Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Je­din­stve­ni vo­dič kroz Sla­vo­ni­ju

U Osijeku je koncem prosinca predstavljena nova knjiga povjesničara i književnika Stanka Andrića »Slavonija – sažeti vodič prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti« u lijepom prostoru nove knjižare »Truhelka« na Trgu Slobode, a o djelu i autoru nadahnuto je govorio književni kritičar i novinar Igor Gajin.
    »Na hrvatskoj književnoj sceni Stanko Andrić se pojavljuje prije 4-5 godina, no odmah je bio otkrovenje i iznenađenje s obzirom na svoju osobnost, erudiciju i spisateljsku kvalitetu. Sve ove godine, kako objavljuje knjigu za knjigom, književni kritičari, književni povjesničari i književni teoretičari se slažu da je on jedna od najvećih nada na našem književnom obzoru. Dr. Stanko Andrić se iznimno talentirano, predano i kvalitetno bavi znanstvenim radom i izučavanjem srednjovjekovlja Slavonije, Baranje i Srijema, o čemu je također objavio nekoliko knjiga, koje su netipične, s pomalo rigoroznim znanstvenim diskursom na našim prostorima, a odlikuje se i rafiniranim spisateljskim stilom i plodotvornom metodologijom«, kazao je Igor Gajin.
KULTURNO-POVIJESNI PORTRET SLAVONIJE: Dr. Stanko Andrić je uspio sažeti u stotinu tridesetak stranica, a u tri poglavlja: I. – Istočna Slavonija; Osijek i okolica, Vukovar i Vinkovci Baranja i Srijem; II. – Srednja Slavonija, Požega i okolica, Požeška kotlina, Između Drave i slavonskog gorja i III. – Zapadna Slavonija; Virovitica i okolica, Daruvar i Pakrac i Posavina, opsežnu materiju, prema kojoj i njegova nova knjiga nosi naziv »Slavonija – sažeti vodič prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti«, koja je tiskana u nakladi zagrebačkog »VBZ-a«. Knjiga obuhvaća činjenice vezane za povijest, kulturu, društveni život i prirodne znamenitosti, te daje kulturno-povijesni portret Slavonije, bez bojazni od pretjerane faktografije, zamki zahtjevne monografije ili pretjerane patetike, pa i samodopadnosti, kojima ovakva štiva znaju podleći. Knjiga priča o dvadeset i pet gradova i pregršt naselja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, i prosto vas mami da ih posjetite, da ih upoznate, da saznate o njima što više, da se hvalite njima, ako tu već živite.
    »Pred nama je nova knjiga«, kazao je Igor Gajin, »koju potpisuje Stanko Andrić, pa ona samim tim činom već dobiva na svojoj važnosti, no neki će čitatelj biti pomalo i razočaran, jer ne nosi onaj prepoznatljivi naboj znanstvenih i književnih pretenzija, jer ova je knjiga naprosto vodič, istina ne turistički, mada i takav, već vodič znanstveni, kulturni i prirodni, koji će i kao takav biti zanimljiv čitatelju, posebice Slavoncu, Baranjcu, Srijemcu, Šokcu, koji će kada je pročitaju, otkriti da su okruženi mnogim znamenitostima i mnogim vrijednostima koje do sada nisu ni zamjećivali«.
PODRUČJE S BURNOM POVIJEŠĆU: »Knjiga zapravo i ima pretenzije služiti kao vodič, kako joj stoji i u naslovu«, skromno je kazao autor, dr. Stanko Andrić, »a namijenjena je širokom krugu čitatelja, napose Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima, i onima koji puno znaju o svome kraju, ali i onima koji tek kane upoznati ga. Veliko je to područje koje danas nastanjuje više od milijun stanovnika, područje s burnom poviješću počevši od Rimskoga doba pa do najnovijih zbivanja, do Domovinskoga rata. Obuhvaća riječne tokove Save, Drave i Dunava, kojima je Slavonija vjekovno omeđena, ali i gorje koje se uzdiže do gotovo 1000 metara nadmorske visine, Psunj je na 984 metara, kao i ravničarski dio koji je najbolja žitnica Europe, ali i onaj pokriven stoljetnim šumama ne samo u visinskim dijelovima već i u nizinskim s poznatim hrastom lužnjakom. Knjiga naprosto sadrži po nešto za svakoga čitatelja«, ističe dr. Stanko Andrić

Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika