Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Darkwood Dub – »O danima« B92, 2004.

Prije dva tjedna, a poslije više od dvije godine iščekivanja, na glazbenom tržištu pojavilo se novo studijsko ostvarenje beogradske skupine Darkwood Dub. Producent albuma je gitarist skupine Bojan Drobac, autor tekstova, kao i do sada, Dejan Vučetić, koji sve više razvija svoj instinkt za pjevanjem (primjer tome su svakako refreni pjesama).
    »O danima« je prizivanje cjelokupnog dosadašnjeg stilskog opusa ove skupine, u kome se nakon nekoliko preslušavanja materijala i prvih dojmova, ipak osjeća razvitak i mudro kretanje naprijed.
    Atmosferu albuma čine jednostavne i prirodnije gitarske teksture, reducirana količina elektro-pionirstva (efekata i semplova), te prije svega lagana, sjetna ali prijatna refleksivnost tekstova. Vraćanje pjesama na pop-strukturu i time uzrokovano skraćivanje instrumentalnih dijelova, čine se kao uspješan potez. Sasvim je logički postupak da se za prvi singl izabere singl »Prostor između nas«, zarazne new wave bas dionice koja evocira Joy Division ili The Cure. Naravno, bas linije su dominantan voditelj glazbe Darkwooda, tu njihovu besprijekornosti ne treba previše isticati. Ona se, na svu sreću, i ovog puta podrazumijeva. Vedrina s početka njihove karijere sada se vraća, naravno, u drugačijoj maniri, dominirajući u pjesmama »Regioni«, »Laka radost« i »Ogrebotina«. Zajednički nazivnik koji ih okuplja i u nazivu – dub, efektivno plovi njihovom zvučnom slikom, maknut u skladu s koncepcijom, prema pop-formi (»Centala«). Stihovi »U srcu plamen osjećanja / vatru nosi stihija« odlična su ilustracija njihove spontanosti i glazbene zrelosti. Pjesma »O danima« zatvara ovo ostvarenje, koja zvuči kao da se mogla naći na prethodnom albumu »Život počinje u tridesetoj«.
    Slušajući svih devet pjesama, olako se može konstatirati njihov, sada odlično razvijen, osjećaj za cjelovitost albumskog skladanja. Ovaj album je samo potvrda visokog statusa koji Darkwood Dub zauzimaju na, nažalost, malobrojnoj srbijanskoj rock-sceni.


 D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika