Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gla­zba i du­hov­nost kao za­jed­nički cilj

Njegovanje sakralne glazbe i jasna usmjerenost prema duhovnoj izgradnji, kao i istodobno svjesno čuvanje kršćanske umjetničke tradicije, nisu česta pojava među mladima u suvremenom dobu. Korak u tom smjeru načinjen je prije jednog desetljeća u jednoj od subotičkih župa osnutkom zbora »Isusova uskrsnuća«, a danas se on naziva zborom »Collegium Musicum Catholicum«.
    O povijesti, konceptu, promjenama i nastupima ovog ansambla razgovarali smo s njegovim ravnateljem Miroslavom Stantićem.
POGLED U PROŠLOST: »Ideja o osnutku ovog zbora, koji se do ove godine zvao zbor »Isusova uskrsnuća« u skladu s nazivom župe u kojoj smo započeli s radom, došla je od strane s. M. Bernadice Đukić. Ona je uspjela okupiti mlade entuzijaste s ciljem njegovanja sakralne glazbe, čiji je prvi nastup bio o Uskrsu 1994. godine, izvodeći tada djela gregorijanskog korala (»Misa de Angelis«, »Žrtvi uskrsnici«) Antonića i iz »Cithare Octochorde« obrađene za četveroglasni, mješoviti zbor (»Uskrsnu Isus«, »Pjevaj hvale Magdaleno«, »Kraljice neba«). Kako je zbor napredovao godinama u repertoaru, stvorila se potreba za instrumentalnim ansamblom koji je do danas ostao čimbenik u radu zbora, te je stvoreno jezgro ansambla«, kaže Miroslav Stantić koji je tada kao četrnaestogodišnjak započeo rad u ovom ansamblu na mjestu orguljaša.
    O ovom posljednjem Božiću zbor je promijenio ime radi okolnosti rada, budući da su se skupili mladi iz cijelog grada, a ime samo govori da je to opći zbor za sve katolike koji će takvu glazbu njegovati na višoj razini nego što se to čini u župama. Trenutačno u zboru sudjeluje 25 stalnih članova, probe održavaju dva puta tjedno, dok im se na koncertima priključuju i članovi koji studiraju vani. »Radimo u franjevačkoj crkvi – Crkvi sv. Mihovila, a glavni nastupi su nam za blagdane Božić i Uskrs.«, ističe Stantić.
PRVI CJELOVEČERNJI KONCERT: Osim u župnoj crkvi zbor je tijekom 1997. i 1998. godine počeo nastupati i u drugim subotičkim župama, kao i u mjestima u okolici Subotice. Godine 1999., u petoj godini svog postojanja, zbor je izveo svoj prvi cjelovečernji koncert u Crkvi Isusova uskrsnuća. Uz mješoviti zbor i instrumentalni sastav nastupio je Marin Kopilović – bariton, a zborom je ravnala Nela Skenderović. »Iste godine počeli smo nastupati i u izvansakralnim prostorima, zapažen nastup zabilježili smo u Somboru o obljetnici smrti o. Gerarda T. Stantića, a u jubilarnoj 2000. godini nastupili smo na »Makarskom kulturnom ljetu« u Hrvatskoj.
    Na mjesto dirigenta zbora Stantić je došao 2001. godine, kada se mijenja koncepcija programa i brojnost članova, te već o Uskrsu spomenute godine zbor na sv. misi, koju je predvodio papinski nuncij Eugenio Sbarbaro, nastupa s orkestrom sastavljenim od učenika i profesora subotičke Glazbene škole, s kojima se suradnja nastavlja i danas.
RAZNOVRSNI NASTUPI: Na Bijelu nedjelu iste godine zbor gostuje u izravnom radijskom prijenosu sv. mise iz Batine uz pratnju »Subotičkog tamburaškog orkestra«. Istom prigodom održan je i koncert koji je snimljen za potrebe Radio Osijeka. Kao plod suradnje s ovim orkestrom snimljen je i CD »Božić u Bačkoj«, gdje je sudjelovao njihov ženski zbor. »Sljedeće 2002. godine nastupali smo u Baji (Mađarska), Beogradu i drugim mjestima«, kazao je Stantić i naglasio gostovanje zbora u Zagrebu u Crkvi sv. Katarine, iste godine, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u sklopu manifestacije »Tjedan hrvatskih manjina«, kao najznačajniji njihov nastup, prilikom koga su posjetili i hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu, te pjevali na misi. Kasnije, u rujnu 2003. godine na poziv Biskupske konferencije u SiCG i apostolske nuncijature u Beogradu zbor je sudjelovao na svečanoj proslavi 25. obljetnice pontifikata Ivana Pavla II.
    Godina 2004. prošla je u pripremama i obilježavanju njihove 10. obljetnice, kada su u sklopu proslave »Dužijance 2004.« dobili »Antuševu nagradu«.
VELIKI BROJ SURADNIKA I IZVEDENIH SKLADBI: Najznačajnija glazbena i izvedbena dostignuća ovog zbora su djela »Laudate Dominum« Antonija Vivaldija, »Regina Coeli« Kamila Kolba (u orkestraciji Konstantina Stefanovića), zborovi iz Händlovih oratorija (»Mesija«, »Juda Makabejac«), Bachovi korali, kao i »The Ceremony of Carols« Brittena.
    Tijekom desetogodišnjeg rada zbor je surađivao s mladim glazbenicima koji studiraju u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu, »Subotičkim tamburaškim orkestrom«, članovima Subotičke filharmonije i drugima, među kojima su se istaknuli: Francka Šenk (Salzburg) – sopran, Anton Potočnik (Ljubljana) – orgulje, Jelena Štulić – mezzosopran, Saša Štulić – tenor, SándorKadar  – orgulje, Petar Kopunović Legetin – bariton, Dragana Ristić – sopran, Kornelije Vizin – orgulje, Gábor Kiss  – violina, Kiss Tamás – violina, Saša Grunčić – orgulje, Tomi Domančić (Hvar) – klavir, Marijana Brejar Domančić – oboa, Maja Jaholiš – mezzosopran (Šibenik),  Krisztina Tokodi – violončelo, Marin Kopilović – bariton…
    Svoje poglede na suvremenu glazbu Stantić je iskazao stavom: »Pokraj klasike koju najviše slušam, katkad propratim i glazbu s radija, sve osim, naravno, narodnjaka. U potrebi za moderniziranjem repertoara izvodili smo i skladbu patera Isusovca Loranda Kilbertusa, beogradskog kompozitora, u čijoj se glazbi spajaju gregorijanski koral i harmonije 20. stoljeća (Bartók i Hindenmith)«.
    Sudeći po dosadašnjem radu zbora, njihovoj progresivnoj putanji i stalnom bogaćenju i širenju repertoara, »Collegium Musicum Catholicum« čeka svijetla budućnost. Bez sumnje, oni to doista i zaslužuju.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika