Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolje je raditi ono što sanjaš

Dvojezična knjiga pjesama »Crna jedra« Vlade Gotovca (1930. -2000.) objavljena je 2002. godine. Pjesme Vlade Gotovca prevela je na engleski jezik Celia Hawkesworth, a knjigu je uredio Čedo Prica. Nakladnik knjige je institut »Vlado Gotovac« koji je 2001. godine osnovala skupina intelektualaca, znanstvenika i umjetnika s namjerom da se posvete proučavanju Gotovčeve ostavštine. Pod naslovom »Crna jedra« objavljena je 1995. godine poetsko-grafička mapa pjesnika Vlade Gotovca i slikara Ede Murtića (1921. -2005.). Mapa »Crna jedra« sadrži devetnaest pjesama, a za ovo drugo izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku Čedo Prica je uvrstio šest novih pjesama.
    Vlado Gotovac uređivao je emisije na Radio Zagrebu, te časopise »Razlog« i »Hrvatski tjednik«. Više puta je zatvaran od komunističkih vlasti. U neovisnoj Hrvatskoj postaje predsjednikom Matice hrvatske, te političkih stranaka HSLS-a i LS-a. Objavio je knjige: »Pjesme od uvijek« 1956., »Opasni prostor« 1961., »Jeka« 1961., »I biti opravdan« 1963., »Osjećanje mjesta« 1964., »Čujem oblake« 1965., »Principi djela« 1966., »Zastire se zemlja« 1967., »Približavanje« 1968., »Prepjevi po sjećanju« 1968., »Čarobna špilja« 1969., »U svakodnevnom« 1970., »Sporne sandale« 1970., »Sadržaj vjetra« 1971., »Tri slučaja« 1981., »Zabranjena vječnost« 1987., »Moj slučaj« 1989., »Isto« 1990., »Crna kazaljka« 1991., »Istina od Europe traži previše« 1993., »Čekati sjevernije« 1995. Knjiga »Crna jedra« hommage je velikom pjesniku i humanisti.
IZRAZ PJESNIKOVOG UNUTARNJEG SVIJETA: Pjesme koje sadrži knjiga »Crna jedra« svjedoče o pjesnikovom neprestanom promišljanju o pojmovima egzistencije i slobode, te o moralnim načelima, jer pjesničko pismo Vlade Gotovca sadrži elemente filozofskog i esejističkog, ali pjesnik Gotovac približava se čitateljima i kroz posve individualnu emociju. Iskazivanjem intimnog raspoloženja Gotovac ispisuje autobiografski identitet u kontekstu društvene prakse i iskustvene stvarnosti, iskazujući vlastiti unutarnji sadržaj duševnog života. U takvoj lirici Gotovac problematizira ulogu općeg u nečemu posve osobnom: Crnogorična svjetlost i zrak / Gotičke katedrale / Topla tišina najavljuje koral / Kroz zelene sjene bruje nebesa / Nevidljive orgulje završavaju poslove dana / Znak onoga što se zbiva s druge strane / Umjesto još jednom pokušanog crteža / Ulazak u bezdan s nepoznatom zvijezdom.
STVARNOST SVAKIDAŠNJICE: Pjesnik Gotovac problematizira i stvarnost svakidašnjice, a u zatvoru je ispisao jedinstven rukopis hrvatske književnosti. Prema zbiljskom kontekstu pjesnik iskazuje svoj stav, a minimalističkim stilskim obrascem Gotovac reducira slojevitost značenja u jednostavnost iskaza-znaka koji je izraz pjesnikovog unutarnjeg svijeta, kao u pjesmi »U Lepoglavi«: Za zidom: borovi zbliženi samoćom / Tumači šutnje s jarmom neprijateljskih zvijezda / Uspravni / Uspravni / Uspravni / Ponavljam i druge riječi / ali samo riječ Uspravni tumači šutnje / Uzimaju u obzir Sve / I mene i zid i otok / U tami ugasle zvijezde. Bivši robijaški uznik Vlado Gotovac zapisao je među ostalim i sljedeće: »Tko ne zna živjeti na zemlji neće znati živjeti ni na nebu! Nema vječnosti bez otisaka prstiju… Sačuvati svu ljepotu hrabrosti! Jer hrabrost je uvijek divna, hrabrost nikad nije uzaludna – biti spreman propasti, ali ne izdati vlastitu sudbinu«, a u pjesmi »Ja domahujem životu« stoji stih: Može se sanjati, ali je bolje raditi, a najbolje je raditi ono što sanjaš. Pjesme iz knjige »Crna jedra« izbor su iz lirske baštine Vlade Gotovca i poticaj za upoznavanje s opusom ovoga pjesnika.


Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika