjem prof. Đurđice Gudelj izveli su pjesme »Božićna zvona« i »Oče naš«. Župa sv. Barbare iz Beočina predstavila je svoj crkveni zbor pjesmom »Isus među živinami«. Potom su djeca iz Iriga odigrala igrokaz pod nazivom »Božić svuda«, te izveli recitaciju »Betlehem«. Nakon njih su nastupili pjevači iz Laćarka, župe sv. Ane, koji su pod ravnanjem Ivana Cingelija otpjevali pjesme »Danas se čuje«, »U to vrijeme godišta« i »Radujte se narodi«. Konkatedralni zbor sv. Dimitrija iz Srijemske  Mitrovice pod ravnanjem Ivana Cingelija izveo je skladbe »Isus naš dragi«, »Sklopi blage očice« te »O vjernici hajd’mo«. Pjevači petrovaradinske župe Uzvišenja sv. Križa pod ravnanjem prof. Đure Rajkovića otpjevali su pjesme »Od Istoka sunčanoga«, »Čujte o ljudi svi« i »Zdravo mali Isuse«. Nakon toga djeca župe N. Slankamen izvela su igrokaz »Božić Zvjezdana malog« i recitaciju »Božić« Vladimira Nazora, pod ravnanjem Veronike Vrbajac i Marije Fiala. Župa sv. Jurja iz Golubinaca predstavila je svoj tamburaški orkestar pod ravnanjem Ilije Žarkovića i solisticu Dubravku Ćaćić pjesmama »Raduj se o Betleheme« i »Otvori srce«. Na kraju su nastupili gosti iz zapadnog dijela Srijema, točnije iz Županje. Mješoviti pjevački zbor njihovog kulturno-umjetničkog društva »Kristal« pod ravnanjem Suzane Juzbašić izveo je osam božićnih pjesama. Svi prisutni su potom jednoglasno zapjevali najpoznatiju hrvatsku božićnu pjesmu »Radujte se narodi«.
    Po svršetku programa svoju su riječ prisutnima uputili dirigentica Suzana Juzbašić, župan vukovarsko-srijemski Nikola Schaffer i domaćin, pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović. Uz božićne čestitke i lijepe želje svi su izrazili želju da se ovakvi susreti nastave u budućnosti.
Dinko Kalmar

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika