Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na gra­ni­ci Eu­rop­ske Uni­je

Regionalna suradnja jedna je od obveza koju preuzimaju zemlje koje pristupaju procesu europskih integracija. Vojvodina kao regija koja se odnedavno graniči s Europskom Unijom, a od 2002. godine je članica Skupštine europskih regija (AER), već je odmakla u procesima uspostavljanja kontakata i suradnje s pojedinim regijama i zemljama.
    Tako Vojvodina, pokraj toga što je članica Euroregije Dunav-Kireš-Moriš-Tisa s još četiri rumunjske i tri mađarske županije, ima potpisane sporazume o suradnji s talijanskom autonomnom pokrajinom Friulli-Venecia-Giullia, Trnavskom regijom u Slovačkoj Republici, rumunjskom županijom Karaš-Severin, Vojvodstvom Lodj u Poljskoj i austrijskom pokrajinom Štajerskom te brojne kontakte na putu uspostavljanja suradnje i s drugim regijama i zemljama.
PRIORITETI SURADNJE: Predsjednik Odbora za europske integracije Nenad Čanak istaknuo je nedavno, kako je prioritet Vojvodine surađivati sa susjednim zemljama osobito onima koje su matične zemlje nacionalnim manjinama koje žive u Vojvodini. Suradnja s Republikom Mađarskom i Slovačkom Republikom, koje su odnedavno i članice Europske unije, daleko je uznapredovala, pa tako već funkcioniraju i fondovi iz kojih se financiraju konkretni projekti prekogranične suradnje kao što je Mađarsko-srpski fond i Fond Bratislava-Beograd.
    Odnosi s Republikom Hrvatskom proteklih su godina bili opterećeni neriješenim problemima izbjeglica, imovine, nestalih i granica, ali kako kaže generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš za »Hrvatsku riječ«, u tijeku je formiranje institucionalnog okvira koji će omogućiti bolju i uspješniju suradnju između dvije zemlje. »Mi smo potpisali ugovor o poticaju i zaštiti ulaganja, ugovor o oslobađanju od dvostrukog oporezivanja, i ugovor o slobodnoj trgovini i sada ćemo tek, polako, otvarati i fondove za regionalnu suradnju, što smo obvezni i prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Za sada je to tek početak i međudržavnim sporazumima se radi institucionalni okvir koji će omogućiti u budućnosti da država pomaže, sugerira ili potiče gospodarsku suradnju. Činjenica je da smo mi, kao Generalni konzulat, izišli iz problema koje je nosio vizni režim i moramo i djelatnost Konzulata općenito izdignuti iz tema Sporazuma o normalizaciji na viši stupanj, koji se tiče gospodarske suradnje, europskih integracija, procesa prilagodbe te regionalne i prekogranične suradnje.«
    Kad je u pitanju suradnja Hrvatske i Srbije, činjenica je da se radi o dvije nove države, čija tržišta nisu komunicirala neko vrijeme, a s druge strane Mađarska i Slovačka su već članice Europske unije i tijekom procesa pridruživanja u zadnjih nekoliko godina puno toga su uradile i na uspostavljanju prekogranične i regionalne suradnje. Hrvatska tek sada otvara taj prostor i ima pristupa pojedinim europskim fondovima. U tom kontekstu, za očekivati je, u mjeri u kojoj obje zemlje nalaze svoj ekonomski interes, da će razvoj gospodarske suradnje u predstojećem periodu biti u većoj mjeri u fokusu u odnosima između dvije zemlje.
REGIONALNE KONFERENCIJE: Vojvodina i Novi Sad bit će domaćini dvije značajne regionalne konferencije ove godine. Već 1. i 2. ožujka održat će se međunarodna konferencija o regionalizmu u organizaciji Skupštine AP Vojvodine i Skupštine europskih regija za koju su kao moguće teme predviđene, kako je najavljeno, europska iskustva vezana za regionalizam i europski standardi u regionalizmu, novi ustav Republike Srbije i položaj AP Vojvodine, kao i iskustva zemalja u tranziciji i drugih europskih zemalja u vezi s promjenom ustava. Na jesen, pak, kako je dogovoreno prigodom nedavne posjete izaslanstva Skupštine Vojvodine Ulmu i pokrajini Baden-Virtemberg, 28. i 29. rujna 2005. godine Novi Sad će biti domaćin međunarodne dunavske konferencije. Poziv za sudjelovanje na ovoj konferenciji bit će upućen svim dunavskim gradovima i regijama, najvišim dužnosnicima Europske unije i Pakta za stabilnost jugoistočne Europe, a predloženo je da se paralelno s održavanjem konferencije organizira i sastanak ministara vanjskih poslova podunavskih zemalja.
    Očekuje se da će ove dvije međunarodne konferencije značajno pridonijeti razvoju prekogranične suradnje sa susjednim zemljama kao i sa zemljama Europske unije te potaknuti gospodarski razvoj Vojvodine. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika