Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­pješna go­di­na uz pot­po­ru mno­gih

GOLUBINCI – Redovna godišnja Skupština HKPD »Tomislav« Golubinci održana je 23. siječnja u Vjeronaučnoj dvorani župnog ureda Sveti Juraj Golubinci. Prva točka dnevnog reda bila je izvješće o radu društva gdje je njegov predsjednik Mato Groznica  informirao prisutne o radu društva u proteklom periodu. Posebno se zahvalio prečasnom Jozi Duspari na razumijevanju i podršci, i na ustupljenim prostorijama za vježbanje sekcija i drugih aktivnosti, jer bez svega toga samo funkcioniranje društva bilo bi upitno. U daljem izlaganju predsjednik Groznica se osvrnuo na kontakte koji su ostvareni stavivši akcent na suradnju i podršku Veleposlanstva i Konzularnog odjela Republike Hrvatske u Beogradu, Vlade Republike Hrvatske, odnosno resornih ministarstava, Hrvatske matice iseljenika, Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore. Posebno je istaknuo značaj skoro potpisane Deklaracije o suradnji između srijemskih hrvatskih institucija i ZAKUD-a Vukovarsko Srijemske Županije, te suradnju s pokrajinskim tajništvima za kulturu i nacionalne manjine i veliki značaj povezivanja hrvatskih institucija u SiCG. Također je govorio o suradnji s lokalnom zajednicom, odnosno Centrom za kulturu Općine Stara Pazova, Savezom amatera i Mjesnom zajednicom Golubinci. Predsjednik Društva je zatražio od prisutnih da svi porade na jedinstvu naše zajednice i da svatko pokuša naći svoje mjesto u »Tomislavu«.
     U drugoj točki prisutne o radu sekcija informirala je Anica Ćaćić. Osvrnula se na najznačajnije nastupe te je istakla »Proljetne susrete« Općine Stara Pazova gdje je Društvo nastupilo u folklornom i recitatorskom djelu, zatim manifestaciju »Divan je kićeni Srijem« u Nijemcima u Republici Hrvatskoj, »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu, gostovanje u Republici Mađarskoj, i možda najznačajnija manifestacija gdje je Društvo nastupilo »Vinkovačke jeseni«. Posebno je istaknula organiziranje Maskenbala i Koncerta HKPD »Tomislav« u Golubincima i Staroj Pazovi i iznijela planove za rad muzičke i folklorne sekcije za naredni period.
    Izvješće je zatim podnio rizničar Ivan Radoš koji je upoznao nazočne o načinu pribavljanja sredstava i njihovoj realizaciji gdje je naveo najznačajnije institucije i pojedince koji su pomogli rad HKPD »Tomislav« i zahvalio se svima koji su na bilo koji način dali potporu Društvu.
    Skupština je izabrala novi Upravni odbor, za predsjednika ponovno je izabran Mato Groznica, za dopredsjednika Igor Gašparović i rizničara Ivan Radoš.
I. R.

-----

Monoštorski dani pčelarstva
Raz­mje­na is­ku­stva

 

BAČKI MONOŠTOR – U nedjelju, 23. siječnja Pčelarsko društvo »Pčela« iz Bačkog Monoštora organiziralo je tradicionalne VI. Monoštorske dane pčelarstva. Uz prisustvo odista velikog broja domaćih pčelara i ljubitelja pčelarstva, gosti ovog skupa bili su i pčelari iz Belog Manastira koji su potpisnici povelje o suradnji sa monoštorskim pčelarima, tako da je razmena iskustava bila glavna karakteristika ovog skupa.
    Predsjednik Pčelarskog društva Marin Ivakić upoznao je prisutne sa programom čije je centralno mjesto zauzimalo predavanja Franje Tomažina, poznatog i priznatog stručnjaka iz oblasti selekcioniranja matica iz Srbobrana na teme »Uzgoj selekcioniranih matica«, »Što je to jako pčelinje društvo?«, »Univerzalna podnjača, nukleus u suvremenom pčelarstvu«, propraćene kratkim filmom. Pored ovog stručnog predavanja prisutni su imali priliku degustirati različite vrste meda, pogledati izložbu pčelarske opreme koju su pripremili Laszlo Károlyi iz Bečeja i Dragan Blanuša iz Sombora, ali i pogledati izložbu slika s monoštorskim motivima Stipana Kovača iz Sombora.
    Iskoristivši priliku, domaćini i organizatori su najuspješnijim sportašima Bačkog Monoštora – karatistima Mireli Kovač i Danku Šimonu dodjelili medene pakete, tako da su bili prva udruga koja je odala priznanje napornom, ali uspješnom radu ovo dvoje mladih.
    Danima pčelarstva u Bačkom Monoštoru prisustvovao je i predsjednik Svetskog sajma pčelarstva Stipan Pekanović, koji je izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovakvih događaja, ali i istaknuo da će rekonstrukcija Doma kulture biti prilika da se u Monoštoru ubuduće organiziraju i pčelarske izložbe.
    Konac VI. Monoštorskih dana pčelarstva bio je Okrugli stol na tekuće teme pčelara. Ivan Periškić, izaslanik u Izvršnom savjetu Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine obavjestio je prisutne o aktualnim događanjima na sednicama SPOV-a, ali i podijelio svoja iskustva borbe protiv varoze.
    Ovako bogat program bio je prvenstveno namijenjen pčelarima i ljubiteljima pčelarstva, ali su i oni koji su manje upućeni u tajne pčelarstva mogli u nedjelju pronaći mnoštvo zanimljivih i korisnih podataka.
A. Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika