Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Genij iz Smiljana

2. siječnja 1982. godine umro je u Zagrebu Nikola Šop, hrvatski književnik. Njegov je pjesnički svijet jednostavan, nježan, skroman, pun malih stvari. Na žalost, snaga Šopove poezije nije dovoljno istražena niti mu u hrvatskoj književnosti pridaju zasluženo mjesto.
5. siječnja 1524. godine umro je u Splitu Marko Marulić, otac hrvatske književnosti.
6. siječnja 1929. godine kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo je Vidovdanski ustav i uveo diktaturu. Naime, nakon Radićeve smrti 8. kolovoza 1928. godine naglo su ojačali hrvatski nacionalistički pokret, kojeg je vodio Ante Pavelić, te hrvatski komunistički pokret, na čijem je čelu bio Josip Broz. Umjerene stranke jednostavno su bojkotirale institucije sistema. Političku krizu kralj Aleksandar Karađorđević odlučio je riješiti ukidanjem Vidovdanskog ustava i raspuštanjem Narodne skupštine. Uveo je osobnu apsolutističku vladavinu – diktaturu, koju prema datumu proglašenja nazivamo Šestosiječanjskom diktaturom.
    Uvedena je nova administracija, koja je provodila program unitarizma i integralnog jugoslavenstva. Zabranjena su nacionalna imena. Pojačan je režimski teror, uvedena cenzura, a zabranjen je rad svih stranaka koje u imenu imaju nacionalno obilježje. Kralj je obećao skori izlazak iz krize, poboljšanje položaja seljaka i suzbijanje korupcije. Na čelo vlade postavljen je general Petar Živković. Dana 3. listopada 1929. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobila je novi naziv – Kraljevina Jugoslavija.
6. siječnja 1288. godine u Novom Vinodolskom komisija od 42 člana iz tadašnjih vinodolskih općina: Bribira, Grižana, Drivenika, Hreljina, Bakra, Grobnika i Trsata sastavila je tzv. Vinodolski zakonik. Spis je opsežan, pisan glagoljicom, na hrvatskom jeziku i svrstavamo ga u najvažnije spomenike kulture Hrvata. U tom pravnom spisu uređen je odnos krčkih knezova i vinodolskog stanovništva, koji se nije bazirao samo na običajnom pravu već na dosezima onodobne pravne znanosti. Knezovi krčki potomci su kneza Dujma, kojemu su Mlečani dodijelili kneževsku vlast na otoku Krku. Potkraj 12. stoljeća iskoristili su slabost hrvatskougarskih kraljeva i proširili se na modrušku županiju. Tada počinje njihov uspon na društvenoj ljestvici Hrvatsko-Ugarske Države. Proširili su se 1225. godine na Modruš, no slobodni seljaci nisu željeli postati kmetovi pa su izbili nemiri, koji su potrajali do donošenje Vinodolskog zakonika. U zakoniku je opširno razrađeno krivično pravo sa sustavom globa, kazni, feudalnih davanja, izgledom suda te međusobnih prava i obveza seljaka i knezova. Normirao je baštinsko pravo i propisao kazne za krađe, uvrede, ozljede i ubojstva.
7. siječnja 1943. umro je u New Yorku Nikola Tesla, istraživač i izumitelj. Rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom seocetu Smiljanu u obitelji pravoslavnoga svećenika, koji je uočio nadarenost i omogućio školovanje svome sinu. U mladosti je često bolovao (čak i od kolere te je dva puta prekidao školovanje po godinu dana), no nadoknađivao je gradivo ulažući golem trud učeći dvadeset sati dnevno. Studirao je tehničke znanosti u Grazu i Pragu, no oskudica i pravne peripetije (u završnim gimnazijskim razredima nije slušao grčki jezik – sic!!!) navele su ga da prekine studij. Radio je u Mariboru, Budimpešti, Parizu, a potucanja po nesklonoj mu Europi završio je u 28 godini života kada je otišao u New York. Zaposlio se u pošti, u odjelu koji kopa kanale i postavlja kablove, no već za nekoliko je tjedana lucidnošću upao u oči predradniku koji ga je preporučio rukovodstvu tvrtke na čelu koje je stajao Thomas Alva Edison, Teslin kasniji konkurent. Tesla se uskoro razišao s Edisonom zbog neslaganja oko svrhe tehnološkoga razvoja, a u osnovici stoji drugačija poslovna etika Tesle, pravoslavca i svojevrsnoga mistika, te Edisona, predstavnika znanstveno-tehničke civilizacije. Patentirao je približno 700 pronalazaka, među kojima su višefazni sustav izmjeničnih struja, prijenos električne energije bez znatnijih gubitaka te mnogi drugi. Pred kraj života upitala ga je mlada novinarka je li ljubomoran na Edisona i Franklina, ame-ričke izumitelje koji u svakom gradu imaju spomenik, a Tesla tada nije imao nijedan. Tesla, koji je cijeli život živio skromno i povučeno, odgovorio je da nitko na svijetu nema toliko spomenika kao Nikola Tesla – svaki je stup dalekovoda spomenik tom velikanu ljudskoga duha.
10. siječnja 1835. godine izašla je Danica horvatska, kulturni prilog Novina horvatskih.
11. siječnja 1850. godine rođen je Eugen Kumičić, hrvatski književnik.

14. siječnja 1856. godine umro je grof Janko Drašković, hrvatski plemić i autor prvog hrvatskog gospodarskog programa.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika