Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ho­dočašće po­vje­re­nja na ze­mlji

Na kraju svake godine zajednica Taizé održava veliki susret mladih u jednom od većih gradova Europe. Taizé, na jugu Burgundije u Francuskoj, dom je međunarodne, ekumenske zajednice koju je osnovao brat Roger 1940. godine. Danas zajednica okuplja više od stotinu braće, katolika i protestanata različitih podrijetla, iz više od 25 zemalja. Braća posjećuju i vode susrete, velike i male, u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i u Europi, kao dio cjelokupnog »hodočašća povjerenja na zemlji«.
    Na ovim susretima sudjeluje desetine tisuća mladih iz cijele Europe, pa i s drugih kontinenata. Ove godine Europski susret mladih održao se u portugalskom glavnom gradu Lisabonu, u trajanju od 28. prosinca 2004. do 1. siječnja ove godine. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je blizu 50.000 mladih, među kojima oko 2000 mladih iz Srbije i Crne Gore, a u našoj grupi, koju je vodila s. Eleonora Merković, bilo je 126 hodočasnika.
PUT ZA LISABON: Naše hodočašće započelo je na Božić u ranu zoru. U franjevačkoj crkvi u Subotici služena je sveta misa, te smo se potom uputili na put dug 3500 km. Pogled na mjesto Lisabona na karti, na najzapadnije i nedaleko od najjužnije točke Europe, već je bio veliki izazov. Nakon više od 70 sati putovanja ugledali smo Lisabon, mjesto gdje počinje ocean – dalje na jug, zapad, ili sjever samo je more i poziv na put otkrića. Vasco da Gama je otvorio pomorski put iz Europe za Indiju, nakon devetomjesečnog putovanja bez dodira s kopnom. On igra tako važnu ulogu u portugalskoj povijesti, da je njegovim imenom nazvan i najduži europski most, dugačak 17 kilometara, koji premošćuje rijeku Tejo u Lisabonu. Tim mostom stigli smo u dio grada gdje se nalaze dvorane u kojima će se održavati molitve za vrijeme susreta.
    Jedna od osobitosti Portugalaca je njihova gostoljubivost, tako da smo svi bili smješteni u obiteljima u dvije stotine župa. I oni i mi uživali smo u radosti gostoprimstva, jer buđenje velikodušnosti i najboljeg što svaka osoba ima, veliki je dar od Boga.
DANI BORAVKA: Svaki dan započinjali smo okupljanjima u dodjeljenim župama, gdje smo u grupama za razgovor s mladima iz različitih zemalja dijelili iskustva koja se dotiču vjere, tradicija, te naših kulturoloških različitosti. Na velesajmu Oriente, sagrađenom za potrebe svjetske izložbe EXPO ‘98, dva puta dnevno imali smo priliku sudjelovati u zajedničkim molitvama, koje odlikuju sada već poznate pjesme iz Taizéa i dijelovima namijenjenim meditativnoj šutnji. Tijekom poslijepodneva mladima je dana mogućnost sudjelovanja u radionicama koje su nudile raznovrstan program od posjeta muzejima, glazbenih i folklornih sadržaja, do upoznavanja s misionarskim radom braće. Svoj dan završavali smo druženjem u obiteljima u kojima smo bili smješteni.
    Lisabon je živahna i živopisna metropola. Šetajući gradom, posjetili smo srednjovjekovni dvorac Sao Jorge s 10 tornjeva, centralne kvartove Baixa i Rossio, maorsku četvrt Alfama sa svojim uskim, zavojitim uličicama i snježnobijelim kućama, Belém – luku iz koje je Vasco da Gama krenuo u istraživanja, lisabonsku katedralu Sé iz 12. stoljeća, viseći most preko rijeke Tejo, te doživjeli vožnju tramvajem koja svojom starinskom neobičnošću dugo ostaje u sjećanju. U odnosu na stari dio grada noviji Lisabon odlikuje hi-tech arhitektura interesantnih zdanja poput tornja i žičare Vasco da Gama, oceanarija, tržnih centara i sportskih objekata.
DOČEK NOVE GODINE: Susret mladih donosi i manje uobičajen doček Nove godine. Oko 23 sata sudionici se okupljaju u crkvi mjesta prijama, na molitveno bdijenje za mir i povjerenje među narodima. Program je pripremljen unaprijed s predstavnicima grupa i uključuje molitve i pjesme na svim jezicima. Staru godinu ispratili smo uz tzv. festival naroda, na kome smo se družili predstavljajući ponešto iz zemlje iz koje dolazimo.
    Prvog dana nove godine nakon sv. mise i oproštaja s domaćinima otpočeli smo naš povratak kući. Fatima, svjetski poznato svetište, nalazi se na oko 160 km od Lisabona, koje smo iste večeri posjetili i sudjelovali na sv. misi služenoj i na hrvatskom jeziku. U sklopu proputovanja imali smo priliku posjetiti gradove: Madrid, Barcelonu, Zaragosu i Monte Carlo.
    Svi mi koji smo se susreli u Lisabonu, dobili smo priliku za bolje razumijevanje našeg svijeta, u kojem nisu dovoljna samo zemljopisna već i otkrića kulturnih preob-razbi i međuljudskih odnosa.
    Ovo iskustvo otkrivanja ljepote zajedništva izravan je poticaj za poduzimanje konkretnih koraka u prilikama svakidašnjice našeg okruženja kojem smo se vratili.

Ivana Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika