Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četi­ri ba­sa kao pet aso­va

Ljubinko Lazić iz Vajke, srijemskoga sela u kojem ima svega nekoliko Hrvata – premda u Vajki postoji toponim Hrvatski šor i premda se sjećaju Golubinčani da su u Vajki živjeli Šokci – član je gudačkoga kvarteta Bassion amorosa, orkestra osnovanog 1996. godine i u kojem sviraju poslijedipolomanti minhenske Musichochenshule.
    Ljubinko Lazić je inicirao četiri koncerta, od kojih je jedan, oproštajni (kvartet se, inače, samoraspušta), održan 22. siječnja 2005. godine u Župnoj crkvi svetoga Jurja mučenika u Golubincima. Profesor te prestižne akademije Kalus Trumpf, osnivač i izbornik članova internacionalnog kvarteta, odabire među svojim studentima najkvalitetnije basiste koji koncertiraju diljem svijeta.
ZATEČENI GOLUBINČANI: Basisti sviraju obrade djela glazbenih klasika, poput Bacha, Vivaldija, Paganinija, Händla, Liszta, Mozarta, Chopina, Bizeta, ali i evergrine filmske glazbe kao i popularne skladbe rokera i kompozitora pop glazbe. Uglavnom zbunjena publika, zbunjena možda nije prava riječ, više, iznenađena publika zatečena je kvalitetom izvedbi te mogućnostima koje pružaju basovi, nepravedno zapostavljeni instrumenti bez koji kojih se ništa ne može, ali čiji samozatajni svirači nikad ne dobiju cvijeće na koncu koncerta.
    Basisti Bassion amorosa, koji su 2004. godine proglašeni najboljim gudačkim kvartetom Europe, nisu od Golubinčana dobili samo cvijeće. Ni pažnju i zahvalnost. Zarobili su srce Golubinčana, ali i profesionalnih i akademskih glazbenika iz Rume, Beograda, Novoga Sada, Osijeka, da dobro ste pročitali, i Zagreba, koji su, zatečeni kao i Golubinčani, slušali obrade djela J. S. Bacha, A. Vivaldija (Tri godišnja doba!!!), J. Straussa (Tretsch-tratsch polka!!!), te neopisivo pjevnih skladbi Besame mucho, Sun flower, La paloma, Yesterday.
BUMBAROV LET: Maksim Mrvica je bravurozno na klaviru odsvirao Bumbarov let, koji uz pratnju orkestra zvuči fantastično; Vanessa Mae istu je kompoziciju odsvirala jednako atraktivno, ali Bumbarov let odsviran na četiri basa svakom je zaustavio dah. Pa i bakicama koje su, možda prvi put, čule uživo klasičnu glazbu sviranu na basu. I to odmah na četiri basa. Ponovimo, svirali su i »Yesterday«, svjesni da je budućnost pred njima. Nije igra riječi, ali Jedan čovjek i jedna žena, Un home e tune femme litle, u izvedbi četiri basa zvuče jedinstveno. Može se reći, nitko nije očekivao da će čuti takvu vaniliju zvuka.
    Koncert gudačkoga kvarteta Bassion amorosa završio je izvedbom božićnih pjesama. Ovakav Božić Golubinčani i Srijem nisu nikada imali. Valja reći da su se i ovaj puta pokazali dobrim domaćinima članovi Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva Tomislav iz Golubinaca, osobito Mato Groznica i Ilija Žarković, te golubinački župnik Jozo Duspara, koji su i članovima orkestra (Andreju Šinkeviču, Giorgiju Mahošviliju, Janu Jirmaseku i Romanu Patkolu, te, dakako, Ljubinku Laziću, bez kojeg bi svi bili siromašniji) i okupljenima priredili domjenak.
I ZA KRAJ…: Osim obrada klasičnih evergrina članovi kvarteta inicirali su kompozitore da se okušaju u skladanju kompozicija za četiri basa. Sudeći po onom što su nam u subotu odsvirali u Golubincima, klasična glazba i klasični instrumenti, ulaze u novu mladost.         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika