Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kralj živi vječnošću svo­je gla­zbe

Da nije toliko prerano otišao u vječnost, 8. siječnja 2005. godine okrunjeni kralj rock&rolla Elvis Presley proslavio bi sedamdeseti rođendan. Ali iznenadna smrt, danas već daleke 1977. godine, zauvijek ga je odnijela u legendu…
ELVIS PRESLEY: I pravim imenom Elvis Aaron rodio se osmog dana siječnja 1935. godine u gradiću Tupelo, savezna država Mississippi, u obitelji Vernona i Gladys Presley, ali se s trinaest godina (1948.) preselio u Memphis, Tennessee, grad koji će zauvijek obilježiti njegov život i glazbenu karijeru. Vođen primarnim utjecajima nekoliko posve različitih glazbenih smjerova vremena u kojemu je odrastao, prije svih popa i country-ja, kao i gospela, koji je slušao tijekom misa na kojima je redovito bio nazočan. Godine 1954. započinje s aktivnim glazbenim izražajem pod etiketom tvrtke Sun Records iz Memphisa. Očevidni talent, koji je od samog početka izbijao iz njegove impresivne osobnosti, nije dugo tavorio u prosjeku male sredine i već sljedeće 1955. godine njegov ugovor je prodat mnogo poznatijem i većem RCA Victoru, i ubrzo 1956. godine Elvis postaje internacionalno popularan. Vlastitom kreacijom glasovnog izričaja, kombiniranog sa slobodnijim scenskim nastupom osebujne koreografije, mlada zvijezda nezadrživo se uspinjala do najviših vrhova glazbenog neba. Svojom pojavom Presley postavlja posve novi i dotad neviđeni standard, postajući pionirom u stvaranju novog razdoblja američke moderne kulture. U godinama koje su slijedile, sve do njegove iznenadne smrti 16. kolovoza 1977. godine, Elvis je postao istinskim kraljem suvremene glazbe, dokazavši svoju neprikosnovenost milijunima prodanih ploča koje su se »vrtile« na svim svjetskim kontinentima. Globalnu audio-slavu upotpunio je skupa s 33 uspješno odigrane filmske uloge, uz nebrojene televizijske nastupe putem kojih je kolektivna histerija, vezana uz njegovu ličnost, postajala još većom. Statistički podatak od 149 različitih albuma i singlova na kojima je zabilježen njegov nezaboravni glas, svrstava ga u nedodirljivu kategoriju vječnosti »okrunjenu« brojnim značajnim glazbenim priznanjima i Grammy-jem (najveća glazbena nagrada američke nacionalne akademije) za životno djelo kojeg je dobio već u svojoj 36. godini života.
GLAZBENI DOPRINOS: Svojom glazbenom karijerom Elvis Presley je postavio najviši mogući umjetnički standard i svrstao se u najznačajnije povijesne osobe 20. vijeka. Ogromni utjecaj njegove glazbe prisutan je i danas, gotovo trideset godina poslije njegove prerane smrti, a sinonim njegovog imena odavno je postao najvišom mjerom ocjenjivanja. Primjera radi najmanje 149 pjesama ušlo je u TOP 100 najprestižnije Bilboardove glazbene ljestvice popularnosti, od kojih je 114 ušlo u Top 40, 40 pjesama je bilo plasirano u Top 10, dok je s 18 pjesama uspjelo dosegnuti prva mjesta. Još ilustartivnije djeluje podatak da su njegovi top singlovi proveli ukupno 80 tjedana na prvim mjestima, što je u zbiru blizu dvije godine kontinuiranog glazbenog primata. S obzirom kako se u svijetu iz kojeg je potekao sve mjeri novcem, suma od tadašnjih 50.000 američkih dolara, koje je 1956. godine dobio za 3 pjesme u glasovitom televizijskom showu popularnog voditelja Eda Sullivana, predstavljala je najveći ikad isplaćeni honorar za jedno TV gostovanje. Za gostovanje u showu skupa s Frank Sinatrom 1960. godine dobio je još impozantnijih 125.000 dolara, ali uloženi novac producentima se uveliko isplatio, jer sve što je Elvis »dodirnuo« pretvaralo se u zlato u vremenu u kojemu je vladao. I danas, gotovo tri decenija od njegovog odlaska u vječnost, njegove pjesme se i dalje prodaju jednakom popularnošću, dokazujući i potvrđujući istinu da je Elvisova glazba izvanvremenska i vječita.     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika